Hapis Cezası, Crore'a Kadar Para Cezası

YaratıcıKalem

Active member
Kanun kapsamındaki tüm suçlar tasdik edilebilir ve kefaletle cezalandırılamaz olacaktır.

NEET ve UGC-NET sınavlarıyla ilgili tartışmaların ortasında önemli bir adım atan Merkez, kağıt sızıntısını ve kopya çekmeyi önlemek amacıyla Şubat ayında kabul edilen sıkı bir yasayı duyurdu.

Kamu Sınavları (Haksız Yolların Önlenmesi) Yasası 2024'ün bildirimi, Eğitim Bakanı Dharmendra Pradhan'a bu yasanın ne zaman uygulanacağının sorulmasının hemen ardından geldi. Bakan, kuralları hukuk bakanlığının hazırladığını söylemişti.

Cuma günü yürürlüğe giren yasaya göre, bir kağıdı sızdırmaktan veya cevap kağıtlarını tahrif etmekten suçlu bulunan kişi veya kişilere en az üç yıl hapis cezası verilecek. Bu, 10 lakh Rupisine kadar para cezasıyla beş yıla kadar uzatılabilir. Kanun kapsamındaki tüm suçlar tasdik edilebilir ve kefaletle cezalandırılamaz olacaktır.

Olası bir suç hakkında bilgisi olan ancak bunu bildirmeyen muayene hizmeti sağlayıcılarına 1 milyar Rs'ye kadar para cezası uygulanabilecek.

Soruşturma sırasında, hizmet sağlayıcının herhangi bir üst düzey yetkilisinin suçun işlenmesine izin verdiği veya suça karıştığı tespit edilirse, bu kişi en az üç yıl, bu sayı 10 yıla kadar çıkabilen hapis ve 2 bin TL para cezasıyla karşı karşıya kalacak. 1 crore.

Sınav otoritesinin veya hizmet sağlayıcının organize bir suç işlemesi halinde hapis cezası en az beş yıl en fazla 10 yıl olacak ve para cezası 1 milyar Rs olarak kalacak.

Bildirimde Bharatiya Nyaya Sanhita'dan bahsediliyor ancak Hindistan Ceza Kanunu hükümlerinin uygulamaya geçilene kadar yürürlükte kalacağı da belirtiliyor. Sanhita ve diğer ceza kanunlarının 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Tartışma

5 Mayıs'ta yine Ulusal Test Ajansı (NTA) tarafından yürütülen NEET-UG 2024'e tıp lisans dersleri için yaklaşık 24 lakh öğrenci katıldı. Sonuçlar 4 Haziran'da, programdan 10 gün önce açıklandı, ancak iddialar 1.500'den fazla öğrenciye soru kağıdının sızdırılması ve ek puanlar protestoları tetikledi. Aralarında NTA'ya tecavüz eden Yüksek Mahkeme'nin de bulunduğu mahkemelerde de davalar açıldı.

Çarşamba günü Milli Eğitim Bakanlığı, UGC-NET sınavını yapıldıktan sadece bir gün sonra iptal etmişti. Üniversitelerde ve kolejlerde Yardımcı Doçentlik pozisyonları için düzenlenen ve asistan araştırma burslarına uygunluğu belirlemek için yapılan sınava 9 lakh'tan fazla aday katıldı. Perşembe günü bir basın toplantısında konuşan Eğitim Bakanı Pradhan, UGC başkanının içişleri bakanlığındaki siber suç ekibinden karanlık ağdaki sorular hakkında bilgi aldığını söyledi.

NEET-UG tıbbi makalesinin ve diğerlerinin sızdırıldığı iddialarını münferit olaylar olarak nitelendirdi ancak ahlaki sorumluluk aldığını söyledi.

Lok Sabha anketlerinde çok iyi bir performans sergileyen muhalefetin, konuyla ilgili olarak hükümete saldırması üzerine, konunun Pazartesi günü Meclis oturumu başladığında gündeme getirilmesi de bekleniyor.