İttifak Başkanı Stoltenberg: Türkiye, İsveç’in NATO Hedefini Desteklemeyi Kabul Etti

YaratıcıKalem

Active member
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna-Rusya savaşı ortasında İsveç’in NATO hedefini desteklemeyi kabul etti.


Vilnüs:

Türkiye Pazartesi günü İsveç’in NATO ittifakına katılmasına izin vererek müttefiklerin Ukrayna’nın Rusya’nın işgaline karşı mücadelesine destek sağlamaya odaklanan bir zirvede birliklerini sergilemeleri için zemin hazırladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in üyelik hedefine yönelik bloğu Salı günkü toplantının hazırlıklarına gölge düşürmüştü, ancak İsveç ve Türkiye on birinci saatlik görüşmelerde aralarındaki farklılıkları giderdiler.

NATO genel sekreteri Jens Stoltenberg, Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile görüştükten sonra, Türk liderin Stockholm’ün başvurusunu desteklemeyi kabul etmesinin “tarihi bir gün” olduğunu açıkladı.

Stoltenberg, “İsveç’in NATO üyeliğini tamamlamak, bu kritik zamanda tüm NATO müttefiklerinin güvenliğine fayda sağlayan tarihi bir adımdır. Hepimizi daha güçlü ve daha güvenli kılıyor.”

İsveç’in teklifinin hâlâ Türk parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor, ancak Erdoğan onaylanması için baskı yapmayı kabul etti.

Macaristan da bunu henüz onaylamadı, ancak Başbakan Viktor Orban’ın hükümeti adım atan son ülke olmayacağına söz vererek yakında harekete geçeceğini ima etti.

Yine zirve için Vilnius’ta bulunan ABD Başkanı Joe Biden, Stoltenberg’e teşekkür ederek, “Başbakan Kristersson ve İsveç’i 32. NATO müttefikimiz olarak karşılamayı dört gözle bekliyorum” dedi.

Türkiye, Stockholm’ü Ankara’nın terörist olarak gördüğü Kürt aktivistleri barındırmakla suçlayarak İsveç’in Atlantik ittifakına katılma başvurusunu erteliyor.

Ve Pazartesi günü Erdoğan, İsveç’in NATO’ya katılmasının ön şartı olarak Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin durdurulan AB üyelik hedefini yeniden canlandırmasını talep ederek çıtayı daha da yükseltti.

Ancak üçlü görüşmelerin ardından yapılan açıklamada, Türkiye ile İsveç’in “terörle mücadele koordinasyonunda” yakın işbirliği içinde çalışacakları ve ikili ticari ilişkileri ilerletecekleri belirtildi.

-‘İyi toplantılar’-

Bildiride, “İsveç, AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin modernizasyonu ve vize serbestisi de dahil olmak üzere Türkiye’nin AB üyelik sürecini yeniden canlandırma çabalarını aktif olarak destekleyecektir.”

Bu anlaşma, Erdoğan’ın Stoltenberg ve Kristersson ile görüşmelerini Avrupa Konseyi başkanı AB başkanı Charles Michel ile bir yan görüşme için duraklatmasının ardından geldi.

Michel, “iyi bir görüşme” olduğunu belirterek, “AB-Türkiye işbirliğini yeniden ön plana çıkarmak ve ilişkilerimizi yeniden canlandırmak için önlerindeki fırsatları incelediklerini” sözlerine ekledi.

Türkiye, 2005’ten bu yana Avrupa Birliği’ne katılmak için resmi bir aday ve bundan çok önce de aday, ancak müzakereler uzun süredir durmuş durumda ve çok az yaşam belirtisi var.

Ancak Pazartesi günkü açıklamalar, Ankara ve Brüksel’in resmi üyelik müzakerelerinin yokluğunda ticareti artırmaya, gümrük anlaşmalarını güncellemeye ve vize kurallarını gevşetmeye devam edebileceğini ima ediyor.

AB üyeleri, Ankara’nın demokrasi ve hukukun üstünlüğü reformlarına olan bağlılığına şüpheyle yaklaşıyor ve Alman lider Olaf Scholz, İsveç ve Türkiye’nin emellerinin bağlantılı olmadığı konusunda ısrar ediyor.

Scholz Berlin’de yaptığı konuşmada, “İsveç, NATO üyeliğinin tüm şartlarını karşılıyor.”

“Diğer soru, onunla bağlantılı olmayan bir soru ve bu yüzden bağlantılı bir mesele olarak görülmesi gerektiğini düşünmüyorum.”

Ayrı bir gelişmede Ukrayna, Rus işgalini yenmesi halinde Batı ittifakına tam bir NATO üyesi olarak katılabileceğini garanti etme mücadelesinde ilerlemeyi memnuniyetle karşıladı.

– Uzun zamandır beklenen karar –

Batılı bir yetkili AFP’ye, müttefiklerin, bazı müttefiklerin takip etmek zorunda kaldığı askeri reform için bir tür yol haritası olan Kiev’in bir “Üyelik Eylem Planı” tamamlaması gerekliliğini kaldıracağını söyledi.

Ukrayna dışişleri bakanı, Moskova’nın Avrupa güvenliği için ciddi sonuçları olacağı konusunda uyardığı bu tavizin Kiev’in NATO üyeliğine giden yolunu kısaltacağını söyledi.

Dmytro Kuleba, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “NATO’ya giden yolumuzu kısaltan bu uzun zamandır beklenen kararı memnuniyetle karşılıyorum.

“Ukrayna’ya üye olma daveti konusunda netlik sunmak için de en iyi an.”

Ancak NATO liderleri, Ukrayna’ya Vilnius’taki ittifaka açık bir yol sunma konusunda bölünmüş durumdalar.

Doğulu müttefikler, Kiev’in ne zaman katılacağı konusunda açık bir taahhüt alması için baskı yaparken, ABD ve Almanya, Ukrayna’nın bir gün üye olacağına dair daha önceki bir yeminin ötesine geçme konusunda isteksiz.

Bu arada Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Ganna Malyar, Kiev birliklerinin Bakhmut’un “düşmanın şehre girişleri, çıkışları ve hareketleri” üzerinde ateş kontrolü kurduğunu söyledi.

()
 
Üst