Hamas Lideri Yahya Sinwar Gazze Saldırısında Öldürüldü mü? İsrail Ordusu “Kontrol Ediliyor” Diyor

Kudüs:

İsrail ordusu Perşembe günü yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde üç militanı hedef aldığını söylediği operasyonun ardından Hamas lideri Yahya Sinwar'ı öldürme olasılığını kontrol ettiğini söyledi.

Açıklamada, “Bu aşamada teröristlerin kimliklerinin doğrulanması mümkün değil” denildi.

Üç militanın öldürüldüğü binada İsrailli rehinelerin bulunduğuna dair herhangi bir işaret bulunmadığı belirtildi.


Hamas'tan henüz bir açıklama gelmedi.

Sinwar'ın ölümü doğrulanırsa, son aylarda düşmanlarının önde gelen liderlerine yönelik bir dizi yüksek profilli suikastın ardından İsrail ordusu ve Başbakan Binyamin Netanyahu için büyük bir destek anlamına gelecek.

İsrail Ordu Radyosu, olayın, İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehrine yönelik hedefli bir kara operasyonu sırasında üç militanı öldürüp cesetlerini aldığı sırada meydana geldiğini söyledi.

Görsel kanıtların, adamlardan birinin muhtemelen Sinwar olduğunu gösterdiğini ve DNA testlerinin yapıldığını söyledi. İsrail'de Sinwar'ın İsrail hapishanesinde kaldığı döneme ait DNA örnekleri bulunuyor.

Gazze savaşını tetikleyen 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlenen saldırının baş mimarı Yahya Sinwar, o tarihten bu yana İsrail'in arananlar listesinin başında yer alıyor. Ancak şu ana kadar tespit edilmekten kurtuldu; muhtemelen Hamas'ın son yirmi yılda Gazze'de inşa ettiği tünellerin arasında saklanıyordu.


Daha önce Gazze Strip'teki Hamas'ın lideri, Ağustos ayında Tahran'daki eski siyasi şef İsmail Haniyeh'in suikastını takiben genel lideri seçildi.

İsrail ayrıca geçen ay Beyrut'ta İran destekli Hizbullah hareketinin lideri Hasan Nasrallah'ın yanı sıra grubun askeri kanadının üst düzey liderlerinin çoğunu da öldürdü.


Hamas liderliğindeki silahlı kişiler 7 Ekim 2023'te İsrail'e saldırarak yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü ve 250'den fazla kişiyi Gazze'ye rehin aldı. İsrail'in buna yanıt olarak yürüttüğü kampanya 42.000'den fazla insanı öldürdü, Gazze'nin çoğunu moloz yığınına çevirdi ve nüfusunun çoğunu yerinden etti.

(Başlık dışında bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.)
 
Üst