Lavrov: Doğu Akdeniz’deki problemler memleketler arası hukuk yerinde çözülmeli

SessizDüşünür

Active member
Bakan Lavrov, Moskova‘da Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis‘le bir ortaya geldi.

Toplantının akabinde düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, “Doğu Akdeniz’deki duruma ait görüş alışverişi yaptık. Rusya, o bölgedeki meselelerin memleketler arası hukuk yerinde, bilhassa de 1982 tarihindeki BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne istinaden çözülmesinden yana” dedi.


‘Müzakere sürecinin alternatifi yok’


Kıbrıs sıkıntısını Hristodulidis’le etraflıca görüştüğünü belirten Lavrov, “Partnerlerimizin bizim için epeyce değerli değerlendirmelerini dinledik ve buna cevaben Rusya’nın Kıbrıs sıkıntısına mevcut milletlerarası hukuk çerçevesinde adil, uygulanabilir ve kapsayıcı bir tahlil bulunması tarafındaki ilkesel tavrını teyit ettik. Rumlar ve Kıbrıs Türkleri içindeki inanç ortamını bir daha tesis edecek toplumlar ortası müzakere sürecinin en kısa müddette bir daha başlatılmasından diğer bir alternatif görmüyoruz” tabirlerini kullandı.


‘Kıbrıs’ın güvenliğiyle ilgili yeni garantiler verilmeli’


Rusya’nın hem BM nezdinde birebir vakitte ilgili taraflarla kurulan ikili temaslarda Kıbrıs sorunlarında ilerleme kaydedilmesi için elverişli dış şartların oluşması gerektiğini lisana getirdiğini anlatan Lavrov, “BM Güvenlik Kurulu’nun daimi üyelerinin tahlilin dış ögeleriyle ilgili istişarelere dahil edilmesinin son derece gerekli olduğunu ve Kıbrıs’ın güvenliğiyle ilgili geçerliliğini yitirmiş garantilerin yerine BM Güvenlik Kurulu aracılığıyla yeni garantiler verilmesi istikametindeki tavrımızı bir daha teyit ettik” diye vurguladı.


‘Kapalı Maraş’a yönelik tek taraflı adımlar kabul edilemez’


Lavrov, Kapalı Maraş’a yönelik tek taraflı adımları kabul edilemez ve yapıcılıktan uzak bulduklarını ekledi.
 
Üst