Güney Kore'nin Eski Savunma Bakanı Kim Yong-Hyun Gözaltında Kendini Öldürmeye Çalıştı

YaratıcıKalem

Active member
Seul:

3 Aralık'ta başarısız sıkıyönetim uygulanmasında başrol oynamakla suçlanan eski Güney Kore Savunma Bakanı Kim Yong-hyun, resmi olarak tutuklanmasından kısa bir süre önce intihara teşebbüs etti. Geçen perşembe günü istifa eden savunma bakanı Pazar gününden beri gözaltında tutuluyordu. Salı günü resmen tutuklandı.

Parlamentodaki bir duruşma sırasında Kore Cezaevi Genel Komiseri, Bay Kim'in tutuklanmasının duyurulmasından birkaç dakika önce kendini öldürmeye çalıştığını söyledi.

AFP'nin haberine göre Shin Yong-hae, “Eski Savunma Bakanı Kim Yong-hyun, gece yarısından kısa bir süre önce Seul Dongbu Gözaltı Merkezinde intihara teşebbüs etti” dedi.

Yetkiliye göre Bay Kim, giysisinden bir ip kullanarak tuvalette kendini öldürmeye çalıştı.

Reuters'in haberine göre eski savunma bakanı intihar etmek için iç çamaşırı kullandı.

Eski savunma bakanı, Başkan Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim mektubuyla ilgili isyan suçlamaları nedeniyle soruşturuluyor. AFP'nin raporuna göre kendisi şu anda “ayaklanma sırasında kritik görevlerde bulunmak” ve “hakların kullanılmasını engelleyecek şekilde yetkiyi kötüye kullanmak” gibi suçlamalarla tutuklandı.

Rapora göre, Kim'in resmi tutuklanması delillerin yok edilebileceği endişelerinin ortasında gerçekleşti. Bir mahkeme sözcüsü Çarşamba günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, eski bakanın iddia edilen suçlarının “iddia makamının soruşturma başlatabileceği suçlar kapsamına girdiğinin” belirlendiğini söyledi.

Bay Kim Salı günü avukatları aracılığıyla “bu durumun tüm sorumluluğunun yalnızca bana ait olduğunu” söyleyerek karşı çıktı. Ayrıca Güney Kore halkından “derin bir şekilde özür diledi” ve astlarının “sadece benim emirlerimi yerine getirdiğini ve kendilerine verilen görevleri yerine getirdiğini” söyledi.

Güney Kore'de sıkıyönetim

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, bir hafta önce sivil yönetimi askıya aldı ve parlamentoya özel kuvvetler ve helikopterler gönderdi; ardından yasama organı onu istikrarlı bir demokrasi olduğu varsayılan bir ülkede kararnameyi iptal etmeye zorladı. Kısa süreli sıkıyönetim ilanı ülkeyi kaosa sürükledi.

Salı günü erken saatlerde, Ordu Özel Harp Komutanlığı şefi Kwak Jong-geun milletvekillerine, Yoon'un kendisine sıkıyönetim kararnamesini reddetmek için yeterli sayıda milletvekilinin parlamentoda toplanmasını durdurma emrini verdiğini söyledi.

Çarşamba günü, Güney Kore polisi, sıkıyönetim ilanına ilişkin soruşturma hız kazanırken, Başkan'ın ofisine baskın düzenlediğini söyledi. Bay Yoon, 3 Aralık'ta sivil yönetimin kısa süreli olarak askıya alınmasının ardından yakın çevresine yönelik bir “isyan” soruşturması kapsamında zaten seyahat yasağı altında.

Sıkıyönetim ilanının yol açtığı siyasi çalkantıya ilişkin soruşturmanın hız kazanmasıyla, Çarşamba günü erken saatlerde eski Savunma Bakanı dışında iki üst düzey polis yetkilisi de gözaltına alındı.