Pak Eski Başbakanı 2008'de Usame Bin Ladin'in Burada Saklandığını Söylemişti.

YaratıcıKalem

Active member
İslamabad:

Eski Pakistan Başbakanı Yusuf Raza Gilani, eski ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, Amerikan komandolarının 2011 yılında Abbottabad'da korkunç El Kaide liderini öldürmesinden çok önce Usame Bin Ladin'in ülkede saklandığına dair endişelerini hükümetiyle paylaştığını söyledi.

Bay Gilani, 2008'den 2012'ye kadar Pakistan'ın başbakanı olarak görev yaptı.

Bayan Rice, görevdeyken Pakistan'ı dört kez ziyaret etti. Bay Gilani ile 2008 yılının Aralık ayının ilk haftasında, 2008'deki Mumbai terör saldırılarından hemen sonra Yeni Delhi'de yaptığı görüşmelerden sonra İslamabad'a sürpriz bir ziyarette bulunduğu sırada tanışmıştı.

Gilani, 8 Şubat'ta Pakistan'da yapılacak genel seçimler öncesinde Perşembe günü Geo News'e verdiği röportajda “Condoleezza Rice Pakistan'ı ziyaret etmişti ve onun (bin Ladin) Pakistan'da olduğu yönünde endişeleri vardı” dedi.

Bayan Rice'ın verdiği bilgiye nasıl yanıt verdiği sorulduğunda Bay Gilani şöyle dedi: “Bunu paylaştığında bunun dezenformasyon olduğunu söyledim.” Dünyanın en kötü şöhretli terörist liderlerinden biri olan Usame bin Ladin, 2 Mayıs 2011'de ABD Deniz Kuvvetleri Mühürleri tarafından gizli bir operasyonda öldürüldü. 54 yaşındaki Suudi doğumlu militan lider, Pakistan'ın garnizon şehri Abbottabad'da saklanıyordu. Hayber Pakhtunkhwa eyaleti.

69 yaşındaki Bayan Rice, ABD Başkanı George W. Bush'un ulusal güvenlik danışmanı (2001-05) ve dışişleri bakanı (2005-09) olarak görev yapmış Amerikalı bir eğitimci ve politikacıdır. Stanford Üniversitesi'ndeki Hoover Enstitüsü'nün şu anki yöneticisidir.

71 yaşındaki Bay Gilani, Pakistan'ın 18. başbakanı olarak görev yaptı. Pakistan Halk Partisi'nin kıdemli bir lideridir ve 2021'de Senatör olarak seçilmiştir.

Bin Ladin'in Pakistan'ın garnizon şehri Abbottabad'da bulunmasının şok olup olmadığı sorulduğunda Gilani, bunun dünyanın istihbarat hatası olduğunu söyledi.

Kendisine Bayan Rice aracılığıyla iletilen şeyin Amerikan istihbaratı olduğunu düşünüp düşünmediği sorusuna yanıt veren Gilani, şöyle konuştu: “Ellerinde herhangi bir kanıt olsaydı bunu bize vermeleri gerekirdi. Onlara yardım ederdik, çünkü biz teröre karşıydık, teröre karşı savaş veriyorduk ve şehit olan çok değerli asker ve sivillerin hayatını kaybettik, ayrıca milyarlarca dolar da kaybettik.”

Bay Gilani'ye Pakistan Ulusal Meclisi'nde Bin Ladin'in Pakistan'daki varlığını sorgulayan konuşması soruldu. Kendisi, Pakistan'ın amacının uluslararası medyayı durdurmak olduğunu çünkü Bin Ladin'in Pakistan vatandaşı olmadığını ve yurt dışından geldiğini söyledi.

ISI (casusluk teşkilatı) tarafından kendisine Bin Ladin'le ilgili tam bir fotoğrafın verilip verilmediği veya hikayenin tamamının kendisiyle paylaşılıp paylaşılmadığı sorusuna yanıt veren Bayan Gilani, “bir brifing aldığını ve bunların çok açık olduğunu” söyledi.

(Başlık dışında bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.)
 
Üst