Amazon Ormanı İçinde Tohum ve Kök Yiyen 4 Çocuk 40 Gün Nasıl Hayatta Kaldı?

YaratıcıKalem

Active member
Dört kardeş, 1 Mayıs’ta küçük bir uçak kazasından sağ kurtuldu.


Bogota:

Kolombiya Amazon’unda 40 gün boyunca kaybolan dört Yerli çocuk, yetiştirilmeleri sayesinde yenilebilir olduğunu bildikleri tohumları, kökleri ve bitkileri yiyerek hayatta kaldı.

Ve kısmen Kolombiyalı askerlerle birlikte aramaya katılan Yerli yetişkinlerin yerel bilgilerine bağlı olarak, sonunda canlı bulundular.

Kolombiya Yerli Halkları Ulusal Örgütü’ne (OPIAC) göre, “Çocukların hayatta kalması, anne karnında öğretilen bilginin ve doğal çevreyle ilişkinin bir işaretidir.”

Dört kardeş, 1 Mayıs’ta pilotun, annelerinin ve üçüncü bir yetişkinin hayatını kaybettiği küçük bir uçak kazasından sağ kurtuldu. Çocukların ailesi, kardeşlerin ormana olan aşinalığının onların işini göreceğini umdu.

Büyükbabalarının tabiriyle “çalıların çocukları”, ölüme mahkûm olan uçakta bulunan yucca ununu yiyerek ve arama helikopterlerinin düşürdüğü yardım paketlerinden toplayarak hayatta kaldılar.

Kolombiya Ulusal Yerli Örgütü’nden (ONIC) Luis Acosta, AFP’ye verdiği demeçte, Amazon bölgesinde yetiştirildikleri için yenilebilir olduğunu belirledikleri tohum, meyve, kök ve bitkileri de yediklerini söyledi.

“manevi güç”

Arama operasyonlarına katılan Acosta, çocuklara “manevi güç” aşılandığını söyledi.

Bu, Yerli liderler arasında paylaşılan bir algıdır ve Acosta, doktorların çocuklara “manevi” eşlik etmesine yardımcı olmak için ilgilendikleri askeri hastanenin dışına bir vasinin yerleştirileceğini kaydetti.

Bir başka ONIC lideri Javier Betancourt, AFP’ye “Doğayla özel bir bağımız var” dedi. “Ormanda yaşayan ve onunla ilgilenen Yerliler gibi insanları desteklemek için dünyanın doğayla bu tür özel bir ilişkiye ihtiyacı var.”

Arama sırasında askerler, 20 gün boyunca Yerli izleyicilerle yan yana çalıştı.

Başkan Gustavo Petro, ormana saygı gösterdiğini söylediği “yerli ve askeri bilgi toplantısı” olarak adlandırdığı şeyi övdü.

Ordu helikopterleri, çocukların büyükannesinin Yerli Huitoto dilinde onlara kurtarıcılar onlara ulaşana kadar tek bir noktada kalmalarını söylediğinin kayıtlarını yayınladı.

Acosta yerel basına askerler ve Yerli uzmanlara atıfta bulunarak “Bizi bir araya getiren Başkan Petro’ydu” dedi.

“Aramamız başlamadan sekiz gün önce yapılan ilk toplantıda, başkan bize orduyla gitmemiz gerektiğini çünkü ordunun bunu tek başına yapamayacağını söyledi” diye ekledi.

Kazanan bir kombo

Caqueta, Putumayo, Meta ve Amazonas bölümlerindeki Yerli topraklarından 80’den fazla gönüllü, “Umut Operasyonu” olarak adlandırılan operasyonda yaklaşık 100 askere katıldı.

Alışılmadık bir güç birliğiydi.

Kolombiya’nın Yerli topraklarının birçoğunda, silahlı kanun kaçağı grupları dolaşıyor ve topraklarını ilkel silahlarla koruyan yerli halkları kolayca zorluyor. Yerli topluluklar ve silahlı kuvvetler arasındaki ilişkiler de gergin.

Ancak Guaviare bölümünde, farklı gruplardan kurtarıcılar birlikte çalışmak için farklılıklarını bir kenara bırakırlar.

Askerler operasyonel ayrıntıları planlarken, yerli araştırmacılar, koka yaprağı ve külden yapılan bir macun olan mambe ve fermente bir içecek olan chirrinchi kullanarak orman “ruhları” ile iletişim kurmak için ritüeller düzenlediler.

Kurtarma ekipleri pala kullanarak ağaçları kesti ve çocuklara rehberlik etmesi için onları sprey boyayla işaretledi.

Yerli tıbbi bilgi, zorlu orman koşullarına uyum sağlamak, çizikleri, kıymıkları, böcek ısırıklarını, bitkinliği ve fiziksel acıyı tedavi etmek için de kullanıldı.

Acosta, yerli halkın “yağmurda, fırtınada ve birçok zor durumda, ancak her zaman (çocukların) bulunabileceği umudu ve manevi inancıyla” çalıştığını söyledi.

Tüm bunlar, henüz keşfedilmemiş bir bölgede bir Yerli iz sürücü tarafından kardeşlerin keşfedilmesine yol açtı.

()
 
Üst