Ekşi Mayalı ekmek

Felaket

New member
Ekşi Mayalı ekmek Tanımı İçin Gereçler

  • 400 gr beyaz kuvvetli un
  • 50 gr çavdar unu
  • 50 gr tam buğday unu
  • 390 gr hazır su
  • 10 gr tuz
  • 100 gr ekşi maya
Ekşi Mayalı ekmek Tanımı Nasıl Yapılır?

Not EkleTanımı Yazdır

  1. birinci vakit içinderda ekşi mayamızı 1:2:2 oranında besliyoruz (Yani 20gr maya 40gr un 40gr su) mayamızın başlangıç noktasını işaretliyoruz. Mayamız 2 katına ulaşınca karıştırma kabına unu suyu mayayı ekleyip stand mikserde karıştırıyoruz.
  2. ondan sonrasında tuzunu ekleyip 4 5dk yoğuruyoruz. 4 5 litrelik kapaklı bir kabı zeytinyağlayıp hamuru kaba alıyoruz. Yarım saat ortayla 4 katlama yapıyoruz. 4. Katlamadan daha sonra hamuru 1saat dinlendirip tezgaha alıyoruz ve ön hali verip 20 dakika bekliyoruz.
  3. Bekledikten daha sonra son formu verip mayalama sepetine alıyoruz. Sepeti 12 ile 16saat ortası mayalanması için buzdolabına kaldırıyoruz.
  4. Fırını fırın taşıyla birlikte 30-40 dk çalıştırıyoruz fırın tabanına güveçte su koyuyoruz. Hamuru jilet sayesinde çizip taşın üzerine bırakıyoruz. 220 derecede alt üst rezistans (Fansız) 20 dakika pişiriyoruz.
  5. Ekmeğin üstü kızardıktan daha sonra su dolu güveci çıkartıp üst rezistans ı kapatıp 20 25dk daha pişiriyoruz. Pişen ekmeği telin üzerine soğuması için bırakıyoruz.
Ekşi Mayalı ekmek Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
 
Üst