Vladimir Putin S Jaishankar ile Görüştü, Başbakan Narendra Modi’yi Rusya’ya Davet Etti, Ukrayna Çözümünü Aradı

YaratıcıKalem

Active member
Dışişleri Bakanı S Jaishankar Çarşamba günü Kremlin’de Vladimir Putin ile görüştü

Yeni Delhi:

Dışişleri Bakanı S Jaishankar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çarşamba günü Kremlin’de bir araya geldi ve Ukrayna’daki savaş da dahil olmak üzere bir dizi konu hakkında görüşmelerde bulundu.

Sayın Putin, Başbakan Narendra Modi’yi gelecek yıl Rusya’yı ziyaret etmeye davet etti.

Bay Putin, ülkeye beş günlük resmi bir ziyarette bulunan Bay Jaishankar’a, “Dostumuz Sayın Başbakan Modi’yi Rusya’da görmekten mutluluk duyacağız.” dedi.

Bay Jaishankar ayrıca Çarşamba günü erken saatlerde Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile de bir araya geldi.

Rusya Devlet Başkanı, Başbakan Modi’nin Ukrayna krizini barışçıl bir şekilde çözmek için elinden geleni yapmaya istekli olduğunu bildiğini söyledi. Putin, Rusya’nın Ukrayna krizinin barışçıl bir şekilde nasıl çözülebileceği konusunda Hindistan’la bilgi paylaşmaya istekli olduğunu söyledi.

“Birçok kez ona (Başbakan Modi) orada (Ukrayna) işlerin nasıl gittiğine dair tavsiyelerde bulundum ve onun sorunun barışçıl yollarla çözülmesi için elinden geleni yapmaya istekli olduğunu biliyorum. Bu yüzden şimdi bu konuyu daha derinlemesine araştıracağız ve bunu yapacağız. Size ek bilgi vereyim” dedi Sayın Putin, Sayın Jaishankar ile görüşmesi sırasında.

Bu akşam Başkan Vladimir Putin’i ziyaret etmekten onur duydum. Başbakan’ın sıcak selamlarını iletti @narendramodi ve kişisel bir mesaj iletti.

Bakanlar Manturov ve Lavrov ile yaptığım görüşmelerden dolayı Başkan Putin’i takdir ettim. Gelecekteki gelişmelere ilişkin rehberliğini takdir ettim… pic.twitter.com/iuC944fYHq

—Dr. S Jaishankar (@DrSJaishankar) 27 Aralık 2023
Görüşmelerinin ardından Bay Lavrov ile birlikte basına katılan Bay Jaishankar, Başbakan Modi ve Bay Putin’in gelecek yıl yıllık zirve için bir araya geleceğinden emin olduğunu söyledi. Daha önce yaptığı açılış konuşmasında Bay Jaishankar, iki liderin sık sık temas halinde olduğunu söylemişti.

Başbakan Modi ile Sayın Putin arasındaki zirve, iki taraf arasındaki stratejik ortaklığın en yüksek kurumsal diyalog mekanizmasıdır. Şu ana kadar dönüşümlü olarak Hindistan ve Rusya’da 21 yıllık zirve düzenlendi. Son zirve Aralık 2021’de Delhi’de gerçekleşti.

Putin, Rusya ile Hindistan arasındaki ticaret cirosunun özellikle ham petrol ve yüksek teknoloji alanları nedeniyle arttığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı, “Ticaret ciromuz üst üste ikinci yıldır aynı anda ve istikrarlı bir hızla büyüyor. Bu yılki büyüme oranı geçen yıla göre daha da yüksek.” dedi.

Salı günü Bay Jaishankar, Rusya Başbakan Yardımcısı Denis Manturov ile ikili ekonomik işbirliği konusunda “kapsamlı ve verimli” bir toplantı gerçekleştirdi ve bu toplantı sırasında, Rusya’nın gelecekteki elektrik üretim birimlerinin inşasıyla ilgili bazı “çok önemli” anlaşmaların imzalandığını gördüler. Tamil Nadu’daki Kudankulam nükleer santrali.

Hindistan ile Rusya arasındaki bağlar, Moskova’nın Ukrayna’yı işgal etmesine rağmen güçlü kaldı. Hindistan henüz Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kınamadı ve krizin diplomasi ve diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini savunuyor.

Hindistan’ın Rus ham petrol ithalatı, birçok Batılı ülkede artan huzursuzluğa rağmen önemli ölçüde arttı.

PTI’dan gelen girdilerle