ISRO, Chandrayaan-3’ün Ay’a İniş Tarihini ve Saatini Açıkladı. Canlı İzlemek İçin İşte

YaratıcıKalem

Active member
Yeni Delhi:

Hintli Chandrayaan-3, Lander Modülünün (LM) ikinci ve son güç azaltma operasyonunu başarıyla tamamlamasının ardından 20 Ağustos’ta Ay’a yaklaştı. Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu (ISRO) Pazar günü yaptığı açıklamada, iniş aracının Ay’a en yakın noktasının 25 km ve en uzak noktasının 134 km olduğu bir yörüngeye ulaştığını bildirdi.

ISRO, modülün dahili kontrollerden geçeceğini ve belirlenmiş iniş sahasında gün doğumunu bekleyeceğini söyledi.

Chandrayaan-3 Misyonu:

İkinci ve son güç giderme işlemi, LM yörüngesini 25 km x 134 km’ye başarıyla düşürdü.

Modül dahili kontrollerden geçecek ve belirlenen iniş alanında güneşin doğuşunu bekleyecektir.

Motorlu inişin Ağustos ayında başlaması bekleniyor… pic.twitter.com/7ygrlW8GQ5

— ISRO (@isro) 19 Ağustos 2023
14 Temmuz’da Hindistan’ın Ay’a üçüncü misyonu, Andhra Pradesh’in Sriharikota’sındaki Satish Dhawan Uzay Merkezi’nden başarıyla başlatıldı. Bundan birkaç hafta sonra, 5 Ağustos’ta iniş aracı ay yörüngesine girdi.

İniş ne zaman ve nerede yapılacak?

İniş modülü 23 Ağustos’ta Ay’ın yüzeyine inecek ve Hindistan’ı ABD, Çin ve Rusya’dan sonra bu başarıya ulaşan dördüncü ülke yapacak. ISRO, tarihi inişin tarihini ve saatini, “Chandrayaan-3, 23 Ağustos 2023, saat 18:04 civarında Ay’a iniş yapacak. DIR-DİR.”

Chandrayaan-3 Misyonu:

?????????Chandrayaan-3, 23 Ağustos 2023 saat 18:04 civarında aya inecek ???? DIR-DİR.

Dilekler ve pozitiflik için teşekkürler!

Yolculuğu birlikte deneyimlemeye devam edelim
eylem şu adreste CANLI olarak gerçekleşirken:
ISRO web sitesi https://t.co/osrHMk7MZL
Youtube… pic.twitter.com/zyu1sdVpoE

— ISRO (@isro) 20 Ağustos 2023
ISRO daha önce iniş aracının Ay’ın güney kutup bölgesine “yumuşak iniş” girişiminde bulunacağını bildirdi. İniş aracı Ay’ın yüzeyine indikten sonra bile, tahrik modülü Dünya’nın atmosferini incelemek için Ay’ın yörüngesinde dönmeye devam edecek.

Ne zaman ve nerede izlenir?

Tarihi gün öncesinde ISRO, 20 Ağustos’ta bir tweet paylaşarak dünyanın dört bir yanındaki insanların Chandrayaan-3’ün ay görevini başarıyla tamamlamasını nasıl izleyebileceğini anlattı.

ISRO, resmi sitesinden yaptığı bir mesajla, “heyecanla beklenen etkinliğin” Çarşamba günü saat 17:27’den itibaren canlı yayınlanacağını bildirdi. DIR-DİR. Canlı yayın, ISRO Web Sitesi, YouTube, ISRO’nun Facebook sayfası ve DD Ulusal TV kanalı dahil olmak üzere birden fazla platform aracılığıyla sunulacak.”

ISRO, “Bunun ışığında, ülke çapındaki tüm okullar ve eğitim kurumları bu tarihi olayda aktif rol oynamaya davet ediliyor. Kurumlar, bu etkinliği öğrencileriniz ve öğretim üyeleriniz arasında aktif bir şekilde tanıtmaya ve tesis içinde Chandrayaan-3 yumuşak inişinin CANLI akışını düzenlemeye davet ediliyor.”

Yaşanan tarihi anları Haberler’den canlı olarak da izleyebilirsiniz.
 
Üst