Bugün 88 Koltuğun 2. Aşaması Oylamasında Önemli Koltuklar Mathura ve Wayanad'ı İçeriyor

Lok Sabha Seçim Aşaması 2: Bu aşamadaki en önemli eyaletler Karnataka ve Kerala olacak.


Yeni Delhi:
13 eyalet ve Birlik Bölgelerindeki 88 seçim bölgesi, Kongre ile BJP arasında manifesto ve veraset vergisi konusunda yaşanan şiddetli tartışmanın ortasında bugün sandık başına gidecek. Seçimler Rajasthan ve UP'nin bir kısmı olan Kerala'nın tüm koltuklarında yapılacak.

İşte bu büyük hikayedeki en önemli 10 nokta:


  1. İkinci aşama seçimleri Kerala'da 20 sandalye, Karnataka'da 14 sandalye, Rajasthan'da 13 sandalye, Uttar Pradesh ve Maharashtra'da sekizer sandalye, Madhya Pradesh'te yedi sandalye, Assam ve Bihar'da beşer sandalye, Bengal ve Chhattisgarh'da üçer sandalye için yapılacak. Jammu ve Keşmir, Manipur ve Tripura'da birer tane.


  2. Daha önce bu aşamada 89 seçim bölgesinin oy kullanması bekleniyordu. Ancak Madhya Pradesh'in Betul kentindeki oylama, Mayawati'nin Bahujan Samaj Partisi'nden bir adayın ölmesinin ardından yeniden planlandı. Betül şimdi 7 Mayıs'ta yapılacak üçüncü aşamada oy kullanacak.


  3. Bu turun önemli adayları arasında Kongre'den Thiruvananthapuram'dan Shashi Tharoor'a karşı olan BJP'nin Birlik bakanı Rajeev Chandrashekhar; aktörler Hema Malini ve 1980'lerin ikonik dizisi Ramayan'dan Arun Govil, kıdemli BJP lideri Tejasvi Surya ve Lok Sabha Sözcüsü Om Birla, Kongre'den Rahul Gandhi, KC Venugopal, Bhupesh Baghel. ve Ashok Gehlot'un oğlu Vaibhav Gehlot.


  4. Hem BJP hem de Muhalefet açısından bu aşamada en önemli eyaletler Karnataka ve Kerala olacak. Karnataka, Kongre'nin son meclis seçimini kazandığı güneydeki tek BJP kalesi. Parti, sınırlandırmayla ilgili endişeler ve dezavantajlı güney eyaletlerinin bundan sonra karşılaşabileceği endişeler nedeniyle iyi bir performans sergilemeyi umuyor.


  5. Daha güneyde BJP, Kerala'nın iki kutuplu siyasetine girmeye çalışıyor. Parti, Birlik bakanları Rajiv Chandrasekhar ve V. Muraleedharan'ı görevlendirerek eyalette hesap açmayı umuyor. 20 yılı aşkın bir süredir Kongre'nin kalesi olan Wayanand'da, eyalet birimi başkanı K Surendran'ı Rahul Gandhi'ye karşı sahaya çıkardı.


  6. Muhalefet için Kerala büyük ve parlak bir umut. Her ne kadar Sol ve Kongre güney eyaletinde birbirleriyle rekabet ediyor olsalar da, her ikisinin de kazanacağı zafer, muhalefet bloğunun HİNDİSTAN'daki çetelesini artıracak. Kerala, parlamentoya hiçbir zaman BJP üyesi göndermeyen birkaç eyaletten biri.


  7. Kuzey, batı ve kuzeydoğu Hindistan'ın doymuş olmasıyla BJP, 370 sandalye arayışıyla güney ve doğuda genişlemeyi umuyor. Parti 2019'da çoğunluğu Hint topraklarından ve Gujarat ile kuzeydoğu da dahil olmak üzere yeni ve eski kalelerden olmak üzere 303 sandalye kazanmıştı.


  8. Kongre ise 2019'a kıyasla çok daha iyi bir performans sergileyeceğini iddia etti. Seçimin ilk aşamasının ardından iddialar özellikle Rajasthan ve Batı Uttar Pradesh'te daha da yükseldi. Rashtriya Janata Dal şefi Tejashwi Yadav, HİNDİSTAN'ın Bihar'daki beş sandalyenin tamamını kazanacağını iddia etti.


  9. Seçimler Kongre ile BJP arasındaki sert çekişmenin ortasında yapılıyor. Tartışma, Başbakan Narendra Modi'nin, Kongre'nin iktidara oy vermesi durumunda insanların kişisel servetini “gazeteciler” arasında yeniden dağıtacağı ve kadınların mangalsutralarını bile esirgemeyeceği yönündeki yorumuyla alevlendi. Kongre, partinin 55 yıllık iktidarında halkın zenginlikleri ve mangalsutraları için korkması gerekip gerekmediğini sorguladı ve BJP'yi önemli konulardan kaçınmakla suçladı.


  10. Seçimin bir sonraki aşaması 7 Mayıs'ta yapılacak. Oyların sayımı, 1 Haziran'daki yedinci ve son seçim aşamasından üç gün sonra, 4 Haziran'da yapılacak.
Yorum yayınla
 
Üst