Sikkim Selinde 14 Ölü, 102 Kayıp, Kayıp Ordulu Kurtarıldı

YaratıcıKalem

Active member
Eyalette 14 köprü de çöktü.

Guwahati:

Sikkim’in kuzeyindeki Lhonak Gölü üzerinde meydana gelen sağanak yağışın gölün taşmasına neden olması ve Teesta Nehri’nde ani su baskınlarına yol açması sonucu 14 sivil öldü ve 22’si Ordu personeli olmak üzere 102 kişi kayıp. Bir hükümet yetkilisi, 14 köprünün çöktüğünü ve 3.000’den fazla turistin eyaletin farklı yerlerinde mahsur kalmasından endişe edildiğini söyledi.

Bulut yağmuru Çarşamba günü erken saatlerde meydana geldi ve dönen sular eyaletin en büyük hidroelektrik projesi olan Chungthang’daki barajın bazı kısımlarını sürükleyerek mansap yönündeki su baskınlarını daha da kötüleştirdi.

Sikkim hükümeti, Afet Yönetim Yasası uyarınca felaketi bir felaket ilan etti.

Karamsarlık ve kasvetin ortasında Ordu, Çarşamba akşamı Singtam kasabası yakınlarındaki Bardang’da kaybolan 23 askerden birinin kurtarıldığını ve durumunun stabil olduğunu paylaşarak yüreklendirici bir güncelleme yaptı.

Ölümler, yıkım

Sikkim hükümetinden üst düzey bir yetkili, tamamı sivil 10 kişinin öldüğünü, 82 kişinin ise hâlâ kayıp olduğunu doğruladı.

Yetkili, “9’u Sınır Yolları Örgütü’ne ve 5’i Eyalet hükümetine ait olmak üzere 14 kadar köprü büyük hasar gördü ve çöktü. 3.000’den fazla turistin mahsur kalmasından endişe ediliyor.” dedi.

Chungthang’daki Teesta 3. Aşama barajında çalışan ve bir kısmı sular altında kalan yaklaşık 14 işçi hâlâ tünellerde mahsur kaldı.

Mangan bölgesindeki Chungthang’dan, Gangtok bölgesindeki Dikchu ve Singtam’dan ve Pakyong bölgesindeki Rangpo’dan yaralanmalar ve kayıp kişiler bildirildi. Yetkili, 25’ten fazla kişinin çeşitli hastanelere kaldırıldığını da sözlerine ekledi.

Mangan bölgesindeki Sangkalan ve Toong’daki ani sel nedeniyle fiber kablo hatlarının tahrip olması nedeniyle Chungthang ve Kuzey Sikkim’in büyük bölümünde mobil ağlar ve geniş bant bağlantıları kesintiye uğradı. Chungthang’daki polis karakolu da yıkıldı.

Asker Kurtarıldı

“Hindistan Ordusu’na bağlı Trishakti Kolordu birlikleri, kayıp 23 askerin izini sürmek için büyük bir arama-kurtarma operasyonu başlattı. Arama çalışmaları, aralıksız yağmur ve hızlı akan su koşulları altında, yollar ve köprülerle birlikte Teesta Nehri’nde yürütülüyor. Bir Ordu yetkilisi, “Birçok yer sulara kapıldı. Akşama doğru bir asker kurtarıldı ve diğer 22 personeli arama çalışmaları devam ediyor” dedi.
.
Ordu, kayıp kişilerin aile üyeleriyle temasa geçildiğini ve durum hakkında bilgilendirildiğini, Sikkim ve Kuzey Bengal’de görevli diğer tüm Hint Ordusu personelinin güvende olduğunu ve mobil iletişimdeki kesintiler nedeniyle aile üyeleriyle iletişim kuramadıklarını söyledi.

Yardım Çabaları

Eyalet hükümeti, merkezi hükümetin onayladığı Ulusal Afet Müdahale Gücü’ne ilave üç müfreze talebinde bulundu. NDRF’nin bir müfrezesi hâlihazırda Rangpo ve Singtam kasabalarında yardım ve kurtarma çalışmalarını yürütüyor.

İlave üç NDRF müfrezesinden biri, kurtarma operasyonları için uçakla Chungthang’a gönderilecek. Bir eyalet hükümet yetkilisi, havanın hava bağlantısı için iyileşmesi durumunda gıda ve sivil malzemelerin de Chungthang’a götürüleceğini söyledi.

Sikkim Genel Sekreteri VB Pathak, Siliguri’den ihtiyaç malzemeleri ithal etmek için Bailey köprülerinin Hint Ordusu ve Ulusal Karayolları ve Altyapı Geliştirme Şirketi Ltd tarafından döşeneceğini söyledi.

Eyalet hükümeti ayrıca en çok yıkıma uğrayan bölgeler olan Singtam, Rangpo, Dikchu ve Adarsh Gaon’da da 18 yardım kampı kurdu.

‘Dikkatli olmaya devam edin’

Sikkim Başbakanı Prem Singh Tamang, durumu değerlendirmek için Singtam’ı ziyaret ettiğini söyledi ve eyaletteki herkesi uyanık olmaya çağırdı.

Bay Tamang daha önce X’te “Eyaletimizi etkileyen son doğal felaketin hepimiz farkındayız. Etkilenen bölgelere acil servisler seferber edildi ve ben de hasarları değerlendirmek ve yerel halkla iletişim kurmak için Singtam’ı şahsen ziyaret ettim.” Twitter’da.

Son dönemde ülkemizi etkileyen doğal afetin hepimiz farkındayız. Etkilenen bölgelere acil servisler seferber edildi ve ben de hasarları değerlendirmek ve yerel halkla iletişim kurmak için Singtam’ı bizzat ziyaret ettim.

Tüm vatandaşlarımızı dikkatli olmaya davet ediyorum… pic.twitter.com/KHyylID2pR

— Prem Singh Tamang (Golay) (@PSTamangGolay) 4 Ekim 2023
Başbakan, “Tüm vatandaşlarımızı bu kritik dönemde uyanık olmaya ve gereksiz seyahatlerden kaçınmaya alçakgönüllü bir şekilde davet ediyorum. Soğukkanlılığı korumamız ve bölgemizde hızlı bir şekilde normale dönüş için umut etmemiz çok önemli.” diye ekledi.

Günün erken saatlerinde Başbakan Narendra Modi, başbakanla konuştuğunu ve ona destek güvencesi verdiğini söylemişti.