6.3 Büyüklükte Deprem Türkiye’yi Vurdu

YaratıcıKalem

Active member
Bu deprem, 2 yıkıcı depremin Suriye ve Türkiye’yi sallamasından 2 hafta sonra vurdu. (Dosyalar)

Antalya, Türkiye:

47.000’den fazla insanın ölümüne ve yüzbinlerce evin hasar görmesine veya yıkılmasına neden olan daha büyük bir depremin bölgenin harap olmasından sadece iki hafta sonra, Pazartesi günü Türkiye ve Suriye sınır bölgesini bir başka deprem daha vurdu.

Pazartesi günkü bu kez 6.4 büyüklüğündeki deprem, Türkiye’nin güneyindeki Antakya kenti yakınlarında merkezlenmiş ve Suriye, Mısır ve Lübnan’da hissedilmişti.

Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC), 10 km (6.2 mil) derinlikte çarptığını söyledi.

Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, HaberTürk’e yaptığı açıklamada, son depremin ardından bazı kişilerin enkaz altında kaldığına dair ihbarlar aldığını söyledi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 3 kişinin hayatını kaybettiğini, 200’den fazla kişinin de yaralandığını söyledi.

Ülkenin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı AFAD’ın bir kişinin hayatını kaybettiğini bildirdiği Samandağ’da, bölge sakinleri daha fazla binanın çöktüğünü ancak ilk depremlerden sonra kasabanın çoğunun çoktan kaçtığını söyledi. Karanlık, terk edilmiş sokaklarda moloz yığınları ve atılmış mobilyalar sıralanmıştı.

Muna Al Omar, Antakya’nın merkezindeki bir parkta çadırda olduğunu ve yerin yeniden hareket etmeye başladığını söyledi.

7 yaşındaki oğlunu kucağına alırken ağlayarak, “Ayaklarımın altından yer yarılacak sandım” dedi.

Saatler önce ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye’ye yaptığı bir ziyarette, 6 Şubat depremi ve artçı sarsıntılarının ardından kurtarma operasyonları sona ererken, Washington’ın “ne kadar sürerse sürsün” yardım edeceğini söyledi ve odaklar bölgeye çevrildi. acil barınma ve yeniden inşa çalışmalarına doğru.

AFAD Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Türkiye’de iki hafta önceki depremlerden ölenlerin sayısının 41.156’ya yükseldiğini ve daha da artmasının beklendiğini, 385.000 dairenin yıkıldığı veya ciddi şekilde hasar gördüğü ve çok sayıda kişinin hala kayıp olduğu biliniyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin depremin vurduğu 11 ilinde 200 bine yakın dairenin inşaat çalışmalarının önümüzdeki ay başlayacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ve Suriye’deki deprem müdahalesini desteklemek için yapılan toplam ABD insani yardımının 185 milyon dolara ulaştığını söyledi.

BM cinsel ve üreme sağlığı dairesi, depremlerden sağ kurtulanlar arasında acilen sağlık hizmetlerine erişmesi gereken yaklaşık 356.000 hamile kadının olduğunu söyledi.

Türkiye’de 226.000 ve Suriye’de 130.000 kadın var ve bunların yaklaşık 38.800’ü önümüzdeki ay doğum yapacak. Birçoğu kamplara sığınıyor ya da donma sıcaklıklarına maruz kalıyor ve yiyecek ya da temiz su bulmakta zorlanıyordu.

Suriye Yardımı

On yılı aşkın bir süredir devam eden iç savaşla paramparça olan Suriye’de, ölümlerin çoğu, Birleşmiş Milletler’in 4.525 kişinin öldüğünü söylediği kuzeybatıda gerçekleşti. Bölge, Devlet Başkanı Beşar Esad’a sadık güçlerle savaşan isyancılar tarafından kontrol ediliyor ve bu da yardım çabalarını zorlaştırıyor.

Suriyeli yetkililer, Esad hükümetinin kontrolü altındaki bölgelerde 1.414 kişinin öldürüldüğünü söylüyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), 14 kamyonluk bir konvoyun kurtarma operasyonlarına yardımcı olmak için Pazar günü Türkiye’den kuzeybatı Suriye’ye girdiğini söyledi.

Dünya Gıda Programı ayrıca, o bölgedeki yetkililere Suriye hükümeti kontrolündeki bölgelerden gelen yardıma erişimi engellemeyi bırakmaları için baskı yapıyor.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi sözcüsü, Pazartesi sabahı itibariyle BM insani yardım yüklü 197 kamyonun iki sınır kapısından kuzeybatı Suriye’ye girdiğini söyledi.

Türkiye’deki binlerce Suriyeli mülteci, yıkımdan etkilenen akrabalarıyla temasa geçmek için kuzeybatı Suriye’deki evlerine döndü.

Türkiye’nin Cilvegözü sınır kapısında Pazartesi günü erken saatlerde yüzlerce Suriyeli sınırı geçmek için sıraya girdi.

Hamile karısı ve 3 yaşındaki oğlunu bırakan Mustafa Hannan, yaklaşık 350 kişinin beklediğini gördüğünü söyledi.

27 yaşındaki oto elektrikçisi, Antakya’daki evlerinin çökmesinin ardından ailesinin birkaç aylığına evden ayrıldığını ve yetkililerin Türkiye’ye dönme şansını kaybetmeden Suriye’de altı aya kadar kalmalarına izin verme taahhüdünü üstlendiğini söyledi.

“Geri dönmelerine izin verilmeyeceğinden endişeleniyorum” dedi. “Biz zaten milletimizden koptuk. Şimdi de ailelerimizden mi kopacağız? Burayı yeniden yapsam da onlar dönemezse benim canım yanacak.”

()