İsrail'i Gazze konusunda eleştiren Ürdün, İran'ın insansız hava araçlarını durdurmak için neden devreye girdi?

İran saldırısı sırasında Ürdün güçleri tarafından Amman üzerinde ele geçirilen füzenin enkazı


Yeni Delhi:

İran 300'den fazla insansız hava aracı ve füze fırlatırken, Arap çoğunluklu Ürdün de İsrail'in müttefiklerine katılarak onları durdurdu. Muhtemelen İran'ın İsrail'e ilk doğrudan saldırısı kadar şaşırtıcı olan bu gelişme, Ürdün'ün İsrail'in Gazze'de 33.000'den fazla kişinin ölümüne yol açan savaşı için Benjamin Netanyahu muafiyetine yönelik sert eleştirisinin ardından geldi.

Filistin yanlısı seslerin sert tepki gösterdiği Kral II. Abdullah'ın tepkisi, aslında komşusuyla savaş riskini göze alamayacak askeri açıdan zayıf ve fakir bir ülkenin hassas bir dengeleme hamlesi. Ürdün resmi açıklamasında, İran'a ait insansız hava araçlarını İsrail'e yardım etmek için değil, meşru müdafaa amacıyla düşürdüğünü söyledi.

Savaş ve Barış

Ürdün, BM Genel Kurulu'nun, bölgenin bir Arap devleti, bir Yahudi devleti ve Kudüs Şehri olarak bölünmesine yönelik bir plan öneren kararının ardından 1948'de eski Filistin Mandası bölgesini işgal eden Arap Birliği ülkeleri arasındaydı. Savaştan sonra Ürdün Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ün kontrolünü ele geçirdi ve 1950'de bu bölgeleri resmen ilhak etti. Yaklaşık 20 yıl sonra, 1967'de Ürdün ve İsrail, Altı Gün Savaşı'nda yeniden karşı saflarda yer aldı ve Amman, Kudüs'ün kontrolünü kaybetti. Batı Şeria ve Kudüs İsrail'e. Sonunda 1994 yılında İsrail ile barış anlaşması imzaladı ve Mısır'dan sonra bunu yapan ikinci Arap ülkesi oldu. Bu, İsrail ile Yaser Arafat liderliğindeki Filistin Kurtuluş Örgütü arasındaki barış süreci olan 1993 Oslo Anlaşması'ndan sonraydı.

Bir barış anlaşması yürürlüğe girdiğinde İsrail ve Ürdün sınırlarını açtı. İsrail'in Ürdün'le paylaştığı 309 km'lik sınır bugüne kadar en sessiz sınırı oldu. İsrail ordusu, ciddi anlamda askerileştirilmiş bir bölgede, bu sınırda sadece üç tabur konuşlandırıyor.

İsrail-Ürdün İlişkileri

Ürdün ekonomisi GSYİH açısından dünyada 89. sırada yer alıyor. ABD'nin desteklediği bir anlaşma sayesinde İsrail girdilerini kullanan şirketler için Nitelikli Sanayi Bölgeleri var. Bu şirketler ürünlerini ABD'ye gümrüksüz olarak ihraç edebiliyor ve yıllar içinde 36.000 kişiye istihdam sağladılar; bu, nüfusu bir milyonun biraz üzerinde olan bir ülkede önemli bir gelişme. Müslüman Kardeşler'in hükümetin bu bölgeleri kapatması yönündeki talepleri basit bir yanıt verdi: İş sağlıyorlar. Ürdün aynı zamanda İsrail'in en güçlü müttefiki ABD'den en fazla yardım alan ülkeler arasında yer alıyor.

Ancak bu bağlar Amman'ın Gazze meselesini ele alması nedeniyle İsrail'e saldırmasını engellemedi. İsrail'in 7 Ekim saldırılarının ardından Hamas'a yönelik karşı saldırısı sırasında Kral Abdullah, Gazze'deki Filistinlilere yönelik “toplu cezalandırmayı” kınadı. Ürdün ayrıca İsrail'i “eşi görülmemiş bir insani felaket” yaratmakla suçladı ve Tel Aviv'deki büyükelçisini geri çağırdı. Kral ayrıca Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu ve Batılı liderlere bu davayı destekleme çağrısında bulundu. Güçlü ticari bağlantılara rağmen bu siyasi konum, Amman'ın ekonomik çıkarları ile önemli bir Filistin nüfusunun duygularını dengelemek için sıkı bir yürüyüşe benziyor.

Dengeleme Yasası

Ynet haberinde yer alan bir habere göre, İran'ın insansız hava aracı saldırılarından önce bile Kral Abdullah, İranlıların Irak, Suriye ve Lübnan'da olduğu gibi kendi topraklarında “oynamasına” izin vermeyeceğini açıkça belirtmişti. Arap medya kuruluşları ve bir Ürdün gazetesine verdiği röportajda Abdullah, İran Devrim Muhafızları'nın Irak'ta Ürdün'e karşı İran yanlısı milisleri yönetmesinden duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirdi. Amman, Irak ve Suriye'nin ödediği bedeli gördü ve sınırları içinde istikrar istiyor.

İran füze ve drone yaylım ateşi açtığında, Kral Abdullah'ın hızlı bir tepki için ordusu ve istihbaratıyla birlikte çalıştığı öğrenildi. Uçakları İsrail'i hedef alan insansız hava araçlarını vurmak için havalandı. Tel Aviv daha sonra insansız hava araçlarının yüzde 99'unun sınırlarına ulaşmadan vurulduğunu söyledi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, CNN'e yaptığı açıklamada, şu anda odak noktasının gerilimi azaltmak olduğunu ve buna yönelik ilk adımın Gazze'deki “saldırıyı” ve Batı Şeria'daki “yasadışı önlemleri” sona erdirmek ve yola devam etmek olduğunu söyledi. “kalıcı barış” yaratacak bir parkur.

İsrail'e yönelik İran insansız hava araçlarının engellenmesiyle ilgili olarak bakan, “Ateş menzilindeyiz. Ürdün'e düşebilecek herhangi bir füze veya mermi Ürdün'e zarar verecektir, bu yüzden biz de yapmamız gerekeni yaptık. Çok açık konuşayım” dedi. Bu insansız hava araçlarının nereden geldiğine, İsrail'den, İran'dan ya da başkasından gelmesine bakmaksızın aynısını yapacağız.”

Jordan'ın tepkisi sürprizden başka bir şey olmasa da bunu ilişkilerinde temel bir değişim olarak görmek erken olur. Bunun kökleri diplomatik bir duruştan ziyade Amman'ın ihtiyaçlarından kaynaklanıyor.

Bu arada bu hareket, Kral Abdullah'a yönelik sert eleştirilere yol açtı. Kralın İsrail askeri üniforması giydiği bir meme viral oldu.
 
Üst