Trump Tatiffs nedeniyle ne kadar pahalıya sahip olabilir?

YaratıcıKalem

Active member
Yeni Delhi:

ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü (yerel saat) ticaret ortakları konusunda küresel karşılıklı TAIFF'lerin “Ekonomik Bağımsızlık Bildirgesi” olarak adlandırdığını duyurdu. Yüzde 10'luk bir “temel TAIFF” küresel olarak ekonomiler için geçerli olacak ve 5 Nisan'da 12: 01'de yürürlüğe girecekken, daha yüksek oranlar Beyaz Saray “en kötü suçluları” ele alacak ve 9 Nisan'da 12: 01'de başlayacak.

Başkan Trump, Hindistan'da yüzde 26 ve Çin'de yüzde 34'lük “İndirimli Karşılıklı Taiffs” i açıkladı. Hindistan hakkında konuşarak Yeni Delhi tarafından tarife “çok çok zor” olarak nitelendirdi.


“Başbakanları (Narendra Modi) yeni ayrıldı (son zamanlarda) … o harika bir arkadaşım, ama ona 'sen benim bir arkadaşımsın, ama arıların bize doğru davranmadığını' dedim.

Bununla birlikte, Perşembe günü, ABD'ye gelen otomobiller üzerindeki yüzde 25 tarife yürürlüğe girecek. Belirli araba parçalarındaki tatiffler Mayıs veya daha sonra başlamak istiyor.

ABD, “Amerika'yı tekrar harika hale getirmek” için Taiff'leri tanıttı. Başkan Trump, Amerika'nın gelişmesinin zamanı geldi.

Diyerek şöyle devam etti: “Bu en önemli günlerden biri … Amerikan tarihinde; Ekonomik Bağımsızlık Bildirgesi. Yıllarca, aralarında oturmak zorunda kaldılar … ama şimdi gelişme zamanımız.”

Ancak, tatiffler Amerikan tüketicileri için fiyatları artırabilir.

Taiffler nedir?

Bir TasRiff, diğer ülkelerden ithal edilen mallardan alınan bir vergidir. Örneğin, ABD'de yaşıyorsanız, Çin'de yapılan spor ayakkabılar satın alırsanız, Amerikan hükümeti bu spor ayakkabılara vergi ekleyebilir. Yabancı malları ülkeye getiren şirketler hükümete vergi veya tarifeler öderler.

Taiff'i doğrudan ödemek zorunda kalmasanız da, şirket tarife tutarını telafi etmek için ürünün maliyetini artırmaya karar verebilir, yani bir tüketici olarak daha fazla ödeme yapabilirsiniz.

Tatiff'ler yabancı ürünleri yurtdışında daha pahalı ve daha zor hale getirir. Yabancı şirketler, TAIFF'i dengelemek ve ilgili ülkedeki pazar paylarını korumak için fiyatları azaltmak ve karları feda etmek zorunda kalabilir.


Amerikalılar için pahalı olması muhtemel 5 öğe

Arabalar


Başkan Trump, arabalar ve parçalar üzerinde yüzde 25 düz bir merkez açıkladı. Bu, Amerika'da inşa edilen otomobillerin maliyetinin ülkeye ithal edilenlerle birlikte artmak istediği anlamına geliyor.

Tarifeler ABD üretimini artırmayı hedeflerken, ABD fabrikalarında inşa edilmiş otomobiller, vergiler de parçalara da alınacağından hala bir isabet almak istiyor. CNN, geçen yıl ABD fabrikalarındaki tüm 10.2 milyon otomobilin buillerin, özellikle Kanada ve Meksika'dan önemli sayıda ithal parça ile inşa edildiğini bildirdi.


Anderson Economic Group, araç fiyatlarının 2.500 $ 'dan 20.000 $' a yükseleceğini tahmin ediyor. Grup, Audi, BMW, Jaguar-Land Rover, Mercedes-Benz, Genesis ve Lexus tarafından üretilen lüks sedanları ve SUV'ları içerdiğini söyledi.

Giyim ve Ayakkabı

ABD'de satılan giyim ve ayakkabıların büyük kısmı, en büyük ihracatçılar arasında Çin, Vietnam ve Bangladeş ile birlikte ülke dışında üretiliyor. Her üç ülke de sırasıyla yüzde 34, yüzde 46 ve yüzde 37 ile ağır karşılıklı tarife ile karşı karşıya.


Şarap ve Kahve

Cumhurbaşkanı Trump, Avrupa Birliği'nden yüzde 200 alkol tarifesini tehdit etti. Bu, İspanyol şarabı, Fransız şampanya veya Alman birasını Amerikalılar için daha zarif hale getirebilir, ancak bunun gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceği açık değildir.

ABD, dünyanın ikinci önde gelen kahve ithalatçısıdır (hem Arabica hem de Robusta çeşitleri). ABD Tarım Bakanlığı'na göre, 2023 yılında, somut kahve ithalatının yaklaşık yüzde 80'i Latin Amerika'dan (4,8 milyar dolar değerinde), öncelikle Brezilya'dan (yüzde 35) ve Kolombiya'dan (yüzde 27) geldi.


Başkan Trump, hem Brezilya hem de Kolombiya'daki cent karşılıklı Taiffs aracılığıyla 10'u etkiledi.

Avokado

Avokados Meksika iklimi'nde gelişir. Meksika, ABD avokado ithalatının yüzde 89'u ile ABD'ye bir numaralı avokado tedarikçisidir. ABD Tarım Bakanlığı, Meksika meyvesi ve sebzesi üzerindeki tatfilerin avokadoların maliyetini artırabileceği konusunda uyardı. Guacamol gibi ilgili yemekler çok daha pahalı olabilir.

Yakıt fiyatları

Kanada Amerika'nın en büyük yabancı ham petrol tedarikçisidir. En son resmi ticaret rakamlarına göre, geçen yıl Ocak ve Kasım ayları arasında ABD'ye ithal edilen petrolün% 61'i BBC raporuna göre Kanada'dan geldi.

ABD, Kanada enerjisi için% 10'luk bir tarife getirdi.

ABD'nin petrol sıkıntısı yoktur, ancak rafinerileri, çoğunlukla Kanada'dan gelen, bazıları Meksika'dan BBC'ye göre “daha ağır” – veya daha kalın – ham petrol işlemek için tasarlanmıştır.

Amerikan yakıt ve petrokimya üreticilerine göre, “Birçok rafinerinin benzin, dizel ve jet yakıt üretiminin esnekliğini en üst düzeye çıkarmak için daha ağır ham petrole ihtiyacı var.”
 
Üst