Felaket
New member
Tel Tel Ayrılan Haşhaşlı Tanımı İçin Gereçler
Not EkleTanımı Yazdır
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 3 çorba kaşığı toz şeker
- 1.5 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket kuru maya ( yaş maya var ise yarısını)
- 1 kg un
- 1 paket haşhaş ezmesi
- 1-1.5 su bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- Yarım tatlı kaşığı tuz
Not EkleTanımı Yazdır
- Yoğurma kabına ılık su ve sütü dökelim ,üzerine şekeri ve tuzu ek edip karıştıralım, akabinde mayayı ek ederek mayanın erimesini sağlayalım.
- Yumuşayan mayaya sıvı yağıda ekleyerek bir kere daha karıştırıyoruz.
- Unu yavaş denetimli ek edin pek yumuşak ele yapışan bir hamur elde edeceğiz.
- Yoğurduğumuz hamuru yoğurma kabına düzgünce düzeltelim üzerini streç sinema ile kapatın ve sofra bezi battaniye ile güzelce sarın ılık bi yerde mayalanması için bırakın ben peteğin yanında bir saat mayalandırdım.
- Haşhaş ezmesini derin bir kaba alın ve üzerine sıvı yağı denetimli olarak çırpa çırpa açın ,gayet akışkan olması gerekiyor .İstediğiniz kıvama geldiğinde tuzu ve şekeri de ekleyip çırpın.
- Mayalanmış hamuru yağlanmış olan tezgaha dikey biçimde uzatın ve 6 eşit modüle bölün hamuru fazlaca fazla ezmeyin nazik olun eşit modülleri yuvarlayın ve kenara alın.
- Akabinde bir bezeyi yağlı tezgahta ellerinizi de yağlayarak dikdörtgen biçimde yırtmadan elinizle çekiştirerek açın üzerine haşhaşlı harcı sürün.
- İkinci bezeyi de üzerine ellerinizi ve bezeyi yağlayarak açın ve tekrar haşhaşlı harcı sürün ve üçüncü bezeyede tıpkı süreci yaptıktan daha sonra uzun üç parmak genişliğinde şeritler kesin.
- Her bir şeridi ortadan ikiye katlayın ve burun yağlı kağıt serili tepsiye uzun olarak koyun her bir şeridi tıpkı biçimde yaparak tepsiye dizin ortalarını çok sıkıştırmayın.
- Başka kalan 3 bezeye de birebir süreçleri uyguluyoruz.
- Ilık fırında yarım saat tepsi mayasına bırakın.
- 200° fırında denetimli pişmeye bırakın çok kızartmayın kurumasın.
- Pişen haşhaşlının üzerine yavaşça nemli bir bez örtün 5 dk kadar bekletin daha da yumuşak olacak tel tel ayrılacak epey pratik fazlaca da. Lezzetli şimdiden afiyetler olsun ????.