Hamas’ın Saldırısına uğrayan İsrail Müzik Festivali Alanında 260 Ceset Bulundu: Rapor

YaratıcıKalem

Active member
Etrafta roket ateşi patlarken, paniğe kapılan parti müdavimleri kaçmaya çalıştı.

Tel Aviv:

Arik Nani, Cuma gecesi 26. yaş gününü kutlamak için İsrail’in güneyinde bir dans partisine gitti, ancak füzelerin tepelerinde gürlediği ve Hamas’ın silahlı adamlarının kaçmaya çalışan insanları vurduğu bir katliamdan kaçtı.

Binlerce genç, Gazze’ye yakın Kibbutz Re’im yakınında düzenlenen ve Cumartesi günü erken saatlerde İsrail’e geçerek onlarca yılın en büyük saldırısını gerçekleştiren Filistinli silahlı kişilerin ilk hedeflerinden biri haline gelen Doğa Partisi’ne katıldı.

Reuters’e verdiği demeçte, “Her yönden silah sesleri duydum, her iki taraftan da bize ateş ediyorlardı” dedi. “Herkes koşuyordu ve ne yapacağını bilmiyordu. Tam bir kaos ortamı vardı.”

Etrafta roket ateşi patlarken, paniğe kapılan parti müdavimleri mümkün olan her şekilde kaçmaya çalıştı.

23 yaşındaki Zohar Maariv, “Bir aşamada ben ve bir arkadaşım tanımadığımız insanlarla bir arabaya bindik ve bir sürü insanın olduğu bir arabaya atlayıp sürmeye başladık” dedi. Arabanın ateş altına alınmasının ardından yaya olarak kaçtılar ve kurtarılıncaya kadar saatlerce saklandılar. Ancak partide çalışan erkek arkadaşı Matan hâlâ kayıptı.

Uzun süredir son derece verimli askeri ve güvenlik hizmetleriyle övünen bir ülke üzerinde derin bir şok bırakan sahnelerde en az 700 İsrailli öldürüldü ve düzinelerce İsrailli Gazze’ye kaçırıldı.

İsrail medyası, yalnızca Doğa Partisi’nde acil servislerin 260 cesedi topladığını bildirdi.

Maariv, “Olanların boyutunu ancak bu sabah anladım; olup bitenler sadece partide değil, tüm güney yanıyor.” dedi.

Saatlerce koştuktan sonra Nani ve arkadaşı nihayet sığınağa ulaştılar ve burada kaçan diğer insanlardan korkunç hikayeler duydular. “İnsanlar gözlerinin önünde gördükleri cinayetten bahsediyor, kaçırılan bir aileyi ve öldürülen küçük bir kızı gören biri” dedi.

Başbakan Binyamin Netanyahu, saldırıya benzeri görülmemiş bir yanıt verme sözü verdi ve İsrail jetleri Gazze’yi sürekli bombalayarak 400’den fazla Filistinliyi öldürdü.

Nani için ise kaçamayanların hissi kaldı.

“Yol boyunca pek çok korkunç şeyle karşılaştım; yardım etmek isteyip de yapamadığım insanlar. Geride kalan insanlar, bir şeye ihtiyacı olan insanlar” dedi.

“Mesajlaşmaya başladık”

Noa Argamani ve erkek arkadaşı Avinatan Or da partideydi ancak eve dönemediler.

Noa’nın bir motosikletin arkasında götürüldüğünü, yalvardığını ve yanında yaya olarak yürüyen erkek arkadaşına uzandığını gösteren Habernun dolaşıma girmesinden sonra, bunların Gazze’de esir tutulduğu anlaşılan düzinelerce İsrailli arasında olduğu tespit edildi.

Cumartesi günü erken saatlerde füzeler uçmaya başladığında güney ve orta İsrail’de uyarı sirenleri çalarken, insanlar arkadaşları ve akrabalarıyla iletişim kurmaya başladı.

Bir arkadaşımız Amit Parpara, Reuters’e “Herkese mesaj atmaya başladık” dedi. Partideki diğer arkadaşlarının arabalarıyla kaçmayı başardığını ancak ilk başta kendisi bir mesaj alana kadar Noa veya Avinatan ile iletişime geçmenin imkansız olduğunu söyledi.

“Bana canlı konumunu mesaj attı ve ‘Umarım birisi gelip bizi kurtarabilir’ diyen bir mesaj attı” dedi.

Çiftin bir delikte saklanıp kurtarılmayı beklerken çekilmiş fotoğraflarını gördüğünü söyledi.

Noa’nın babası Yaakov Argamani, Kanal 12 televizyonuna yaptığı açıklamada, kızının motosikletle götürülürkenki görüntülerini gördüğünü ve kimliğini doğruladığını söyledi.

“Çok korkmuştu. Onu her zaman korudum ama şu anda bunu yapamadım.”

(Başlık dışında bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.)