Yeme bağımlılığı ve tedavisi

Yeme bağımlılığı; kimi yiyeceklerin başka yiyeceklere nazaran beyni daha farklı etkiliyor olması sebebiyle beyindeki ödül yollarının uyarılması, geri çekilme belirtilerinin oluşması ve yeme davranışı üstündeki denetimin kaybedilmesidir (Kafes ve ark., 2018)

Yeme davranışının üstündeki denetimin kaybolmasıyla birlikte bağımlılık oluşturan yiyecek giderek artan ölçülerde tüketilir ve bu durum unsur bağımlılığındaki ‘’tolerans geliştirme’’ ile misal bir müddetçtir. Benzeri halde bu şahıslarda; gözlenen muhakkak besinlere karşı aşerme de kelam konusudur.

Tüm bunlara bakıldığında o besini tüketmeye ait denetimi kaybetme, tolerans geliştirme ve aşerme bağımlılık teşhis ölçütleriyle de örtüşmektedir (Öyekçin ve Devevi, 2012).

BELİRTİLER:

Tıka-basa doymuş hissetmeye karşın kimi yiyeceklere karşı aşerme hissi

Bu besinler yenmeye başlandığında kişinin kendisine pürüz olamaması ve daha epey yemesi

Bu besinleri tükettikten daha sonra daima suçluluk duyma lakin buna karşın kısa mühlet daha sonra bir daha kendini bu besinleri tüketirken bulma

Aşerilen besinlerin niye yenmesi gerektiğiyle ilgili daima mazeret üretme

Yemeyi azaltma ya da durdurmada başarısız teşebbüsler

Kalorili ya da sıhhatsiz yiyecekleri tükettiğini etraftan gizleme

Olumsuz fizikî sonuçlar doğurabileceğinin bilinmesine karşın bu besinleri tüketmeyi denetim edememe (Gunnars ve ark., 2014).

TEDAVİ:

Bağımlılık tedavisine misal bir yol izlenir. Tedavide emel; davranışın tetikleyicisini belirlemek, kişiyi değişim için motive etmek ve o davranışa ait dürtü denetimini eline almasını sağlamak ve alternatif davranışlar geliştirmektir.

Yeme bağımlılığı ile birlikte bireyde depresyon ya da anksiyete üzere durumlar da meydana gelebilir ve burada da farmakolojik tedaviyi de devreye sokmak gerekli olabilir.
 
Üst