Madhya Pradesh Ulusal Parkı’nda 2 Çita Yavrusu Daha Öldü, Bu Hafta Üçüncüsü

24 Mart’ta ‘Jwala’ adlı dişi bir çita dört çita yavrusu doğurdu.


Madhya Pradesh’in Kuno Ulusal Parkı’nda bugün “aşırı hava koşulları ve susuzluk” nedeniyle iki çita yavrusu daha öldü. Yetkililer, iki gün içinde yeni doğan dört çita yavrusundan üçünün öldüğünü söyledi.

Mart ayında ‘Jwala’ adlı dişi bir çita milli parkta dört çita yavrusu doğurdu. Yetkililer, Salı günü iki aylık bir yavrunun “muazzam zayıflık” nedeniyle öldüğünü söyledi.

23 Mayıs’ta sıcaklık 46-47 santigrat derece civarında kaydedildi ve bu, bölgenin en sıcak günü oldu. Salı günü, bir ekip yavruları zayıf ve susuz kalmış bir halde keşfetti. Yetkililer, kurtarılan yavrulara gerekli tıbbi bakımı uygulayan veteriner hekimleri uyardı, ancak yetkililer, bugün maalesef iki çita yavrusunun daha öldüğünü söyledi.

Yetkililer, dördüncü yavrunun Palpur’daki bir hastaneye kaydırıldığını ve yetkililerin daha fazla tedavi için Namibya ve Güney Afrika’dan uzmanlarla temas halinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Geçen hafta Yüksek Mahkeme, iki aydan kısa bir süre içinde üç çitanın ölümüyle ilgili endişelerini dile getirdi, mahkeme Güney Afrika ve Namibya’dan Madhya Pradesh’e nakledilen Çitaların komşu Rajasthan’a taşınmasını önerdi.

Yargıtay, “İki aydan kısa bir süre içinde üç ölüm ciddi bir endişe konusu. Uzmanların görüşleri ve medyada makaleler var. Kuno’nun bu kadar çok çita için yeterli olmadığı görülüyor.”

Banka, “Çitaların bir yerde çok fazla yoğunlaşması var. Neden Rajasthan’da uygun bir yer aramıyorsunuz? Rajasthan’ın bir muhalefet partisi tarafından yönetilmesi, bunu dikkate almayacağınız anlamına gelmez.”

27 Mart’ta Sasha adlı dişi bir Çita böbrek rahatsızlığı nedeniyle öldü, 23 Nisan’da Uday kalp-akciğer yetmezliği nedeniyle öldü ve 9 Mayıs’ta Daksha adlı başka bir dişi çita çiftleşme girişimi sırasında bir erkekle şiddetli etkileşimi sonucu öldü. .

Uzmanlar, Kuno Ulusal Parkı’nda daha yüksek ölüm oranları konusunda uyarıda bulundular ve yetkililerin en az iki veya üç çita habitatını çitle çevirmesini önerdiler.

Güney Afrikalı vahşi yaşam uzmanı Vincent van der Merwe, “Yeniden yerleştirme projesi, önümüzdeki birkaç ay içinde çitalar bölge kurmaya çalıştıklarında ve Kuno Ulusal Parkı’nda leoparlar ve kaplanlarla yüz yüze geldiklerinde daha da yüksek ölüm oranları görecek” dedi.

Uzman, “Kayıtlı tarihte hiçbir zaman çitlerle çevrili olmayan bir rezerve başarılı bir şekilde yeniden sokulma olmadı. Güney Afrika’da 15 kez denendi ve her seferinde başarısız oldu” diye ekledi.
 
Üst