Araziden yüksek gerilim hattı geçiyor ne yapmalıyım ?

Melis

New member
Araziden Yüksek Gerilim Hattı Geçiyor: Ne Yapmalıyım? Karşılaştırmalı Forum Analizi

Selam herkese,

Arazi alımı ya da mevcut bir arazinin kullanımı sırasında en çok gözden kaçan ama en kritik konulardan biri yüksek gerilim hatları oluyor. İlk bakışta sadece “üstünden tel geçiyor” gibi görünse de işin hukuki, teknik ve sağlık boyutları oldukça karmaşık. Bu başlıkta, araziden yüksek gerilim hattı geçen bir durumda neler yapılabileceğini; farklı bakış açılarını karşılaştırarak ele alacağım. Konu hem teknik hem de toplumsal etkiler içerdiği için farklı düşünce tarzlarının nasıl ayrıştığını görmek de oldukça ilginç.

Sizce böyle bir durumda asıl önemli olan şey nedir: hukuki haklar mı, kullanım kaybı mı, yoksa uzun vadeli sağlık ve yaşam etkileri mi?

---

Yüksek Gerilim Hattı Araziden Geçiyorsa Ne Anlama Gelir?

Öncelikle temel çerçeveyi netleştirmek gerekiyor. Türkiye’de enerji iletim hatları genellikle TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim A.Ş.) sorumluluğundadır ve bu hatlar için “irtifak hakkı” veya “kamulaştırma şerhi” uygulanır.

Bu şu anlama gelir:

Arazi sizin mülkiyetinizde olabilir

Ancak hattın geçtiği alan üzerinde kullanım kısıtlaması vardır

Yapılaşma, ağaç dikimi ve kazı gibi işlemler sınırlandırılır

Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği’ne göre yüksek gerilim hatlarının çevresinde belirli güvenlik mesafeleri bırakılması zorunludur. Bu mesafe hat gerilimine göre değişir ve çoğu durumda birkaç metreden onlarca metreye kadar çıkabilir.

---

Hukuki ve Teknik Yaklaşım: Veri Odaklı Perspektif

Daha teknik ve veri odaklı yaklaşan kişiler genellikle şu noktalara odaklanır:

Hattın geçtiği alan kamulaştırılmış mı?

İrtifak bedeli ödenmiş mi?

Tapu kayıtlarında şerh var mı?

Yapı yasağı sınırı ne kadar?

Örneğin Yargıtay kararlarında, enerji nakil hattı nedeniyle kullanım kısıtlılığı oluşan arazilerde değer kaybı ve irtifak bedeli talep edilebileceği belirtilmiştir (Yargıtay 5. Hukuk Dairesi kararları).

Ayrıca TEİAŞ uygulamalarında:

Tarım yapılabilir ama yüksek boylu bitkiler yasaktır

Yapılaşma genellikle tamamen engellenir

Güvenlik nedeniyle düzenli denetim yapılır

Bu yaklaşımda ana hedef, “ne kadar zarar var ve nasıl telafi edilir?” sorusuna net cevap bulmaktır.

---

Toplumsal ve Yaşam Etkileri Odaklı Yaklaşım

Diğer bir bakış açısı ise yalnızca hukuki değil, yaşam kalitesi ve sosyal etkiler üzerinden şekillenir.

Bu perspektifi benimseyen kişiler genellikle şu konulara dikkat çeker:

Sürekli elektrik alanına maruz kalmanın psikolojik etkisi

Arazinin kullanım motivasyonunun düşmesi

Evin veya tarım alanının “değer hissi” kaybı

Satış zorluğu ve alıcı çekincesi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), düşük frekanslı manyetik alanların “muhtemel kanserojen” (2B grubu) olduğunu belirtmiştir. Ancak bu, kesin bir risk değil; uzun süreli maruziyetin tamamen dışlanamayacağı anlamına gelir.

Bu nedenle bazı kişiler için mesele yalnızca ekonomik değil, “orada yaşamak ister miyim?” sorusuna dönüşür.

Örneğin bir çiftçi, teknik olarak tarım yapabilse bile, tarlasında sürekli yüksek gerilim hattı görmenin psikolojik olarak rahatsız edici olduğunu ifade edebilir. Bu tamamen subjektif ama gerçek bir etkidir.

---

İki Yaklaşımın Karşılaştırılması

Aynı soruya iki farklı yaklaşım şu şekilde özetlenebilir:

Teknik/veri odaklı yaklaşım:

Hak kaybı var mı?

Ne kadar tazminat alınabilir?

Yasal sınırlar nedir?

Yaşam/toplumsal etki odaklı yaklaşım:

Bu arazi benim yaşam alanım olur mu?

Görsel ve psikolojik etkiler ne kadar önemli?

Uzun vadede beni nasıl etkiler?

Burada önemli nokta şu: İki yaklaşım birbirini dışlamıyor. Aksine birlikte ele alındığında daha sağlıklı bir karar ortaya çıkıyor.

---

Gerçek Hayattan Örnekler

Bazı köy ve kırsal bölgelerde yüksek gerilim hattı geçen arazilerde şu durumlar gözlemlenmiştir:

Tarım yapılabilen ama yapı izni olmayan alanlar

Düşük piyasa değeri nedeniyle satışta bekleyen araziler

Kamulaştırma sonrası değer kaybı için açılan davalar

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. verilerine göre iletim hatları genellikle ekonomik faaliyetleri tamamen engellemez; ancak yapılaşmayı ciddi şekilde sınırlar.

Buna karşılık bazı Avrupa ülkelerinde (örneğin Almanya’da Federal Network Agency verileri), yüksek gerilim hatları yerleşim alanlarından mümkün olduğunca uzak planlanmaktadır. Bu da toplumsal hassasiyetin planlamaya nasıl etki ettiğini gösterir.

---

Ne Yapmalısınız? Pratik Değerlendirme

Böyle bir durumla karşılaşıldığında genelde şu adımlar önerilir:

Tapu kaydında irtifak veya kamulaştırma şerhini kontrol etmek

TEİAŞ veya ilgili kurumdan hattın teknik bilgilerini öğrenmek

Bir harita mühendisi ile güvenlik ve kullanım sınırlarını belirlemek

Gerekirse hukukçu aracılığıyla değer kaybı incelemesi yapmak

Bu adımlar hem teknik hem hukuki resmi çerçeveyi netleştirir.

---

Tartışmayı Açan Sorular

Sizce yüksek gerilim hattı geçen bir arazi yatırım için tamamen riskli midir, yoksa doğru yönetilirse fırsata çevrilebilir mi?

Asıl değer kaybı ekonomik mi, yoksa psikolojik ve sosyal algıdan mı kaynaklanıyor?

Kamulaştırma bedelleri gerçekten adil mi?

Böyle bir arazide yaşamayı kabul eder miydiniz?

---

Sonuç Yerine

Araziden yüksek gerilim hattı geçmesi tek boyutlu bir mesele değil. Hukuki haklar, teknik güvenlik sınırları ve yaşam kalitesi algısı birlikte değerlendirilmeden sağlıklı bir karar vermek zor. Bir tarafta ölçülebilir veriler ve yasal çerçeve, diğer tarafta ise insanın bulunduğu ortamı nasıl hissettiği gerçeği var.

Bu iki yaklaşım bir araya geldiğinde, mesele sadece “ne yapmalıyım?” sorusundan çıkıp “ben bu araziyi nasıl bir yaşam veya yatırım alanına dönüştürebilirim?” sorusuna evriliyor.