İsrail-Filistin Savaşı’nın ortasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “İsrail’in Kendini Savunma Hakkı Vardır” Dedi

Putin, İsrail’in barışçıl varlığını sağlama hakkına sahip olduğunu söyledi.


Bişkek:

TASS’ın haberine göre, Hamas’ın “eşi görülmemiş vahşet” saldırıları karşısında İsrail’in meşru müdafaa hakkını kabul eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sorunun çözümü için “başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin yaratılması” gerektiğini vurguladı.

Cuma günü Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) zirvesinde konuşan Putin, Rusya’nın “Filistin-İsrail çatışmasına müzakere yoluyla varılacak bir çözümün alternatifi olmadığı varsayımından hareket ettiğini” söyledi.

“Müzakerelerin hedefi, başkenti Doğu Kudüs olan, İsrail’le barış ve güvenlik içinde bir arada var olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması anlamına gelen Birleşmiş Milletler’in iki devletli formülünün uygulanması olmalıdır. Zirvede “Gördüğümüz, benzeri görülmemiş bir vahşetin saldırısına maruz kalan Türkiye’nin elbette kendini savunma hakkı var. Barışçıl varlığını sağlama hakkı var” diyen Putin, “Çözüm için çalışmak çok önemli” dedi. Bu sorunu barışçıl yollarla çözebiliriz.”

“Benim bakış açıma göre, böyle bir durumda ve bu özel yerde başka alternatif yok [to two independent states]TASS’a göre sözlerini tamamladı.

Putin’in Kırgızistan ziyareti, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) savaş suçları iddiasıyla ilgili tutuklama emri çıkarmasının ardından yaptığı ilk yurt dışı ziyareti oldu. İki günlük gezi, eski Sovyet cumhuriyetlerinden oluşan bölgesel bir organizasyon olan BDT zirvesine katılımını da içeriyordu. El Cezire’nin haberine göre Putin’in uluslararası varlığı, Rusya’nın bölgedeki etkisinin azaldığı yönündeki tartışmaların ortasında geldi.

2022 başlarında Ukrayna’ya asker gönderilmesinden bu yana Rusya’dan nadiren ayrılmasına rağmen Putin’in önümüzdeki hafta Pekin’de yapılacak üçüncü Kuşak ve Yol Forumu için Çin’e gitmesi bekleniyor.

Kırgızistan ve Çin’in ICC üyesi olmadığını ve ICC’nin yetki alanına tabi olmadığını belirtmekte fayda var.

Kırgızistan Devlet Başkanı Sadyr Japarov ile yaptığı görüşmede Putin, Rusya’nın önemli bir ticaret ortağı ve Kırgızistan’daki en büyük yatırımcı statüsünü yeniden doğruladı ve işbirliğinin ilerletilmesine yönelik kararlılıklarını vurguladı. Putin, Rusya-Kırgız ticaretindeki önemli büyümeyi övdü, ancak bazı Batılı analistler bu büyümenin Rus işletmelerinin yaptırımları aşmasıyla bağlantılı olabileceğinden şüpheleniyor.

“Cumhurbaşkanına daveti için teşekkür etmek istiyorum. İyi nedenlerimiz var” [to be here]Putin, “Fakat sebepsiz de olsa bu ziyaretin gecikmiş hali” dedi.

Geçen hafta Kırgızistan merkez bankası yerel bankaları Batı’nın Moskova’ya yönelik yaptırımlarına uyum sağlamak için kontrolleri artırmaya çağırdı. Al Jazeera’nin haberine göre ABD, Temmuz ayında elektronik bileşenleri ve teknolojiyi Rusya’ya yeniden ihraç eden dört Kırgız şirketine yaptırım uyguladı.

Putin’in, Rusya’nın Kırgızistan’ın Kant kenti yakınlarındaki hava üssünün açılışının 20. yıldönümü dolayısıyla Moskova’nın bölgede nüfuzunu yansıtmasına olanak tanıyan törenlere katılması bekleniyor.
Mart ayında ICC, Ukraynalı çocukların Rusya’ya sınır dışı edildiği iddiaları nedeniyle Putin ve Rusya’nın haklar komiseri Maria Lvova-Belova hakkında tutuklama emri çıkarmıştı. UCM’nin yetkisini tanımayan Rusya, tutuklama emrini “yasadışı” bularak reddetti.

El Cezire’nin haberine göre Rusya, önceki örneklerde diplomatik temsili sağlamak amacıyla Ağustos ayındaki BRICS zirvesine Putin’in yerine Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u göndermişti.

(Başlık dışında bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.)
 
Üst