Katıklı Ekmek (Poğaça)

Felaket

New member
Katıklı Ekmek (Poğaça) Tanımı İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta (Sarısı üzeri için)
  • Aldığı kadar un
Harcı için;

  • 1 kase çökelek
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 adet soğan
  • 1 adet domates
  • Susam
  • Çörekotu
  • Kekik
  • Kimyon
  • Yarım çay bardağından daha az zeytinyağı
  • Çökelek tuzsuz ise tuz da ekleyebiliriz.
Katıklı Ekmek (Poğaça) Tanımı Nasıl Yapılır?

Not EkleTarifi Yazdır

  1. Ilık süt, kuru maya ve toz şekeri yoğurma kabına alalım biraz şekeri ve mayayı eritelim. Akabinde sıvı yağ ve yumurta akını ekleyelim. Bunları karıştırdıktan daha sonra yavaş yavaş un ekleyelim. Tuzunu da un ile birlikte koyalım.
  2. Hamur biraz toplanmaya başladığı vakit fazlaca fazla un eklemeden ele yapışan kıvamı için elimize sıvı yağ dökelim ve hamurun yapışan kısımlarını temizleyip yumuşak bir hamur olacak biçimde mayalanmaya bırakalım.
  3. Hamuru üzerini sıcak tutacak bir örtü ile sarıp 45 dk mayalandıralım.
  4. Hamurumuz mayalanırken biz içini hazırlayalım. Kabımıza çökeleği alalım. Üzerine soğanı ve domatesi minik minik doğrayıp ekleyelim. Salça, baharatlar, susam, çörekotu ve zeytinyağını ekleyip yoğuralım.
  5. Mayalanan hamurumuzu tezgaha alalım biraz un ile toparlayalım. 3 büyük bezeye bölelim. Her bezeyi yuvarlak itinasız açalım, biçimi kıymetli değil.
  6. Açtığımızda hamurun içine harçtan biraz yayalım. Bir kenarından kıvırarak rulo yapalım. Uzun bir rulo elde edeceğiz. 3 parmak kadar kalınlıkta kesip rulosu üst bakacak biçimde tepsiye dizelim. Rulonun üst kısmını elimizle düzeltebiliriz.
  7. Tüm bezelere birebir şeyi uygulayalım. Üzerine ayırdığımız yumurta sarısını biraz sıvı yağ ile karıştırıp sürelim. Evvelce ısıttığımız fırında 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirelim. Şimdiden afiyet olsun :).
  8. Bu tanımda iç harcına çekirdeği çıkarılmış zeytin ekleyebilirsiniz (Çok lezzetli oluyor denemelisiniz). Biçimini börek biçiminde yahut yuvarlak poğaça olarak yapıp üstüne sürecek biçimde yahut poğaçanın içine koyarak da yapabilirsiniz.
Katıklı Ekmek (Poğaça) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
 
Üst