Fransa, Kürtajı Anayasal Hak Haline Getirdi, Bunu Yapan İlk Ülke

YaratıcıKalem

Active member
Fransa'da kürtaj hakları ABD'ye ve diğer birçok ülkeye göre daha geniş çapta kabul görüyor


Versay:

Fransa Pazartesi günü, kürtaj hakkını anayasasında kutsal bir yere koydu; bu, dünyada ilk kez kadın hakları grupları tarafından tarihi bir gelişme olarak karşılanan ve kürtaj karşıtı gruplar tarafından sert bir şekilde eleştirilen bir gelişmeydi.

Milletvekilleri ve senatörler, Paris'in hemen dışındaki Versailles Sarayı'nın yaldızlı tavanları altında parlamentonun iki meclisinin yaptığı özel ortak oylamada, 72'ye karşı 780 oyla ezici bir çoğunlukla bu hareketi desteklediler.

Paris'in merkezinde toplanan kürtaj hakları savunucuları, oylama sonucunun dev ekranda duyurulması sırasında Haberin Detaylarıda Eyfel Kulesi'nin parıldaması ve “MyBodyMyChoice” mesajının görüntülenmesine tezahürat yapıp alkışladı.

Fransa'da kürtaj hakları Amerika Birleşik Devletleri ve diğer birçok ülkeye kıyasla daha geniş çapta kabul görüyor; anketler Fransız halkının yaklaşık %80'inin kürtajın yasal olduğu gerçeğini desteklediğini gösteriyor.

Başbakan Gabriel Attal oylama öncesinde milletvekillerine “Bütün kadınlara bir mesaj gönderiyoruz: vücudunuz size aittir ve kimse sizin adınıza karar veremez” dedi.

Fransa'da kadınların 1974'teki yasadan bu yana yasal kürtaj hakkı var ve o dönemde pek çok kişi bu yasayı sert bir şekilde eleştirmişti.

Ancak ABD Yüksek Mahkemesi'nin 2022'de kadınların anayasal kürtaj hakkını tanıyan Roe v. Wade kararını bozma kararı, aktivistlerin Fransa'yı bu hakkı temel kanununda açıkça koruyan ilk ülke olmaya itmesine neden oldu.

Fondation des Femmes hakları grubundan Laura Slimani, “Kürtaj hakkı ABD'de geri çekildi. Dolayısıyla hiçbir şey bize Fransa'nın bu riskten muaf olduğunu düşünmemize izin vermedi” dedi.

Slimani, “Bir feminist aktivist olarak, aynı zamanda bir kadın olarak da çok fazla duygu var” dedi.

Pazartesi günkü oylamada Fransız anayasasının 34. maddesinde “bir kadının kürtaja başvurma özgürlüğünün garanti altına alındığı koşulları yasa belirler” ifadesi yer aldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un merkez partisinden parlamentonun alt meclisi başkanı Yael Braun-Pivet, “Fransa ön planda” dedi.

Kürtaj Hakları

Ancak bu hamle eleştirilerden muaf değildi.

Aşırı sağcı lider Marine Le Pen, ülkede kürtaj hakkına verilen büyük destek nedeniyle Macron'un bunu siyasi puan kazanmak için kullandığını söyledi.

Le Pen, Versailles oylaması öncesinde gazetecilere verdiği demeçte, “Bunu Anayasa'ya dahil etmek için oy vereceğiz çünkü bununla bir sorunumuz yok” dedi ve bunu tarihi bir adım olarak adlandırmanın abartı olduğunu ekledi çünkü “hiç kimse” dedi. Fransa'da kürtaj hakkını riske atıyor”.

Katolik Aileler Derneği başkanı Pascale Moriniere, bu hareketi kürtaj karşıtı kampanyacılar için bir yenilgi olarak nitelendirdi.

“Bu aynı zamanda kadınlar için de bir yenilgi” dedi ve “ve elbette günü göremeyen tüm çocuklar için de” dedi.

Moriniere, kürtaj hakkının anayasaya eklenmesine gerek olmadığını söyledi.

“Fransızca olmayan bir tartışmayı ithal ettik, çünkü Amerika Birleşik Devletleri Roe v. Wade davasının yürürlükten kaldırılmasıyla bunu yasadan çıkaran ilk ülke oldu” dedi. “Bunu anayasanın mermerine kazımak isteyen feminist hareketlerden kaynaklanan bir panik etkisi vardı.”

(Başlık dışında bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.)
 
Üst