Hindistan'da Gazetecinin “Zorla Gittiği” İddiası

YaratıcıKalem

Active member
Delhi:

Hükümet bugün, Fransız gazeteci Sebastien Farcis'in “ülkeyi terk etmeye zorlandığı” iddialarının yanlış olduğunu ve çalışma izninin yenilenmesinin değerlendirildiğini söyledi.

“Bay Farcis, OCI kartı sahibidir ve düzenlemelerimiz uyarınca gazetecilik görevlerini yerine getirmek için onaya ihtiyaç duymaktadır. Mayıs 2024'te çalışma izninin yenilenmesi için yeniden başvurdu ve bildiğim kadarıyla davası şu anda inceleniyor.” Bakanlık sözcüsü Randhir Jaiswal şunları söyledi.

Bay Jaiswal, “Ülke dışına seyahatiyle ilgili olarak bir karar verme hakkına sahiptir” diye ekledi.

Bay Farcis, Radio France Internationale, Radio France, Liberation ve İsviçre ve Belçika kamu radyolarının Güney Asya muhabiridir. İçişleri Bakanlığı'nın çalışma iznini yenilemeyi reddetmesinin ardından 13 yıl sonra Hindistan'ı terk etmek zorunda kaldığını iddia etmişti.

X'teki bir gönderisinde, “MHA'ya yapılan resmi ve tekrarlanan taleplere rağmen bu çalışma yasağını haklı çıkaracak hiçbir neden sunulmadı. Ben de itirazda bulunmaya çalıştım, ancak şu ana kadar sonuç alamadım” dedi.

“Bu karar ailemi de çok etkiledi: Hintli bir kadınla evliyim ve Hindistan Denizaşırı Vatandaşı (OCI) statüsüne sahibim. Bu nedenle ikinci vatanım haline gelen Hindistan'a derinden bağlıyım. Artık iş ve gelirim yok, ailem herhangi bir açıklama yapılmadan Hindistan'ın dışına itildi ve görünürde hiçbir neden yokken bir gecede yerlerinden edildi” diye ekledi.

Şubat ayında Fransız gazeteci Vanessa Dougnac, hükümetin Hindistan Denizaşırı Vatandaşı kartını iptal etmesinin ardından Hindistan'dan ayrıldı. Farcis, 2011'den beri Hindistan'da gazeteci olarak çalıştığını ve gerekli tüm vize ve akreditasyonları aldığını söyledi.

X'te yayınlanan bir açıklamada, “Ben… hiçbir zaman kısıtlı veya korunan alanlarda izinsiz çalışmadım. Hatta birkaç kez MHA bana sınır bölgelerinden rapor verme izni bile verdi” dedi.