Baş Yargıç DY Chandrachud, 5. Sınıfta Konservelendiğini ve Bunu Neden Unutamadığını Paylaştı

CJI, insanların çocuklara davranış biçimlerinin akıllarında kalıcı bir etki bıraktığını söyledi.


Yeni Delhi:

Fiziksel ceza artık çocukları disipline etmenin acımasız bir yöntemi olarak görülse de, onlarca yıl önce eğitimini tamamlayan nesiller için bu bir gerçeklikti. Hindistan Başyargıcı DY Chandrachud için de durum farklı değildi.

Cumartesi günü bir seminerde konuşurken, okulda küçük bir hata nedeniyle sopayla cezalandırıldığını hatırladı.

“Çocuklara nasıl davrandığınız, hayatları boyunca zihinlerinde derin bir etki bırakır…Okuldaki o günü asla unutmayacağım. Ellerim sopayla vurulduğunda suçlu bir çocuk değildim. Zanaat öğreniyordum ve doğruyu getirmedim. Ödev için sınıfa büyüklükte iğneler koydum” dedi.

O zamanlar 5. Sınıfta olan Baş Yargıç, insanların çocuklara davranış biçimlerinin akıllarında kalıcı bir etki bıraktığını söyledi.

“Öğretmenimden elimi değil kıçımı sopayla vurmasını istediğimi hâlâ hatırlıyorum” diye ekledi. Utandığı için bunu ailesine söyleyemedi ve yaralı sağ avucunu 10 gün boyunca saklamak zorunda kaldı.

CJI, “Fiziksel yara iyileşti ama zihnimde ve ruhumda kalıcı bir iz bıraktı. İşimi yaparken o hâlâ benimle. Bu tür bir rezaletin çocuklar üzerindeki etkisi çok derin” dedi.

Hindistan Başyargıcı, Nepal Yüksek Mahkemesi'nin Katmandu'da düzenlediği Ulusal Çocuk Adaleti Sempozyumu'nda konuşurken olayı paylaştı.

CJI Chandrachud, çocuk adaletini tartışırken hukuki anlaşmazlıklara bulaşan çocukların hassasiyetlerini ve benzersiz ihtiyaçlarını tanımamız ve adalet sistemlerimizin şefkat, rehabilitasyon ve topluma yeniden entegrasyon fırsatlarıyla yanıt vermesini sağlamamız gerektiğini söyledi.

Ergenliğin çok yönlü doğasını ve toplumun çeşitli boyutlarıyla olan ilişkisini anlamanın önemli olduğunu söyledi.

Seminerde CJI ayrıca Yüksek Mahkeme'ye sunulan ve tecavüzden kurtulan reşit olmayan bir kişinin hamileliğinin sonlandırılmasını talep eden bir dilekçeden de bahsetti.

Ayrıca Hindistan'ın çocuk adalet sisteminin karşılaştığı zorluklardan da bahsetti. Özellikle kırsal bölgelerdeki en büyük sorunlardan birinin yetersiz altyapı ve kaynaklar olduğunu, bunun da aşırı kalabalık ve standartların altında çocuk gözaltı merkezlerine yol açtığını, bunun da suçlu çocuklara uygun desteğin sağlanması ve rehabilitasyon sağlama çabalarının engellenebileceğini söyledi.

CJI, birçok çocuğun çeteler tarafından suç faaliyetlerine itildiği göz önüne alındığında, sosyal gerçeklerin de dikkate alınması gerektiğini söyledi ve engelli ergenlerin de savunmasız olduğunu ekledi; Hindistan'da görme engelli çocukların suç örgütleri tarafından dilenmek için nasıl sömürüldüğünün görüldüğü gibi.
 
Üst