Muhsar ne demek ?

Can

New member
“Muhsar” — Sessizliğin, Görünmezliğin ve Kimliğin Sosyal Aynası

Selam herkese,

Bugün forumda biraz farklı ama bir o kadar da derin bir kelimeden söz etmek istiyorum: “Muhsar.”

Eskilerde pek duyardık; “muhsar insan”, “muhsar kalmak” gibi ifadeler geçerdi. Arapça kökenli bu kelime, genellikle “saklı”, “örtülü”, “kendini gizleyen” anlamında kullanılır. Ama ben bugün kelimenin sözlük anlamını değil, toplumsal anlamını konuşmak istiyorum. Çünkü fark ettim ki, hepimiz hayatın bir yerinde “muhsar” kalıyoruz — bazen cinsiyetimizle, bazen sınıfımızla, bazen rengimizle.

---

Bölüm 1: “Muhsar”ın Kökeni ve Modern Anlamı — Saklı Olanın Hikayesi

“Muhsar”, Arapça ḥaṣara kökünden gelir; “kısıtlamak”, “sınırlamak” anlamına. Osmanlıca’da “hapsedilmiş” veya “engellenmiş” bir durumu ifade ederdi.

Bugünün Türkçesinde ise kelime artık neredeyse kullanılmıyor, ama anlamı hâlâ toplumda yaşıyor.

Görünmez kalmak zorunda bırakılanlar, konuşsa da sesi duyulmayanlar, kendi kimliğini tam ifade edemeyenler... işte onlar hâlâ “muhsar.”

Bu sadece bireysel bir durum değil; toplumsal yapıların sistematik bir sonucu.

Sosyolog Pierre Bourdieu’nün “sembolik şiddet” kavramı (La Domination Masculine, 1998) tam da bunu anlatır:

Toplum, bazı kimlikleri sessizleştirir ama bunu fiziksel güçle değil, normlarla, rollerle, beklentilerle yapar.

---

Bölüm 2: Toplumsal Cinsiyet Bağlamında “Muhsar” — Kadının Görünmezliği, Erkeğin Sessizliği

Kadınlar tarih boyunca “muhsar” bırakılmış kimliklerin en belirgin örneği.

Evde, işte, politikada veya kültürel alanda — var olsalar bile tam olarak “görünür” olamamışlardır.

UN Women’ın 2023 raporuna göre, dünya genelinde kadınların %47’si hâlâ karar alma mekanizmalarında temsil edilmiyor.

Ama mesele sadece kadınların görünmezliği değil.

Erkekler de başka bir biçimde “muhsar” kalıyorlar — duygularını gizlemeye zorlanarak, “güçlü ol” normuyla bastırılarak.

Erkekliğin duygusal sınırlılığı da bir tür toplumsal hapishane.

Psikiyatrist Niobe Way’in genç erkeklerle yaptığı 20 yıllık araştırma (Deep Secrets, 2011), erkeklerin 16 yaşından sonra “duygusal yakınlık kurma” yetisini kaybetmeye başladığını ortaya koyar.

Toplum, erkeğe “muhsar olmayı” öğretir — sessiz, duygusuz, stratejik olmayı.

Ama bu sessizlik bir erdem değil, bir yalnızlık biçimi.

Kadınların görünmezliğiyle erkeklerin duygusal kapalılığı aynı sistemin iki farklı yüzüdür.

---

Bölüm 3: Irk ve Sınıf Üzerinden Muhsarlık — Kimliğin Katmanları

Biraz daha geniş bakalım.

Siyahî bir kadının deneyimi ile beyaz bir erkeğin deneyimi aynı mı? Elbette değil.

Bu noktada Kimberlé Crenshaw’ın “kesişimsellik” (intersectionality) teorisi (Mapping the Margins, 1991) devreye giriyor.

Bir kimlik sadece cinsiyetle değil, ırk, sınıf, din, yaş, engellilik gibi faktörlerle birlikte şekillenir.

Bu durumda “muhsar” olma hali birikimli bir baskıya dönüşür.

Yoksul bir kadın sadece toplumsal cinsiyet nedeniyle değil, ekonomik bağımlılığı nedeniyle de görünmez kalır.

Göçmen bir erkek, hem dil hem statü yüzünden “sınırlı varoluş” yaşar.

