Mikrobiyolojik bozulma nedir ?

Turkiye

Global Mod
Global Mod
Mikrobiyolojik bozulma, cogunlukla saklama ve tasma konusunda calslan gdalarda meydana gelen kotu kaliteli mikrobiyolojik urunlerin olusumudur. Gda mikrobiyolojik bozulmas, gdalarn daha ksa sure icerisinde bozulmasna ve saglksz olmasna neden olan patojen mikroorganizmalarn uremesini ifade eder. Bu makale, mikrobiyolojik bozulmay tanmlamay, nedenlerini, onlenmesi ve kontrolunun yollarn acklamay amaclamaktadr.

Tanm ve Ozellikleri

Mikrobiyolojik bozulma, gda urunlerinin kotu kaliteli mikrobiyolojik urunlerin olusumuna neden olan patojen mikroorganizmalarn uremesidir. Gdalarn mikrobiyolojik bozulmas, gdalarn daha ksa sure icerisinde bozulmasna ve saglksz olmasna neden olur. Mikrobiyolojik bozulma, tum gda urunleri icin tehlikelidir, ancak kaymagn, balk ve kabuklu deniz urunlerinin, sut ve sut urunlerinin, et ve et urunlerinin, meyvelerin, sebzelerin ve tahllarn daha yuksek risklerle kars karsya oldugu unutulmamaldr.

Nedenleri

Mikrobiyolojik bozulma, gdalarn uretim ve depolanmasndaki hatalar, ihmal ve uygun olmayan stoklama kosullarnn sonuclardr. Gdalarn uretim srasnda yuksek scaklklarn veya kimyasal maddelerin kullanm, mikrobiyolojik bozulma riskini artrabilir. Gdalarn uygun olmayan saklanmas, ozellikle uygun olmayan scaklkta veya nem kosullarnda, mikrobiyolojik bozulmaya neden olur. Gdalarn asr scaklkta saklanmas, cabuk bozulmalarna neden olurken, asr soguk scaklklarda saklanan gdalar, mikrobiyolojik bozulmalara neden olan mikroorganizmalarn uremesine olanak tanr.

Onlenmesi ve Kontrolu

Mikrobiyolojik bozulmann onlenmesi ve kontrolu icin, uretim ve stoklama kosullarnn uygun sekilde kontrol edilmesi gerekir. Gdalarn uretiminde uygun scaklk ve nem kosullarnn saglanmas, mikrobiyolojik bozulmay onlemek icin cok onemlidir.
 
Üst