YaratıcıKalem
Active member
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ülkeyi şok etti ve Salı gecesi sıkıyönetim ilan etti, ancak milletvekillerinin bu deklarasyona karşı oy kullanmak için güvenlik güçlerini mağlup etmesinden ve binlerce protestocunun sokaklara dökülmesinden saatler sonra geri adım attı.
Güney Kore'nin Siyasi Kaos Gecesinin En Önemli Noktaları:
Güney Kore'nin Siyasi Kaos Gecesinin En Önemli Noktaları:
- Başkan Yoon Suk Yeol, Salı günü gece geç saatlerde yaptığı dramatik bir televizyon konuşmasında, Kuzey Kore'den gelen “tehditleri” öne sürerek ve Güney Kore'deki ana muhalefet partisini sert bir şekilde eleştirerek acil sıkıyönetim ilan etti. Doğu Asya ülkesinde 1980'den bu yana ilk kez ilan ediliyordu.
- Ulusa hitaben yaptığı konuşmada Başkan Yoon, “Liberal bir Güney Kore'yi Kuzey Kore'nin komünist güçlerinin oluşturduğu tehditlerden korumak ve insanların özgürlüğünü ve mutluluğunu yağmalayan devlet karşıtı unsurları ortadan kaldırmak için, acil sıkıyönetim ilan ediyorum.”
- Ayrıca, 300 üyeli parlamentoda çoğunluğa sahip olan ana muhalefetteki Demokrat Parti'ye de saldırarak partiyi yalnızca “görevden almalar, özel soruşturmalar ve liderlerini adaletten korumak adına” yönetimi “felç etmekle” suçladı.
- Ancak Başkan Yoon sıkıyönetim ilanını takip eden altı saat içinde geri çekti. Televizyondan yayınlanan bir konuşmasında, “Biraz önce Meclis'ten olağanüstü halin kaldırılması yönünde bir talep geldi ve biz de sıkıyönetim operasyonları için konuşlandırılan orduyu geri çektik” dedi.
- Demokrat Parti, 2022'de cumhurbaşkanı seçilen 63 yaşındaki Yoon'un “ayaklanma” girişimi üzerine derhal istifa etmesini talep etti. Parti ayrıca, “derhal” istifa etmemesi halinde kendisi hakkında görevden alma işlemleri başlatacağını da belirtti.
- Güney Kore'nin ana sendika grubu da “mantıksız ve anti-demokratik önlem” nedeniyle istifa edene kadar “süresiz genel grev” çağrısında bulundu.
- Bu yıl Nisan ayında yapılan parlamento seçimlerinde ezici bir yenilgiye uğrayan ve tek meclisli meclisin kontrolünü sandalyelerin neredeyse üçte ikisini ele geçiren muhalefet partilerine veren Yoon'un Halkın Gücü Partisi, girişimini “trajik” olarak nitelendirdi ve olaya karışanların cezalandırılmasını talep etti. sorumlu tutuldu.
- Güney Kore'yi nükleer silahlı Kuzey'den korumak için yaklaşık 30.000 askerini Güney Kore'ye konuşlandıran ABD, başlangıçta olayları “ciddi endişeyle” izlediğini söyledi ve ardından Başkan Yoon'un “endişesini” tersine çevirmesinden “rahatladığını” söyledi. “Sıkıyönetim ilanı.
- Kuzey Kore'nin önemli müttefiklerinden Çin, vatandaşlarını dikkatli olmaya çağırdı. Pyongyang'a da yakın olan Rusya ise durumu “endişe verici” olarak nitelendirdi.
- Sıkıyönetim uygulaması, Yoon'un onay notunun son zamanlarda düşmesinin ardından geldi; birçok kişi onun ekonomiyi yönetmesinden ve eşi Kim Keon Hee ile ilgili tartışmalardan duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi.