Bilgisayarı Yeniden Başlatmak Için Hangi Tuşa Basılır ?

Deniz

New member
Bilgisayarı Yeniden Başlatmak İçin Hangi Tuşa Basılır? Adım Adım Kılavuz

Bilgisayar kullanımı sırasında bazen sisteminizi yeniden başlatmanız gerekebilir. Bu, donmalar, yazılım güncellemeleri veya sadece sistemin tazelenmesi gibi nedenlerle olabilir. Bilgisayarı yeniden başlatmanın birçok yolu vardır ve bu yöntemler hem klavye kısayolları hem de işletim sistemi seçeneklerini içerebilir. Bu kılavuzda, bilgisayarı yeniden başlatmanın çeşitli yollarını ve hangi tuşlara basmanız gerektiğini ayrıntılı bir şekilde ele alacağız. Hazırsanız, başlayalım!

1. Windows İşletim Sisteminde Bilgisayarı Yeniden Başlatma

Windows kullanıcıları için bilgisayarı yeniden başlatmanın en yaygın yolu, Başlat menüsünü kullanmaktır. İşte adımlar:

1. Başlat Menüsünü Açın Klavyenizdeki Windows tuşuna basın veya ekranınızın sol alt köşesindeki Windows simgesine tıklayın.

2. Güç Seçeneğine Tıklayın Açılan menüde, güç simgesini bulun ve tıklayın.

3. Yeniden Başlat Güç seçenekleri arasında "Yeniden Başlat" seçeneğini tıklayın.

Bu yöntem oldukça basittir ve çoğu kullanıcı için yeterlidir. Ancak, bilgisayarınız donmuşsa veya fareyi kullanamıyorsanız, klavye kısayollarını kullanmanız gerekebilir.

2. Klavye Kısayollarıyla Yeniden Başlatma

Bilgisayarınız donduğunda veya fareyi kullanamadığınızda, klavye kısayolları hayat kurtarıcı olabilir. Windows kullanıcıları için geçerli olan kısayollar şunlardır:

1. Ctrl + Alt + Delete Bu kombinasyon, bir güvenlik ekranı açar. Buradan sağ alt köşedeki güç simgesine tıklayıp "Yeniden Başlat" seçeneğini seçebilirsiniz.

2. Alt + F4 Masaüstünde hiçbir pencere açık değilken bu kombinasyonu kullanarak güç seçeneklerini açabilirsiniz. Açılan pencerede "Yeniden Başlat"ı seçin ve "Tamam"a basın.

3. Ctrl + Shift + Esc Görev Yöneticisi'ni açar. Buradan "Dosya" menüsüne gidip "Yeni görevi çalıştır" seçeneğini seçin. Açılan pencerede "shutdown /r" yazarak Enter tuşuna basın.

Bu kısayollar, sisteminizi hızlı bir şekilde yeniden başlatmanızı sağlar ve fare kullanamıyorsanız özellikle kullanışlıdır.

3. MacOS İşletim Sisteminde Bilgisayarı Yeniden Başlatma

MacOS kullanıcıları için bilgisayarı yeniden başlatmanın yolları biraz farklıdır. İşte adımlar:

1. Apple Menüsünü Açın Ekranın sol üst köşesindeki Apple simgesine tıklayın.

2. Yeniden Başlat Açılan menüde "Yeniden Başlat" seçeneğini tıklayın.

Klavyede ise şu kısayolları kullanabilirsiniz:

1. Control + Command + Eject/Power Bu kombinasyon, Mac bilgisayarınızı hemen yeniden başlatır.

2. Control + Command + Media Eject MacBook'lar için özellikle kullanışlıdır ve sistemi yeniden başlatır.

MacOS'te de fareyi kullanamadığınız durumlar için bu kısayollar oldukça pratiktir.

4. Linux İşletim Sisteminde Bilgisayarı Yeniden Başlatma

Linux kullanıcıları için yeniden başlatma yöntemleri farklılık gösterebilir, çünkü Linux birçok farklı dağıtımı içerir. Ancak genel olarak şu adımlar takip edilebilir:

1. Terminal Kullanımı Terminali açın ve şu komutu yazın: `sudo reboot`. Bu komut, root (yönetici) hakları ile sistemi yeniden başlatır.

2. KDE veya GNOME Kullanıcıları İçin Menüyü açın, güç seçeneklerine gidin ve "Yeniden Başlat" seçeneğini seçin.

Klavyede ise şu kısayolları kullanabilirsiniz:

1. Ctrl + Alt + Del Çoğu Linux dağıtımında bu kombinasyon, yeniden başlatma veya kapatma seçeneklerini içeren bir menü açar.

2. Alt + SysRq + REISUB Bu kombinasyon, özellikle sistem tamamen donduğunda kullanılır ve güvenli bir yeniden başlatma sağlar. SysRq tuşu genellikle Print Screen ile aynı tuştur.

Linux kullanıcıları için terminal komutları ve klavye kısayolları, sistemi hızlı bir şekilde yeniden başlatmanın en etkili yollarıdır.

5. Sorun Giderme: Bilgisayar Yeniden Başlatılmıyor

Bazı durumlarda, bilgisayarınızı yeniden başlatmakta zorluk yaşayabilirsiniz. İşte birkaç yaygın sorun ve çözüm önerisi:

1. Sistem Donduysa Eğer bilgisayar tamamen donduysa ve hiçbir kısayol