Emekli Yunan General: Fransa ile imzalanan askeri mutabakat Kıbrıs’la ilgili problemlerin tahlili

SessizDüşünür

Active member
Yunan Skai televizyonuna konuşan, emekli General Andreas Pentaras Yunanistan ile Fransa’nın savunma alanında imzaladığı mutabakatın sık rastlanan cinsten bir muahede olmadığını söylemiş oldu.


Pentaras, “Bugün Batı dünyasında ülkeler içinde bu biçimdesi öteki bir muahede yok. elbette kolektif bir savunma sistemi olarak NATO var. Fakat savunma alanında iki yahut üç taraflı muahedeler mevcut değil” dedi.


Pentaras, ‘anlaşmada Kıbrıs için üç değerli konunun yer aldığını’ belirtti ve şunları söylemiş oldu:

“Özellikle de Türkiye, saldırması halinde Yunanistan’ın yanı sıra Fransa silahlı kuvvetleri ile karşı karşıya gelmek durumunda. Ayrıyeten Yunanistan mutabakat kapsamında Belharra tipi fırkateynler satın alacak.”

Bu gemilerdeki donanımın ‘hem Yunanistan tıpkı vakitte Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’deki münhasır ekonomik bölgesinin tamamını denetim etmek için kâfi olduğunu’ belirten Pentaras, bu niçinle ‘Türkiye’nin Kıbrıs kıta sahanlığında sondaj çalışmaları yapamayacağını’ savundu.


Pentaras, Yunanistan ve Fransa önderlerinin Lizbon Savunma Antlaşması kararlarının uygulanmasında da öncülük yaptığını, ‘Avrupa ordusunun kurulduktan daha sonra Yunanistan ve Kıbrıs sonlarını Türkiye’den koruyacağını’ belirtti.
 
Üst