Anestezi nasıl bir his ?

Can

New member
“Işıklar Sönmeden Önce”: Anestezi Nasıl Bir His? Bir Ameliyat Odasından Hikâye

Bunu ilk kez bir hastane koridorunda, ameliyat öncesi bekleme salonunda duydum: “Anestezi aslında yok olmak gibi değil, zamanın kırılması gibi.” O an kulağa fazla şiirsel gelmişti ama birkaç saat sonra kendi deneyimim başladığında, bu cümlenin ne kadar yerinde olduğunu anlamıştım.

Şimdi burada anlatacaklarım sadece bir hastanın deneyimi değil; aynı zamanda bir ameliyathanenin içinde, farklı bakışların nasıl birleştiğini, insanın bilinç ile bilinçsizlik arasındaki o ince çizgide neler hissettiğini aktaran bir hikâye.

---

Koridorda Başlayan Hikâye: Bekleyişin Ağır Sessizliği

Ameliyat sabahıydı. Hastane koridoru normalden daha uzun, daha sessiz geliyordu. Yanımda iki kişi vardı: Murat ve Deniz.

Murat, her şeyi analiz eden biriydi. Süreçleri, riskleri, alternatifleri düşünmeden edemezdi. Elindeki kâğıtta ameliyat adımları yazıyordu, kendi kendine “şu değerler stabil kalırsa sorun olmaz” diye mırıldanıyordu. O an onun zihni, bir planın her ihtimalini hesaplayan bir sistem gibi çalışıyordu.

Deniz ise daha sessizdi ama sessizliği boşluk değildi. Gözleri sürekli çevresindeki insanları gözlemliyordu. Hemşirenin yüz ifadesi, doktorun sesi, bekleyen hastaların endişesi… Hepsini bir bütün olarak okuyordu. Bir noktada bana dönüp “En zor şey bilinmeyene bırakmak değil, kontrolü paylaşmayı öğrenmek” demişti.

İkisi de farklıydı ama aynı korkunun etrafında dolaşıyorlardı: bilinç kaybı.

---

Anestezi Kapısı: Tarihin Gölgesinde Bir An

Ameliyat odasına girmeden önce kısa bir bilgilendirme yapıldı. Anestezi uzmanı, sakin ama net bir sesle konuşuyordu. Bu sesin tonunda acele yoktu; yılların birikimi vardı.

O an aklıma anestezinin tarihi geldi. 1846’da eterle yapılan ilk halka açık ameliyatlardan beri insanlık aslında aynı soruyu soruyor: “Bilinçsiz olmak nasıl bir şey?”

Eskiden bu sorunun cevabı yoktu; sadece acı vardı. Şimdi ise bilim, o boşluğu kontrollü bir uykuya çevirmişti. Ama yine de kimse o uykunun içini tam olarak tarif edemiyordu.

---

İğne ve İlk Kayma: Gerçekliğin Eğrilmesi

Serum bağlandı. Monitörler ritmik sesler çıkarmaya başladı. Kalp atışlarım ekranda küçük bir dalga gibi ilerliyordu.

Anestezi uzmanı “Şimdi hafif bir sersemlik hissedeceksiniz” dedi.

O an Murat’ın yüzüne baktım; gözleri hâlâ stratejikti, her şeyi takip ediyordu. Deniz ise sadece elimi tuttu. Bir şey söylemedi. Sadece orada kaldı.

Ve sonra… gerçekten “hafif sersemlik” dediği şey başladı.

Ama bu sersemlik bir baş dönmesi değildi. Daha çok düşüncelerin kenarlarının yumuşaması gibiydi. Sanki zihnimdeki cümleler artık tam bitmiyor, ortasında eriyordu.

O an şunu düşündüm: “İnsan bilinci aslında ne kadar kırılgan?”