Yani muhsarlık, tek bir kimliğin değil; sistemin çok katmanlı bir yansımasıdır.

---

Bölüm 4: Kadınların Empatik Direnişi ve Erkeklerin Çözüm Arayışı

Son yıllarda özellikle genç kuşaklarda bu görünmezliği kırma çabası arttı.

Kadınlar artık sadece eşitlik değil, anlatma hakkı istiyorlar.

Sosyal medya kampanyaları, kadınların deneyimlerini görünür kılıyor — #MeToo, #BenDeAnlattım gibi hareketler, “muhsar” kimliklerin sessizliğini bozdu.

Erkekler ise bu değişime farklı tepkiler veriyor.

Bazıları savunmada, bazılarıysa sorgulamada.

Ancak umut verici olan şu: giderek daha çok erkek, çözüm arayışında empatiyi stratejiye dönüştürüyor.

Kendini üstün değil, parçası olarak konumlandıran erkeklik modelleri çoğalıyor.

Böylece “muhsar” olma hali sadece kadınların değil, herkesin meselesi haline geliyor.

---

Bölüm 5: Sosyal Medya Çağında Yeni Muhsarlık — Görünürken Gizlenmek

Bir paradoks var:

Hiç olmadığı kadar görünürüz ama aynı zamanda hiç bu kadar “muhsar” da olmamıştık.

Instagram’da, X’te, TikTok’ta hayatlarımızı paylaşıyoruz ama gerçek benliğimizin ne kadarını gösterebiliyoruz?

Sosyolog Shoshana Zuboff’un “gözetim kapitalizmi” kavramı (The Age of Surveillance Capitalism, 2019), görünürlüğün yeni bir kontrol biçimi haline geldiğini anlatır.

Artık kendimizi saklamıyoruz; veri olarak ifşa ediliyoruz.

Ama yine de içsel anlamda “muhsarız” — çünkü algoritmalar, insanın duygusal derinliğini ölçemiyor.

Belki de geleceğin “muhsar”lığı, artık toplumsal baskılardan çok dijital kalıplar tarafından şekillenecek.

---

Bölüm 6: Kendi Deneyimim — Sessiz Kalmanın Bedeli

Kendi hayatımda da “muhsar” kalmanın ne demek olduğunu çok iyi biliyorum.

Bir dönem, bulunduğum çevrede sınıfsal farklar yüzünden fikirlerimi paylaşmaktan çekinirdim.

Konuşursam “fazla iddialı”, susarsam “pasif” görünürdüm.

Oysa “muhsar kalmak” sadece sessizlik değil, kendinden ödün vermektir.

Bu yüzden artık konuşuyorum, yazıyorum, tartışıyorum — çünkü biliyorum ki görünür olmak, sadece kendi hakkım değil, başkalarının da ilhamıdır.

---

Bölüm 7: Okura Sorular — Sen Nerede Muhsar Kaldın?

Bu noktada size sormak istiyorum:

- Siz hangi alanda “muhsar” kaldığınızı hissettiniz?

- Cinsiyet, ırk ya da sınıf sizi nasıl şekillendirdi?

- Görünmezlik bazen bir koruma mı, yoksa bir kısıtlama mı sizce?

- Dijital çağda gerçekten özgür müyüz, yoksa sadece farklı biçimde mi “örtülüyüz”?

Bu soruların tek bir cevabı yok. Ama her cevap, sistemin hangi yanının hâlâ gölgede kaldığını gösterir.

---

Sonuç: “Muhsar” Olmak mı, “Muhsar”ı Görmek mi?

“Muhsar” olmak, bir insanın kendi sesinden kopması demek.

Ama o sessizliği fark eden, ona alan açan her birey, toplumsal bir değişimin parçası olur.

Geleceğin adil toplumları, sadece güçlülerin sesini değil, “muhsar” kalmışların yankısını da duyabilen toplumlar olacak.

Cinsiyetin, ırkın, sınıfın, geçmişin değil — insanlığın sesinin duyulduğu yerler.

Ve belki de o gün geldiğinde, “muhsar” kelimesi artık sadece eski bir sözlükte kalacak.

Çünkü kimse artık gizlenmek zorunda olmayacak.