Kesb ne demek ?

Melis

New member
**Kesb Ne Demek? Gelin Birlikte Keşfedelim!**

Herkese merhaba! Bugün, belki de hayatımızın bir köşesinde hep duyduğumuz ama tam olarak anlamını çözümleyemediğimiz bir kelimeyi, **"Kesb"**i ele alacağız. Ne mi demek bu kesb? Kimine göre uğraş, kimine göre kazanç, kimine göre sadece "yeni bir kelimeyle karşılaştım ve hemen ne anlama geldiğini öğrenmeliyim" dedirten bir gizem. Hadi, birlikte keşfedelim!

---

**Kesb: Zengin Bir Anlamın Derinliklerine Yolculuk**

Arapçadan dilimize geçmiş olan *Kesb* kelimesi, "bir şey kazanmak" anlamına gelir. Ancak kelimenin etimolojik kökenine indiğimizde, aslında çok daha derin bir anlam taşır. İslami literatürde *kesb*, bir kişinin çabası, gayreti ve uğraşıyla elde ettiği kazancı ifade eder. Yani sadece para kazanmakla sınırlı değil, aslında yaşamda herhangi bir amaç uğrunda gösterilen çaba ve emeği de kapsayan bir kavramdır.

Kısaca, *Kesb* demek, "çalışarak ve emek harcayarak kazanç sağlamak" demektir. Ama burada çok önemli bir ayrım yapmalıyız: Kesb, sadece maddi kazançla ilgili değildir; kişisel gelişim, değerler kazanmak, deneyim elde etmek ve başkalarına fayda sağlamak da *kesb* anlayışının içine girer.

---

**Erkeklerin ve Kadınların *Kesb* Anlayışları: Çözüm ve İlişkiler Üzerinden Bir Bakış**

Erkeklerin *kesb* anlayışı genellikle çözüm odaklıdır. Düşünsenize, bir erkek iş yerinde "kesb" için nasıl stratejik bir yol izler? Hedefe odaklanır, ne yapması gerektiğini net bir şekilde anlar, adım adım bu hedefe ulaşmak için plan yapar. Çalışarak, üretim yaparak, yeni beceriler edinerek, kişisel ve maddi kazançlar elde eder. Örnek olarak, bir girişimci düşünün: *Kesb* anlayışı, işini büyütmek, yeni projeler üretmek ve sonuç odaklı düşünmek üzerine kuruludur. Bu erkekler, *kesb* yolunda ilerlerken, bazen duygusal yanları geride bırakabilirler ve tüm odağına başarıyı koyabilirler.

Kadınlar ise *kesb* anlayışını genellikle daha empatik ve ilişkisel bir çerçeveye oturturlar. Örneğin, bir kadın öğretmen olarak *kesb* elde etmeye çalıştığında, sadece sınıfta ders anlatmakla kalmaz; aynı zamanda öğrencilerine değerler, yaşam becerileri ve toplumsal sorumluluklar kazandırır. Kadınlar için *kesb*, bazen başkalarına fayda sağlamak, toplumsal bağları güçlendirmek ve insanların yaşamlarına dokunmak anlamına gelir. Bu noktada, kadınların ilişkisel yetenekleri ve duygusal zekâları, onları çok farklı bir yolda *kesb* elde etmeye yönlendirebilir.

---

**Kesb: Modern Dünyada Hangi Alanlarda Kazanç Sağlar?**

Günümüzde *kesb* deyince sadece geleneksel iş gücü ya da klasik kariyer yollarını düşünmek yanlış olur. Artık dijital çağdayız, herkesin bir YouTube kanalı olabilir, herkes podcast yayınlayabilir, Instagram'da bir influencer olabilir. Peki, dijital dünyada *kesb* nasıl bir anlam taşıyor? Bu, aslında kişisel markalaşma ve içerik üreticiliğiyle ilgili bir süreçtir. Dijital platformlarda içerik üreten birinin "kesb"i, yarattığı içeriklerle takipçi kazanmak, etkileşim sağlamak ve hatta maddi kazanç elde etmektir.

Örneğin, bir YouTuber düşünün. O kişi her video çekiminde, izleyicilere yeni bir şeyler öğretmeye çalışıyor, onların yaşamlarına dokunuyor ve bir nevi *kesb* elde ediyor. Hem bireysel hem de toplumsal bir kazanç sağlıyor. Ve bu kazanç sadece para olarak ölçülmüyor; yaratıcı bir iş ortaya koyarak, toplumu etkiliyor, insanları yeni düşünce biçimlerine sevk ediyor.

---

**Mizahi Bir Dokunuş: Kesb ve Benim "Efsane" Hikâyem**

Beni tanıyanlar bilir; *kesb* konusunda bir kaç komik anım oldu. Bir gün, işte şöyle "başarılı" bir girişimci ruhuyla, mutfakta bir kahve yaparken aklıma şu geldi: "Benim kesbim bugün kahve yapmaktan daha büyük olmalı!" Kendi kendime düşündüm ve dedim ki: "Hadi ama, herkesin bir *kesb*'i olmalı, ama bu kahve beni niye kazanmaz?" 😄

Sonrasında düşündüm ki, belki de *kesb* dediğimiz şey yalnızca büyük başarılarla sınırlı değil; küçük günlük başarılar, insana kazandıran anlar da olabilir. Her kahve yapmak, her sabah uyanmak, her yeni günü bir fırsat olarak görmek, aslında *kesb* olmanın başka bir biçimi değil midir? Belki de kesb, günlük yaşamda da küçük ama değerli bir anlam taşıyor.

---

**Kesb ve Gelecek: Hedef Belirleyerek Adım Adım İlerlemek**

Peki, gelecekte *kesb* kavramı nasıl şekillenecek? Dijitalleşme, teknolojik gelişmeler ve değişen toplumsal yapılarla birlikte, *kesb*’in anlamı çok daha genişleyecek. Artık her birimizin “online bir iş” ya da “dijital beceri” gibi kavramlarla karşılaştığı bir dünyada yaşıyoruz. Hedeflerimize ulaşırken, kendi *kesb*’lerimizi nasıl inşa edebiliriz?

Bence, *kesb*'in geleceği; sadece para kazanmakla sınırlı kalmayacak, insanlara fayda sağlamak, toplumsal sorumluluk taşımak, duygusal bağlar kurmak ve başkalarına değer katmak üzerine şekillenecek. Sosyal medyada yarattığımız içerikler, geliştirdiğimiz beceriler, toplumla kurduğumuz ilişkiler aslında büyük bir *kesb*’in bir parçası olacak. Ve belki de asıl kazanç, bunları yaparken kendimizi keşfetmek olacak.

---

**Sizde *Kesb*'inizi Nasıl Tanımlıyorsunuz?**

Kesb üzerine düşündüğümüzde, herkesin farklı bir *kesb* yolculuğu olmalı, değil mi? Sizce *kesb* sadece maddi kazanç mı sağlamalı? Yoksa topluma değer katmak, insanlara fayda sağlamak da bir tür *kesb* sayılabilir mi? Hadi, yorumlarda buluşalım ve bu konuda düşüncelerimizi paylaşalım!

---

Bu yazıda *kesb* kelimesinin hem tarihsel hem de güncel anlamını ele almaya çalıştık. Bunu yaparken, erkeklerin ve kadınların farklı bakış açılarını da dengeli bir şekilde vurgulamaya gayret ettik. Umuyorum ki, günlük yaşamda "kesb" kelimesi bir anlam kazansın ve herkes kendi yolculuğunda bu terimi en iyi şekilde keşfetsin!