1. Aşamada Sallanır Koltuklar. Ayrıntıları Gör

Lok Sabha seçimleri 2024: Bugün seçimin ilk günü


Yeni Delhi:
Lok Sabha seçimlerinin bugünkü ilk aşaması, partilerin şansını artıracak veya azaltacak birçok değişken koltuğa sahip. Halk 102 sandalyeli milletvekillerini seçmek için oy kullanacak. BJP üçüncü bir takım ararken HİNDİSTAN bloğu bir şekilde kazanmayı umuyor.

İşte bu büyük hikayenin 10 maddelik hile sayfası:


  1. Coimbatore Lok Sabha koltuğu, Tamil Nadu BJP şefi K Annamalai'nin DMK lideri Ganapathy P Rajkumar ve AIADMK'dan Singai Ramachandran ile karşı karşıya geleceği yüksek riskli bir mücadeleye sahne olacak. Tamil Nadu eyaleti başkanının adaylığı, BJP'nin güney Hindistan'daki varlığını artırmak için yoğun baskı yaptığını gösteriyor.


  2. Birlik Bakanı ve BJP lideri Nitin Gadkari, Maharashtra'nın Nagpur koltuğundan üst üste üçüncü zaferi bekliyor. Koltukta Bay Gadkari ile şu anda Nagpur West MLA'da görev yapan Kongre adayı Vikas Thakre arasındaki bir yarışma yer alacak.


  3. 2021'de Kongre'den ayrılan Jitin Prasada, BJP'nin ilk aşamada kilit adayları arasında yer alıyor. Uttar Pradesh'in Pilibhit'inden iki kez milletvekili olan Varun Gandhi'nin yerini aldı. BJP, önceki iki Lok Sabha seçiminde UP'ta sağlam bir çoğunluk elde etti. Samajwadi Partisi Bhagwant Saran Gangwar'ı, Bahujan Samaj Partisi (BSP) ise Bay Prasada'ya karşı Anees Ahmes Khan'ı sahaya sürdü.


  4. Eski Bihar Başbakanı Jitan Ram Manjhi Gaya'dan yarışıyor. Bu seçim 79 yaşındaki Manjhi için önemli bir siyasi öneme sahip. Gaya, seçimlere en fazla adayın (toplamda 14) katıldığı il oldu. BJP, Gaya (ayrılmış) koltuğunu müttefiki Hindustani Awam Morcha-Laik'e (HAM-S) bıraktı.


  5. BJP, Kongre'nin 2019 seçimlerinde kazandığı tek sandalye olan Madhya Pradesh'teki Chhindwara'yı kapmak için çevrilmemiş taş bırakmıyor. Eski Madhya Pradesh Başbakanı Kamal Nath'in oğlu Nakul Nath, Chhindwara koltuğundan son iki meclis anketinde Kamal Nath'e kaybeden BJP adayı Vivek Bunty Sahu'ya karşı yeniden mücadele ediyor.


  6. Assam'daki Jorhat koltuğu, Kongre'nin Lok Sabha'daki başkan yardımcısı Gaurav Gogoi'nin bu kez de seçilen meclise katılıp katılamayacağına karar verecek. Seçim bölgesi BJP'nin kalesi olarak görülüyor. Bay Gogoi'nin seçimlere ailesinin kalesi Kaziranga (ilk olarak Kaliabor iken) yerine Jorhat'tan katılma kararı, kendisinin milletvekili olduğu yer, yarışmayı ilginç hale getirdi.


  7. Arunaçal Pradeş'te (60 sandalye) ve Sikkim'de (32 sandalye) meclis seçimleri de bugün yapılacak. Oy verme işlemi sabah 07.00'de başlayacak, 18.00'de sona erecek. Seçim Komisyonu, 1,87 lakh oy verme istasyonunda 18 lakh'tan fazla sandık personeli görevlendirdi; 16,63 crore'den fazla kişi oy kullanma hakkına sahip.


  8. Oylama Tamil Nadu (39), Uttarakhand (5), Arunaçal Pradeş (2), Meghalaya (2), Andaman ve Nikobar Adaları (1), Mizoram (1), Nagaland (1), Puducherry ()'nin tüm koltuklarında yapılacak. 1), Sikkim (1) ve Lakshadweep (1).


  9. Ayrıca Rajasthan'da 12, Uttar Pradesh'te 8, Madhya Pradesh'te 6, Assam ve Maharashtra'da 5'er, Bihar'da 4, Batı Bengal'de 3, Manipur'da 2 ve Tripura'da birer sandalyede oylama yapılacak. , Jammu ve Keşmir ve Chhattisgarh.


  10. 2019'da Birleşik İlerici İttifak (UPA) bu 102 sandalyeden 45'ini ve NDA 41'ini kazandı. Bu sandalyelerden altısı, sınırlama çalışmasının bir parçası olarak yeniden çizildi.
Yorum yayınla
 
Üst