AAP Rajya Sabha Milletvekili Muson Oturumunun Kalanı İçin Askıya Alındı

YaratıcıKalem

Active member
Bay Singh, Meclis’in kuyusuna atladığı ve slogan attığı iddiasıyla açığa alındı.


AAP Milletvekili Sanjay Singh, hükümet ile muhalefet arasında Manipur’daki şiddet nedeniyle Parlamento’da yaşanan karşı karşıya gelmenin ortasında muson oturumunun geri kalanında Rajya Sabha’dan uzaklaştırıldı. Bay Singh, Meclisin kuyusuna atladığı ve slogan attığı iddiasıyla ve Rajya Sabha Başkanı tarafından uyarılmasına rağmen geri dönmeyi reddettiği için askıya alındı.

BJP ve Aam Aadmi Partisi’nin, Merkez’in Delhi’deki bürokratların kontrolüne ilişkin yönetmeliği üzerinde tartıştığı bir zamanda gelen askıya alma, AAP’den sert bir tepki aldı. Parti, Bay Singh’in Rajya Sabha’daki muhalefetin güçlü bir sesi olduğunu ve BJP’nin yolunu bulsaydı onu hapse atacağını söyledi.

AAP lideri ve Delhi Bakanı Saurabh Bharadwaj, “Bay Singh ve tüm muhalefet birimleri sloganlar atıyor. Onun hükümet tarafında bir diken olduğu açık ve onun sesini susturmak için ellerinden geleni yapacaklar. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar, bu tür hileler veya CBI ve ED gibi soruşturma kurumlarının kötüye kullanılması olsun, BJP hükümetinin dönüşü zor. Hukuk kanadı ne yapılabileceğini görecek” dedi.

Rajya Sabha’daki muhalefet partilerinin taban liderleri de Başkan Jagdeep Dhankhar’ın Bay Singh’in askıya alınmasını görüşmek üzere saat 1’de düzenlediği toplantıyı terk etti. Başkan, AAP’den Raghav Chadha ve Trinamool Kongresi’nden Santanu Sen’in toplantıya katılmalarına, kendi partilerinin zemin liderleri olmadıkları için itiraz ettikten sonra dışarı çıktılar.

Daha önce, Rajya Sabha duruşması bir saat ertelendikten sonra öğlen yeniden başladığında, Başkan soru saatinin başlamasına izin verdi. Muhalif milletvekillerinin çoğu, Manipur’daki şiddet olayları hakkında uzun bir tartışma yapmak için Kural 267 kapsamında bildirimde bulunduklarına dikkat çekti. Ayrıca Başbakan’ın Meclis’e gelerek açıklama yapmasını ve tartışmayı başlatmasını talep ettiler.

Bay Dhankhar soru saatinin devam etmesine izin verdi. Jal Shakti Bakanı Gajendra Shekhawat, bakanlığıyla ilgili soruları yanıtlarken, AAP Milletvekili Sanjay Singh’in Meclis’in kuyusuna atladığı ve sloganlar atmaya başladığı iddia edildi.

Muhalefet milletvekilleri Kural 267 uyarınca bir tartışma talep ederken Bay Singh, soru saatinin devam etmesine izin verilmesini protesto ediyordu. Başkan tarafından geri dönmesi için uyarıldı, ancak uyarıyı dikkate almadı ve sloganlar atmaya devam etti.

Rajya Sabha’daki Evin Lideri Piyush Goyal, bunun Rajya Sabha’nın disiplin ve davranış kurallarının ihlali olduğunu söylemek için ayağa kalktı ve Başkan’ı Bay Singh’e karşı güçlü adımlar atmaya çağırdı. Meclis tarafından sesli oyla kabul edilen, askıya alınması için bir önerge sundu. Başkan daha sonra Bay Singh’in askıya alındığını duyurdu.

Rajya Sabha saat 15:00’e ertelendi.

20 Temmuz’da muson mevsiminin başlamasından bu yana Parlamento’nun her iki meclisi de kesintiye uğradı. Muhalefet partileri, Manipur’daki şiddetin ayrıntılı bir şekilde tartışılmasını ve Başbakan Narendra Modi’nin konuyla ilgili Parlamento içinde bir açıklama yapmasını talep ediyor.

Muhalefet, Manipur meselesini ele almak için diğer tüm işlerin bir günlüğüne askıya alınmasını talep ederken, hükümet yalnızca “kısa süreli bir tartışma” yapmayı kabul etti.
 
Üst