“Resmi Evlilik Dışında Doğan Çocuğa Hangi Kanun Meşruiyet Sağlar?” Yargıtay

YaratıcıKalem

Active member
Çarşamba günü Merkez, 2022 Taşıyıcı Annelik Kurallarını değiştiren bir bildirim yayınladı.


Yeni Delhi:

Cuma günü Yüksek Mahkeme, resmi bir evlilik dışında doğan çocuklara hangi yasanın geçersiz veya geçersiz olduğunu öğrenmek istedi.

Geçersiz evlilik, karı veya koca tarafından bir kararname ile geçersiz kılınabilen evliliktir; geçersiz evlilik ise başlangıçta geçersizdir.

Yargıçlar BV Nagarathna ve Augustine George Masih'den oluşan bir heyet, 2022 Taşıyıcı Annelik (yönetmelikler) Kuralları ve Destekli Üreme Teknolojisi (Yönetmelikler) kapsamındaki çeşitli hüküm ve kurallara karşı çıkan bir dizi savunmayı dinlerken, evlilik dışında doğan çocuklara meşruiyet veren mevcut yasayı öğrenmeye çalıştı. (ART) 2021 Yasası.

Kurul, Merkezin 2022 Taşıyıcı Annelik Kurallarını değiştiren ve eşlerden birinin tıbbi bir durumdan muzdarip olması durumunda evli çiftlerin bir donörden alınan yumurta veya spermi kullanmasına izin veren 21 Şubat tarihli bildirimi ışığında bir dizi dilekçeyi değerlendirdi.

“Resmi evlilik dışında doğan çocuklara meşruiyet kazandıran kanun hangisidir, ister batıl olsun ister geçersiz olsun. Evlenme töreni olmalıdır. Bu geçersiz bir evlilik de olabilir, geçersiz bir evlilik de olabilir. Nikah resmi bir tören değil. Çocuğa meşruiyet kazandıran hukuk nedir lütfen bizi aydınlatın.”

Nagarathna, Merkez adına bulunan Ek Başsavcı Aishwarya Bhati'ye ve dilekçe sahiplerini temsil eden avukata, taşıyıcı annelik düzenlemelerinin çeşitli hükümlerine itiraz etmesini istedi.

Taşıyıcı annelik hükümlerinden yararlanabilmek için evlilik içinde gebe kalma girişiminde bulunulması gerektiğini söyledi.

“Biz açık fikirliyiz ama bunun ne olduğunu belirtiyoruz. Belirtimizin temeli nedir, bunu söylüyoruz. Evlilik içinde gebe kalma, meşru çocuk dediğiniz şeydir. Hindu Evlilik Yasası'nın 16. maddesi durumunda bile , bir evlilik olmalı. Geçersiz bir evlilik olmalı, o zaman Hindu Evlilik Yasası'nın 16. maddesi uyarınca yalnızca gayri meşru çocuklar meşruiyet kazanacaktır. Onlara meşruiyet kazandıran başka bir yasa var mı, lütfen bize söyleyin. Bizi aydınlatın. Bu konuda” dedi Yargıç Nagarathna.

Hindu Evlilik Yasası'nın 16. Maddesi, evliliğin yasaya göre hükümsüz ve hükümsüz olmasına rağmen, eğer evlilik geçerli olsaydı bu tür bir evlilikten doğan ve meşru olabilecek herhangi bir çocuğun meşru olacağını belirtir.

Kanuna göre, taraflardan birinin zaten evli olması, tarafların sapinda akrabalık dereceleri dahilinde akraba olması veya taraflardan birinin yasal evlilik yaşının altında olması durumunda evlilik geçersiz ilan edilebilir.

Bayan Bhati, Merkezin bu konuda mahkemeye yardımcı olacağını ancak meşru veya gayri meşru çocuklarla ilgili başvuruların onlar tarafından yapılmadığını söyledi.

“Bu mahkemenin meşru ya da gayri meşru çocuklarla ilgili kararı var. Artık gayri meşru çocuk yok. Bütün bu kavram ortadan kalktı. Ancak biz bu mahkemenin konuyla ilgili görüş almasına yardımcı olacağız” dedi.

Bayan Bhati, şu anda çocuk sahibi olmanın dört yolu olduğunu söyledi; bunlardan biri, ART yoluyla doğal doğum olabilir, burada bir kadının kendi başına çocuk sahibi olmasına yardım edilebilir, sonra da evlat edinme, hiçbir şey vermediğiniz bir durumdur. çocuğun doğumu ve sonuncusu taşıyıcı anneliktir.

Kurul, taşıyıcı annelik kanunundan yararlanmak isteyen ve kanunun diğer hükümlerine itiraz eden evli olmayan bekar kadınların dilekçelerini elden çıkarmadığını söyledi.

Bayan Bhati'den evli olmayan bekar kadınlar konusunda yazılı başvuruda bulunması istendi.

Yargıç Nagarathna, bazı dilekçe sahiplerinin taşıyıcı annelik yasası uyarınca gerekli olan tıbbi raporlarının henüz gelmediğini söyledi.

Kurul, “Sağlık kurulunun raporlarını görmeli ve sonra devam etmeliyiz. Kural 14'e uymadıkları sürece, onların taşıyıcı anneliğe devam etmelerine izin veremeyiz. Görüyorsunuz, taşıyıcı anneliğin temeli Kural 14'tür” dedi.

Kural 14, bir kadının, rahmi olmaması veya anormal rahmi olmaması veya jinekolojik kanserler gibi herhangi bir tıbbi durum nedeniyle rahmin ameliyatla alınması gibi, taşıyıcı anneliği tercih edebileceği tıbbi durumların ayrıntılarını verir.

Kurul, konuyu “doğru ruhla” ele aldığı ve taşıyıcı annelik kurallarını değiştiren bir bildirim yayınladığı için Merkez'i takdir etti.

Merkez, 21 Şubat tarihli bildiriminde, eşlerden birinin tıbbi bir durumdan muzdarip olması durumunda evli çiftlerin bir donörden alınan yumurta veya spermi kullanmasına izin veren 2022 taşıyıcı annelik kurallarını değiştirdi.

Merkez, Mart 2023'te taşıyıcı annelik yaptırmak isteyen çiftler için bağış oyunlarını yasaklayan bir bildirim yayınlamıştı.

(Başlık dışında bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.)
 
Üst