YaratıcıKalem
Active member
Ajit Pawar, Maharashtra’nın ikinci Baş Bakan Yardımcısı olarak yemin etti.
Bombay:
Kıdemli siyasetçi Sharad Pawar, yeğeni Ajit Pawar liderliğindeki partisini bölen ve muhalefetin bir araya gelme çabalarını boşa çıkaran isyanın ardından Çarşamba günü Milliyetçi Kongre Partisi’ni (NCP) toplantıya çağırdı.
İşte bu hikayedeki son 10 gelişme:
Bombay:
Kıdemli siyasetçi Sharad Pawar, yeğeni Ajit Pawar liderliğindeki partisini bölen ve muhalefetin bir araya gelme çabalarını boşa çıkaran isyanın ardından Çarşamba günü Milliyetçi Kongre Partisi’ni (NCP) toplantıya çağırdı.
İşte bu hikayedeki son 10 gelişme:
BJP’ye doğru sürüklendiğine dair aylarca süren spekülasyonları sonlandıran 63 yaşındaki Ajit Pawar, Shiv Sena-BJP hükümetinde sekiz lider bakan olarak atanırken, Maharashtra’nın ikinci Başbakan Yardımcısı olarak yemin etti.
Ajit Pawar’ın artık gerçek NCP olduğu iddiasına itiraz eden Maharashtra birim şefi Jayant Patil, partinin Eknath Shinde hükümetini desteklemediğini söyledi. BJP-Shiv Sena hükümetine destek sözü veren birkaç MLA’nın “kafasının karıştığını” ve Sharad Pawar ile kaldığını iddia etti.
82 yaşındaki Sharad Pawar düzenlediği basın toplantısında isyanla ilgili herhangi bir rahatsızlığa ihanet etmedi, ancak isyanın bir parçası olanlara karşı disiplin cezası uygulanacağını söyledi. BJP’yi ve isyancıları kazıyarak, artık herhangi bir merkezi soruşturma kurumu tarafından taciz edilmeyeceklerini söyledi.
Ajit Pawar, Maharashtra valisine yazdığı bir mektupta, 40’tan fazla NCP MLA’sının ve Yasama Konseyi’nin altı üyesinin desteğini talep etti, PTI haber ajansının kaynaklara dayandığını bildirdi. NCP’nin 53 MLA’sı vardır.
Başbakan Narendra Modi’ye bağlılık sözü veren Ajit Pawar, BJP ile ittifakını haklı çıkardı ve NCP’nin Shiv Sena ile ortaklığını gündeme getirerek ideolojik ikiyüzlülük suçlamalarıyla mücadele etti. Kampının NCP adı ve sembolü altında seçimlere katılacağını söyledi.
Sharad Pawar, özellikle yakın zamanda terfi ettirilen NCP liderleri Praful Patel ve Sunil Tatkare’yi partinin yönergelerini terk etmekle ve “yanlış yola” girmekle suçlayarak ağır bir şekilde eleştirildi. Bay Patel yanıt olarak, partinin Ajit Pawar liderliğindeki birliğini vurguladı.
Kongre başkanı Mallikarjun Kharge ve parti lideri Rahul Gandhi, ani isyanın ardından desteğini genişletmek için Sharad Pawar ile temasa geçti. Kongre ayrıca, sürüsünü bir arada tutmak için bariz bir çabayla Salı günü yasa koyucularla bir toplantı yaptı.
Sharad Pawar, partiyi sıfırdan yeniden inşa etme sözü verdi ve savaşı mahkemeye taşımayacağını, bunun yerine destek için halka ulaşacağını söyledi. Shiv Sena, NCP ve Kongre’nin Uddhav Thackeray kampından oluşan Maha Vikas Aghadi ittifakında kaldığını söyledi.
Ajit Pawar ve meslektaşlarını karşılayan Maharashtra Başbakanı Eknath Shinde, hükümetin artık kalkınma için bir başbakan ve iki başbakan yardımcısından oluşan “üçlü bir motoru” olacağını söyledi.
Ajit Pawar’ın ülkedeki muhalefetin en uzun liderlerinden biri olan Sharad Pawar’a saldırmasıyla birlikte isyan, ülkenin parçalanmış muhalefet partilerinin gelecek yıl yapılacak genel seçimler öncesinde Başbakan Modi ve BJP’ye karşı birleşme çabalarına da bir darbe olarak görülüyor.