---

Zamanın Kopması: Yok Olmak Değil, Dağılmak

Gözlerimi açık tutmaya çalıştığımı hatırlıyorum. Ama açık mıydı, kapalı mıydı, emin değilim.

Sesler uzaklaştı. Önce Murat’ın sesi kayboldu. Sonra Deniz’in elinin sıcaklığı. En son monitörlerin ritmi kaldı.

Ama garip olan şu: tamamen yok olmadım.

Bir tür “aralıkta kalma” hali vardı. Ne uykuydu ne uyanıklık. Sanki beynim, gerçekliği katman katman kapatıyordu. Bir kapı kapanmıyor, ışık yavaşça kısılıyordu.

Bilimsel olarak anestezi, sinir iletimini baskılayan ilaçlarla bilinç ağlarını geçici olarak devre dışı bırakır. Ama bu teknik açıklama, yaşanan hissi tam anlatmıyor. Çünkü orada zaman diye bir şey kalmıyor.

---

Arada Kalanlar: İki Farklı Zihin, Aynı Bekleyiş

Sonradan öğrendim ki Murat ameliyat boyunca sürekli değerleri takip etmiş. Nabız düşerse neden düştüğünü, oksijen seviyesinin hangi aralıkta normal olduğunu düşünmüş. Onun için bu süreç, çözülmesi gereken bir denklemdi.

Deniz ise farklı bir şey anlatmıştı: “Onun nefesini izlerken korkudan çok bir bağ hissi vardı. Kontrol edemediğin bir anda bile yanında olmak.”

İkisi de aynı olayı yaşamıştı ama zihinleri farklı katmanlardan geçmişti.

Bu noktada anestezinin sadece bireysel bir deneyim olmadığını fark ettim. Aynı anda hem teknik bir süreç hem de duygusal bir boşluk yaratıyordu.

---

Uyanış: Aynı Dünya Ama Farklı Bir Başlangıç

Gözlerimi açtığımda ilk his zaman değildi. Seslerdi. Sonra ışık.

Sanki dünya kaldığı yerden devam ediyordu ama ben birkaç saniye geriden geliyordum. Murat rahatlamıştı, Deniz’in yüzünde ise sadece bir “geri dönme” hissi vardı.

İlginç olan şu: Uyanmak, uyumaktan daha karmaşık bir histi. Çünkü bilinç geri gelirken parçaları tek tek yerine oturuyordu.

Anestezi uzmanı kısa bir cümle söyledi: “Her şey planlandığı gibi gitti.”

O an anladım ki o “plan”, benim hissetmediğim bir dünyada kurulmuştu.

---

Toplumsal ve Bilimsel Bir Katman: Görünmeyen Güven

Anestezi, modern tıbbın en az fark edilen ama en kritik alanlarından biri. Toplumda çoğu zaman “ameliyatı yapan doktor” hatırlanır, ama bilinci yöneten uzman çoğu zaman görünmez kalır.

Oysa bilimsel veriler gösteriyor ki anestezi, cerrahi başarı kadar hayati bir rol oynuyor. Kalp atışının, solunumun ve beyin aktivitesinin eş zamanlı kontrolü, saniyelik kararlarla yürütülüyor.

Bu yüzden anestezi, sadece tıbbi değil aynı zamanda toplumsal bir güven meselesi. İnsan, bilincini bir başkasına emanet ediyor.

---

Son Düşünce: Anestezi Bir Yok Oluş mu, Yoksa Kontrollü Bir Yolculuk mu?

Şimdi geriye dönüp baktığımda, o anı “uyutulmak” olarak değil, “bilincin katman değiştirmesi” olarak hatırlıyorum.

Tam yok olmadım. Ama tamamen orada da değildim.

Belki de anestezinin en doğru tanımı bu: insanın kendinden geçerken bile tamamen kaybolmadığı bir ara bölge.

Peki sizce bilinç kapandığında gerçekten yok mu oluruz, yoksa sadece algımız başka bir forma mı geçer?