Sanskritçe Mantra, LK Advani'nin Bharat Ratna Teşekkür Notunda Vajpayee'ye Selam

YaratıcıKalem

Active member
LK Advani, 1980'deki kuruluşundan bu yana BJP'nin en uzun süre görev yapan başkanı olarak biliniyor.

Yeni Delhi:

Kıdemli BJP lideri Lal Krishna Advani, bugün kendisine verilen Hindistan'ın en yüksek sivil ödülü olan Bharat Ratna'yı kabul ederken minnettarlığını dile getirdi. “Bu sadece bir kişi olarak benim için bir onur değil, aynı zamanda hayatım boyunca elimden gelen en iyi şekilde hizmet etmeye çalıştığım idealler ve ilkeler için de bir onurdur” diye yazdı.

Başbakan Narendra Modi günün erken saatlerinde bu onura Bay Advani'nin adını vererek bunun kendisi için “duygusal bir an” olduğunu söyledi.

96 yaşındaki lider, 14 yaşındayken BJP'nin ideolojik akıl hocası RSS'ye katıldığı zamanı anlattı. “14 yaşında Rashtriya Swayamsevak Sangh'a gönüllü olarak katıldığımdan beri, yalnızca Hayat bana verilen görev ne olursa olsun, sevgili ülkeme adanmış ve özverili hizmet etmek” dedi.

Hayatıma ilham veren şey “Idam-na-mama” sloganıdır – Bu hayat benim değil. Hayatım milletim içindir.”

Idam-na-mama veya “bu benim değil” Sanskritçe bir mantradır; kökleri Hint felsefi düşüncesine dayanan bir bakış açısıdır. Çoğunlukla kutsal ve törensel sunular sırasında söylenir.

LK Advani ayrıca teşekkür notunda iki emektar Pandit Deendayal Upadhyaya ve Atal Bihari Vajpayee'yi de hatırladı. Bugün, yakın çalışma onuruna sahip olduğum iki kişiyi minnetle anıyorum: Pandit Deendayal Upadhyaya ve Bharat Ratna Shri Atal Bihari Vajpayee, dedi.

Ayrıca parti çalışanlarına ve eşi Kamla'ya da şükranlarını dile getirdi: “Kamusal yaşamdaki yolculuğum boyunca birlikte çalışma ayrıcalığına sahip olduğum milyonlarca parti çalışanıma, swayamsevak'a ve diğerlerine en içten şükranlarımı sunuyorum. Başta vefat eden sevgili eşim Kamla olmak üzere ailemin tüm fertleri benim hayatımdaki en büyük güç ve geçim kaynağı oldular.”

Bay Advani ayrıca Başkan Droupadi Murmu ve Başbakan Modi'ye bu onur için teşekkür etti.

Bu, 2014 yılında göreve başlamasından bu yana Başbakan Narendra Modi liderliğindeki hükümet (Karpoori Thakur, Madan Mohan Malviya, Atal Bihari Vajpayee, Pranab Mukherjee, Bhupen Hazarika ve Nanaji Deshmukh) tarafından verilen yedinci Bharat Ratna.

LK Advani, 8 Kasım 1927'de Karaçi'de (günümüz Pakistan'ında) doğdu. 1980'deki kuruluşundan bu yana BJP'nin en uzun süre hizmet veren başkanı olarak biliniyor. Bay Advani'nin yaklaşık otuz yıllık uzun bir parlamento kariyeri vardı. Atal Bihari Vajpayee'nin kabinesinde (1999-2004) önce İçişleri Bakanı, ardından Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı.