Eski Baş Yargıç Ranjan Gogoi

YaratıcıKalem

Active member
Emekli yargıç, Kamu Çıkarı Davalarının da iki ucu keskin bir kılıç gibi olduğu konusunda uyardı.


Guwahati:

Cuma günü Hindistan eski Başyargıcı (CJI) Ranjan Gogoi, 'yargı aktivizmi' ile 'yargısal aşırılık' arasında ayrım yaparak, değişim için ne zaman katalizör görevi göreceğini ve ne zaman statükoyu koruyacağını seçmenin yargının sorumluluğunda olduğunu savundu. .

Ayrıca yargı sistemlerinin küresel olarak kabul edilen değişen zamana uyum sağlaması gerektiğinin altını çizdi.

“Değişim için ne zaman katalizör görevi göreceğini ve ne zaman statükoyu koruyacağını belirleyen bu hassas yönlendirme eylemi, yargının muazzam sorumluluğunun altını çiziyor. 'Yargı aktivizmi' ile 'yargısal aşırılık' arasındaki ayrım, bu bağlamda derin bir şekilde ortaya çıkıyor. önemli,” dedi Adalet (retd) Gogoi.

Gauhati Yüksek Mahkemesi'nin 76. kuruluş gününde açılış konuşmasını yapıyordu.

Rajya Sabha üyesi, “Yargı aktivizmi, yargının aşırı müdahalesi ile aynı şey değildir. Birincisi barıştırıcıdır, ikincisi ise izinsiz girendir” diye ekledi.

'Maceracı' yargı aktivizminin, her ne kadar iyi niyetli olsa da, kararların bazen istenmeyen sonuçlara yol açarak hukuki kesinlik sularını bulandırma riskini de beraberinde getirdiğini söyledi.

Kamu Çıkarı Davalarının (PIL) ortaya çıkışının hukuk alanında devrim niteliğinde bir değişime işaret ettiğini, “yargının anlaşmazlıkların pasif hakemi olmaktan çıkıp sosyal değişim için aktif bir güce dönüştüğünü ve hatta zaman zaman siyasi hayata tartışmalı değişiklikler getirdiğini” ileri sürdü. ve değerler”.

Ancak eski CJI, PIL'in aynı zamanda iki ucu keskin bir kılıç gibi olduğu konusunda uyardı.

Şöyle söyledi: “Bir tarafta PIL, çevrenin korunması, insan hakları ve hükümetin hesap verebilirliği de dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde dönüm noktası niteliğindeki değişiklikleri etkilemede etkili oldu. Diğer tarafta, PIL'in sağladığı geniş serbestlik bazen görülebilecek şeylere yol açtı. Mahkemelerin geleneksel olarak yasama ve yürütme organlarına ayrılan alanlara tecavüz etmesi ve siyasi ahlaka zarar vermesi nedeniyle yargısal aşırılık olarak görülüyor.”

Yargı sistemlerinin uyum sağlaması gerektiğini vurgulayan eski CJI, bu konudaki aciliyetin dünya çapında kabul edildiğini söyledi.

“Bu sistemlerden kehanet yapmaları, verdikleri kararların altında yatan gizli nedenleri anlamaları ve yasanın farkında olmadan onu engellemek yerine canlılığa dost olduğu bir ortamı teşvik etmeleri isteniyor” dedi.

Yetkili, yeterli kaynak ve personele sahip, işlevsel bir yargının artık bir lüks değil, ulusun sürdürülebilir kalkınması için bir zorunluluk olduğunu da sözlerine ekledi.

Yargıç (retd) Gogoi, “Adaletin zamanında sağlanamaması durumunda halkın kuruma olan güveni azalır ve hukukun üstünlüğü zayıflar, bu da ülkenin genel refahını etkiler.” dedi.

Eski CJI, yargı kurumlarının yalnızca tuğla ve harçtan yapılmadığını, bunların umut koridorları olduğunu savundu.

“Sıradan insanın kalbinde umudun tükendiği ve bu kurumun kötü günde de olsa onların yanında olup olmayacağını sorguladığı an, kuruluşumuzun özünü kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldığımız andır.” dedi.

Yargının gücünün gerçek ölçüsünün, yürütmenin kontrolüne veya maddi altyapıya karşı direncinde ya da ebedi güçlere karşı dayanıklılığında yatmadığını ileri sürdü.

“Daha ziyade, canlılığı ve geçerliliği vatandaşın ona duyduğu inançla derinden iç içe geçmiş durumda” dedi.

Yargı sistemini daha yaklaşılabilir, uyarlanabilir ve toplumun gelişen ihtiyaçlarına yanıt verebilir hale getirecek yenilikçi yolların bu güveni korumanın ayrılmaz adımları olduğunu da sözlerine ekledi.

(Başlık dışında bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.)
 
Üst