İran ve Suudi Arabistan, Çin Aracılığıyla Yapılan Anlaşmada İlişkilerini Yeniden Kuracak

Her iki ülkenin de komşusu olan Irak, İran ile Suudi Arabistan arasında birkaç tur görüşmeye ev sahipliği yapmıştı.


Tahran:

Bölgesel rakipler İran ve Suudi Arabistan Cuma günü, ilişkilerin kesilmesinden yedi yıl sonra yaptıkları ortak açıklamada, Çin’in aracılık ettiği müzakerelerde ilişkileri yeniden tesis etme ve diplomatik misyonları yeniden açma konusunda anlaştılar.

Hareket, daha geniş bir yeniden düzenlemeyi ve Orta Doğu’daki gerilimleri hafifletme çabalarını kapsıyor.

Riyad, Suudi Arabistan’ın saygıdeğer Şii din adamı Nimr al-Nimr’i infaz etmesinin ardından 2016 yılında İranlı protestocuların İslam cumhuriyetindeki Suudi diplomatik misyonlarına saldırmasının ardından Tahran ile bağlarını kesti.

Şii çoğunluklu İran ve Sünni Müslüman Suudi Arabistan, Husi isyancıların Tahran tarafından desteklendiği Yemen de dahil olmak üzere Orta Doğu’daki çeşitli çatışma bölgelerinde rakip tarafları destekliyor ve Riyad hükümeti destekleyen bir askeri koalisyona liderlik ediyor.

İran devlet haber ajansı IRNA ortak bildiriye atıfta bulunarak, “Görüşmelerin ardından, İran İslam Cumhuriyeti ve Suudi Arabistan Krallığı iki ay içinde diplomatik ilişkileri yeniden başlatma ve büyükelçilik ve misyonları yeniden açma konusunda anlaştılar.”

Resmi Suudi Basın Ajansı da, duyurudan hemen önce Pekin’de beş gün boyunca görüşmelerin yapıldığını belirten bildiriyi yayınladı.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi sekreteri Ali Shamkhani, “Tahran ile Riyad arasındaki sorunları nihayet çözmek için Suudi mevkidaşı ile Çin’deki yoğun müzakereler” için Pazartesi günü Pekin’e gitti.

Her iki ülkenin de komşusu olan Irak, Nisan 2021’den bu yana İran ile Suudi Arabistan arasında birkaç tur görüşmeye ev sahipliği yaptı.

Bu karşılaşmalar, güvenlik ve istihbarat yetkililerinin dahil olduğu nispeten düşük bir seviyede gerçekleşti.

İran Dışişleri Bakanı Hossein Amir-Abdollahian Temmuz ayında iki ülkenin müzakereleri siyasi ve kamusal alanlarda daha üst bir düzeye taşımaya hazır olduğunu söylemişti.

Ancak geçen yıl Nisan ayından bu yana kamuoyuna hiçbir görüşme duyurulmadı.

bağları onarmak

İran ve Suudi Arabistan, Cuma günkü açıklamada, “2021 ve 2022’de iki taraf arasında düzenlenen müzakerelere ev sahipliği yaptıkları için Irak Cumhuriyeti ve Umman Sultanlığı’na ve ev sahipliği yaptıkları için Çin Halk Cumhuriyeti liderlerine ve hükümetine teşekkür ettiklerini” söylediler. O ülkede yapılan görüşmeleri desteklemek.”

“Üç ülke, bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliği geliştirmeye yönelik her türlü çabayı göstermeye istekli olduklarını ifade ettiler.”

Diğer Körfez ülkeleri de 2016 olayından sonra İran’la ilişkilerini azaltmıştı.

Ancak Eylül ayında Tahran, altı yıllık bir aradan sonra bir BAE büyükelçisini tekrar karşıladı. Bir ay önce İran, Kuveyt’in 2016’dan bu yana İran’a ilk büyükelçisini gönderdiğini söyledi.

Haziran 2017’de Suudi Arabistan ve müttefikleri BAE, Bahreyn ve Mısır’ın Katar ile ilişkilerini kesmesiyle bir başka bölgesel kırılma yaşandı.

Aşırılık yanlılarını desteklediğini ve İran’a çok yakın olduğunu iddia ettiler – Doha bu iddiaları yalanladı.

Bu bağlar Ocak 2021’de sona erdi.

Amir-Abdollahian Perşembe günü Şam’daydı ve burada geçen ay Türkiye’yi ve savaşın parçaladığı ülkeyi vuran bir depremin ardından Suriye’nin uluslararası alanda izole edilmiş hükümetine Arapların ulaşmasını memnuniyetle karşıladı.

Ayrıca, 12 yıllık çatışması boyunca Şam’ı destekleyen Tahran’ın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı isyancı grupları uzun süredir destekleyen Türkiye ile Suriye’yi uzlaştırma çabalarına katılacağını da söyledi.

Riyad ile Ankara arasındaki bağlar, Suudi gazeteci ve hükümet eleştirmeni Jamal Khashoggi’nin 2018’de krallığın İstanbul konsolosluğunda öldürülmesinden bu yana bir yakınlaşma yaşadı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, analistlerin büyük ölçüde ekonomik mülahazalar tarafından yönlendirilen bir hareket olarak tanımladıkları bir hareketle, ikili ilişkileri canlandırmak için çok çaba sarf etti.

()
 
Üst