Tolunay Kafkas, Yıldız Futbolcu Semineri’ne katıldı

MizahSarrafi

Active member
Ümit Ulusal Kadro Teknik Yöneticisi ve Genç Ulusal Gruplar Sorumlusu Tolunay Kafkas, İzmir’de Altınordu Metin Oktay Tesisleri’nde ikincisi düzenlenen Yıldız Futbolcu Semineri’ne katıldı. UEFA Şampiyonlar Ligi sponsoru Pepsi, Türkiye Spor Muharrirleri Derneği (TSYD) ile Etraf Müdafaa ve Ambalaj Atıkları Kıymetlendirme Vakfı (ÇEVKO) işbirliğiyle genç futbolcuların gelişimlerine katkı sağlamak emeliyle birincisi Eskişehir’de organize edilen Yıldız Futbolcu Seminerlerinin ikincisi bugün İzmir’de gerçekleştirildi.

Seminerde genç futbolculara kendisinin de uzun bir yoldan geçerek futbolcu olduğunu anlatan Kafkas, “Altınordu gençliğe yaptığı yatırımlardan dolayı Türk futbolunun göz bebeği pozisyonunda. Bizim için başka bir sevinç ve gurur kaynağı. Türkiye’de genel manada altyapıda oyuncuya ve antrenöre yatırım yapmakta külfet yaşıyoruz. Ehil antrenörün elinin genç oyuncuya değmesi fazlaca kıymetli. Saha ortasında nasıl davranacağını bilmesi konusunda bir antrenörün bir oyuncuya verebileceği fazlaca şey var. Biz Ulusal Ekiplerde farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Bilhassa Altınordu’dan gelen oyuncuların davranış biçimleri farklı seviyede. Altyapı eğitimi bir yol, bir müddetç. Lütfen üst seviye seçkin bir futbolcu olmak istiyorsanız ekstra fazlaca çalışın. Kim ekstra fazla çalışırsa üst seviye futbolcu olur. Neyiniz eksikse onu çalışın, sorgulayın” dedi.

“U21 Ulusal Kadrosu’nda en büyük problemimiz 21 yaş altı oyuncuların kadrolarında fazlaca az mühlet almaları” diyen Kafkas, “Artık çağdaş antrenör tarifini yaptığımız vakit düzgün irtibat kuran antrenörler akla geliyor. Biz Ulusal Gruplarda oyuncularla yeterli bağlantı kurmaya çalışıyoruz. Oynamayan oyuncuların sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Altınordu’dan bize gelen oyuncuların hiç şikâyet ettiğini görmedim. Şikâyet etmeyip hayli çalışan öbür yerlerde oluyor. Misyonumuzun ve vizyonumuzun genç oyuncu ve antrenör eğitimi olması gerektiğini düşünüyorum. Alt yaş kümelerinde futbolcular içinde hayli büyük farklılıklar var. Bu, bilhassa 17-21 yaş aralığında fazlaca görülüyor. Teknik, taktik ve mental manada birbirlerinden epeyce farklı noktadalar.” diye konuştu.

Oyuncunun Ulusal Takım’da gelişmediğini, kendi ekibinde geliştiğini belirten Tolunay Kafkas, “Maalesef bu hususta gerideyiz lakin farkı kapatabiliriz. Bizde 6-12 yaş içinde ülkede futbol oynanmıyor. Futbol oynamayı ülkede sevdirmemiz lazım. Yatırım yapmamız lazım. 17-18 yaş, oyuncuların A kadroda oynayabilecekleri yaşlar olmalı. Okumayı hayli seven bir beşerim. Okumadığım, öğrenmediğim bir günü boş geçirmiş sayarım. Antrenörlüğe de kendimi evvelde hazırladım. Kendinize bir yol çizerken kanılarınız hayli tesirli olacak. Olumlu düşünmek değerli. Oyunculuğu, antrenörlüğü sevdikten daha sonra başarılı olmamak için niye yok. Altınordulu oyuncular bu biçimde bir akademinin çatısı altında oldukları için fazlaca şanslı. Biz hiç eğitim almadan doğaçlama kendi kendimizi eğittik. Çocukların futbolu sevmesi ana projelerimizden bir tanesi” halinde konuştu.

Genç futbolculara mesleklerinde Manchester United’lı Ronaldo’yu örnek gösteren Kafkas, “Dünyada örnek alınabilecek futbolcu Portekizli Ronaldo. Daima daha güzelini istiyor, daima daha fazlaca çalışıyor. Futbolculuk bir yol ve bunun sonu yok. Şampiyonlar Ligi’ni 5 sefer kazandı lakin daha fazlasını istiyor. Daima ekstra idmanlar yapıyor. Futbolcuyken ben de idmana en erken geldim, en geç çıktım. Beslenmeme, dinlenmeme epeyce dikkat ettim. Biz altyapıdayken saha yoktu, ekipman yoktu, forma yoktu. Yoklukların ortasından geldik, en kıymetli şey imkânların farkında olmak” dedi.

Tolunay Kafkas’ın yanı sıra TSYD Genel Lideri Oğuz Tongsir, eski futbolculardan İbrahim Yattara ile spor müellifi ve yorumcu Atakan Kurt da genç futbolseverlere tecrübelerini aktardı ve sorularına karşılık verdi. Uzm. Dr. Şerafettin Özdoğan gelecekte yıldız bir futbolcu olmak isteyen gençlere, yeteneklerini sürdürülebilir kılmak için eğitim verdi. Sakatlanmaların önlemesi ismine dikkat edilmesi gerekenler ve spor hayatlarının devamlılığı için vücut disiplinleri uygulamalı olarak anlatıldı. ÇEVKO Vakfı’nın uzman eğitmenleri futbolcu adaylarının etraf şuuruna sahip olmaları için sürdürülebilirliğin değerini ve geri dönüşümün faydalarını bilgileriyla anlattı. Ayrıyeten proje kapsamında pet şişelerden geri dönüştürülmüş formalar, eğitim alan genç yeteneklere ikram edildi. Yıldız Futbolcu Seminerleri İzmir’de daha sonra ilerleyen günlerde Ankara’da devam edecek.