Gökbilimciler Dünya Boyutunda Bir Ötegezegenden Tekrarlayan Radyo Sinyali Tespit Etti

Dış gezegenler Dünya’dan yaklaşık 12 ışıkyılı uzaklıkta yörüngede dönüyor (Temsil Görüntü)


Gökbilimciler, Dünya benzeri bir ötegezegen ve Dünya’dan yaklaşık 12 ışıkyılı uzaklıkta yörüngede dönen bir yıldız tespit ettiler. CNN’in bildirdiğine göre, araştırmacılar Dünya büyüklüğündeki gezegenin bir manyetik alana ve hatta bir atmosfere sahip olabileceğini öne sürdüler.

Pusula iğnelerini kuzey yönüne çevirmenin yanı sıra, Dünya’nın manyetik alanı, yüksek enerjili parçacıkları ve düzenli olarak güneşten püskürtülen plazmayı saptırarak atmosferini korumaya yardımcı olur ve böylece gezegendeki yaşamın sürdürülmesine yardımcı olur.

Araştırmacılar, bu nedenle, YZ Ceti b olarak adlandırılan bir ötegezegende olası bir manyetik alanın varlığının, potansiyel olarak o gezegende yaşamın yaşanabilirliğine işaret edebileceğini söyledi.

Sırasıyla Colorado Üniversitesi’nden (ABD) ve Bucknell Üniversitesi’nden (ABD) gökbilimciler Sebastian Pineda ve Jackie Villadsen, tarafından işletilen bir radyo teleskopu olan Karl G. Jansky Çok Büyük Dizisini kullanarak YZ Ceti yıldızından yayılan tekrar eden bir radyo sinyali gözlemlediler. ABD Ulusal Bilim Vakfı’nın Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi, PTI bildirdi.

Bulguları Nature Astronomy dergisinde yayınlandı.

Pineda, “Bir gezegenin bir atmosfere sahip olup olmayacağı, gezegenin güçlü bir manyetik alana sahip olup olmamasına bağlı olabilir” dedi.

Villadsen, bir hafta sonu evinde verileri doldururken önce radyo sinyalini izole etti.

Pineda, “İlk patlamayı gördük ve çok güzel görünüyordu” dedi. “Onu tekrar gördüğümüzde, tamam, belki de burada gerçekten bir şeyimiz olduğunun göstergesiydi.” Gökbilimciler, gezegenin manyetik alanı ile yörüngesinde döndüğü yıldız arasındaki etkileşimlerin, tespit ettikleri yıldız radyo dalgalarına yol açtığını teorileştirdiler. Ancak, bu tür dalgaların uzun mesafelerde algılanabilmesi için çok güçlü olmaları gerektiğini söylediler.

Ayrıca, Dünya büyüklüğündeki bu kadar uzak, küçücük gezegenlerin bu görünmez manyetik alanlarını görmek için bir yöntem aradıklarını söylediler. Daha önce, Jüpiter büyüklüğündeki devasa ötegezegenlerde manyetik alanlar tespit edilmişti.

“Gezegenin bir manyetik alanı varsa ve yeterince yıldız maddesini delip geçerse, yıldızın parlak radyo dalgaları yaymasına neden olur” diye bitirdiler.

Bilim adamlarına göre küçük kırmızı cüce yıldız YZ Ceti ve onun bilinen dış gezegeni YZ Ceti b ideal bir çift oluşturuyor çünkü dış gezegen yıldıza çok yakın ve yörüngesini sadece iki günde alıyor. Güneş sistemimizdeki en küçük yörünge olan Merkür’ün yörüngesi 88 gündür.

YZ Ceti’den gelen plazma gezegenin manyetik “sabanını” sıyırırken, daha sonra yıldızın kendi manyetik alanıyla etkileşime girerek Dünya’da gözlemlenebilecek kadar güçlü radyo dalgaları üretir.

Gezegenin manyetik alanının gücü, bu şekilde yayılan radyo dalgalarının gücü ölçülerek ölçülebilir.

Ulusal Bilim Vakfı’nın (NSF’ler) program direktörü Joe Pesce, “Diğer güneş sistemlerinde potansiyel olarak yaşanabilir veya yaşam taşıyan dünyaların araştırılması, kısmen kayalık, Dünya benzeri dış gezegenlerin gerçekten manyetik alanlara sahip olup olmadığını belirleyebilmemize bağlıdır” diyor. Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi.

“Bu araştırma, yalnızca bu özel kayalık ötegezegenin muhtemelen bir manyetik alana sahip olduğunu göstermekle kalmıyor, aynı zamanda daha fazlasını bulmak için umut verici bir yöntem sağlıyor.”
 
Üst