Bana Bağırmayın, Baş Yargıç Anket Tahvili Duruşmasında Avukata Gürledi

YaratıcıKalem

Active member
Baş Yargıç, seçim tahvili meselesine müdahale etmek isteyen bir avukata eğitim verdi

Yeni Delhi:

Bugün Yüksek Mahkeme, bir Anayasa heyetinin Hindistan Devlet Bankası'nın (SBI) seçim tahvili davasındaki dönüm noktası niteliğindeki kararından sonra eksik veri sağladığını iddia eden dilekçeleri dinlemesiyle dramatik değişimlere tanık oldu.

Bu görüş alışverişlerinden biri avukat Mathews Nedumpara ile Hindistan Baş Yargıcı DY Chandrachud arasındaydı.

Konuya müdahale etmek isteyen Bay Nedumpara, seçim tahvilleri davasının “hiçbir şekilde yargılanabilir bir konu olmadığını” söyledi. “Bu bir politika meselesiydi ve mahkemelerin ilgilenmesi gereken bir konu değildi. Bu yüzden insanlar bu kararın arkalarından verildiğini düşünüyorlar” dedi.

O konuşurken, Baş Yargıç ondan durup dinlemesini isteyip duruyordu. Ancak Bay Nedumpara şöyle devam etti: “Ben bu ülkenin vatandaşıyım.”

Bu noktada Baş Yargıç kesin bir dille şunu söyledi: “Bir saniye, bana bağırma.” Savunmada kalan Bay Nedumpara şöyle yanıt verdi: “Hayır, hayır, çok yumuşak biriyim.”

Baş Yargıç şöyle devam etti: “Bu bir Hyde Park köşe toplantısı değil, mahkemedesiniz. Başvuruyu taşımak istiyorsunuz, başvuruda bulunun. Baş Yargıç olarak kararımı aldınız, sizi dinlemiyoruz. Bir başvuruda bulunmak istiyorsanız, bunu e-postaya taşıyın. Bu mahkemede kural budur.”

Bay Nedumpara konuşmaya devam ederken Yargıç BR Gavai müdahale etti, “Adaletin uygulanması sürecini engelliyorsunuz!”

Avukat hâlâ geri adım atmadı. Konuşmaya devam ederken, kürsü şöyle dedi: “Hepsi bu, öngörülen prosedürü takip edene kadar sizi duymayacağız.” Bay Nedumpara başvuruda bulunacaklarını ve Delhi'ye ulaşmak için gece uçağına bindiklerini söyledi. “Bize karşı nazik olun” dedi. Ancak bench yerinden kıpırdamadı.

Mahkeme ayrıca, duruşmaya müdahale etmek isteyen Kıdemli Avukat Mukul Rohatgi ve Yüksek Mahkeme Barosu başkanı Adish Agarwalla'nın savunmalarını da dinlemeyi reddetti.

Mahkeme heyeti ayrıca avukata geçmişte karşılaştığı mahkemeye itaatsizlik olayını da hatırlattı. 2019 yılında Yüksek Mahkeme Bay Nedumpara'yı saygısızlıktan suçlu buldu. Daha sonra, bir daha asla “ne bu Mahkemenin ne de Bombay Yüksek Mahkemesinin herhangi bir yargıcının gözünü korkutmaya kalkışmayacağına” dair bir taahhüt vermişti. Mahkeme onu üç ay hapis cezasına çarptırdı, “ancak Shri Nedumpara bugün bize verilen taahhütlere gelecekte de uymaya devam ederse bu ceza ertelenecektir”. Ayrıca bir yıl boyunca Yüksek Mahkeme önünde görev yapması da yasaklandı.

Yüksek Mahkeme bugün SBI'dan, itfa edilen tahvillerin alfanümerik numarası ve seri numarası da dahil olmak üzere tüm ayrıntıları açıklamasını istedi. Ayrıca SBI başkanından hiçbir bilginin saklanmadığını belirten bir beyanda bulunmasını istedi. Seçim Komisyonu'ndan SBI'dan alınan verileri yüklemesi istendi.