Emekli Hava Pilot Tümg. Karataş: S-400 harbe hazır, istenildiğinde ilgili yerlere intikal ettirilir

SessizDüşünür

Active member
Türkiye ve Yunanistan içindeki diplomatik gerginlik alana da yansıyor. Ülkesini Amerikan üslerine açarak adeta Türkiye’ye karşı bir kalkan oluşturan Yunanistan, Ege ve Doğu Akdeniz’de de sık sık Türk uçaklarına taciz hareketlerinde bulunuyor.


Türkiye ve Yunanistan iki NATO müttefiki bulunmasına karşın son periyotta yaşananlar iki ülkenin alakalarının geldiği noktayı gözler önüne serdi.


Konuyla ilgili ayrıntılar Türkiye Ulusal Savunma Bakanlığı tarafınca belirtildi. 23 Ağustos’ta yapılan birinci açıklamada, Doğu Akdeniz’de NATO bakılırsavi yapan Türk F-16 savaş uçaklarına, Yunan F-16’larınca radar kilidi atılarak tacizde bulunulduğu açıklandı. Bu bakılırsavde Türk F-16’ları ABD’nin stratejik bombardıman uçağı B-52’lere himaye uçuşu yapıyordu.


Yunanistan tarafınca yapılan bu tacizin, NATO’nun faaliyetlerini maksat alan bir teşebbüs olduğuna dikkati çeken Ulusal Savunma Bakanlığı kaynakları, Yunanistan’ın, Türkiye’yi taciz edebilmek ismine NATO bakılırsavlerini bile riske atmaktan geri durmadığını vurguladı.


İkinci açıklama ise 25 Ağustos’ta geldi. Açıklamada, Ege Denizi’nde icra edilen NATO’nun havadan erken ihbar AWACS uçağı ve Nexus Ace eğitim nazaranvini gerçekleştiren 2 Türk F-16 savaş uçağı, 24 Ağustos’ta Yunanistan’a ilişkin F-16 savaş uçakları tarafınca radar kilidi atılarak taciz edildiği açıklandı.


Hava savunma sistemi ile taciz


28 Ağustos’taki açıklamada ise Ege ve Doğu Akdeniz’de bakılırsav uçuşu yapan Türk jetlerine, Yunanistan’a ilişkin S-300 hava savunma sistemi tarafınca radar kilidi atıldığı tabir edildi. Ulusal Savunma Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Türk F-16’ları, 23 Ağustos’ta Ege ve Doğu Akdeniz’de memleketler arası hava alanındaki nazaranv uçuşları sırasında Girit Adası’nda konuşlu Yunanistan’a ilişkin Rus üretimi S-300 hava savunma sisteminden radar kilidi atılarak taciz edildi.


NATO müttefiki bir ülkenin savaş uçaklarına radar kilidi atılmasının, NATO Angajman Kurallarına göre “düşmanca hareket” sayıldığını hatırlatan kaynaklar, Yunanistan’ın müttefiklik unsurlarına karşıt davrandığı, batı ülkelerinin de bu hususta çift taraflı siyaset sergilediği değerlendirmesinde bulundu.


Türkiye’nin bölgesel hava savunmasını ve güvenliğini daha faal hale getirmek niyetiyle S-400 sistemi tedarik etmesinin akabinde kimi NATO ülkeleri ve ABD tarafınca gösterilen hali hatırlatan kaynaklar, Yunanistan’ın kelam konusu sistemin bundan evvelki versiyonunu 23 yıl evvel tedarik ettiğine dikkati çekti.


Yunanistan S-300 hava savunma sistemine ilişkin gaye takip ve füze güdüm radarının, Rodos Adası batısında 10 bin feet irtifada keşif misyonundaki F-16’ya yerden havaya füze kilidi atması, Yunanistan’ın kelam konusu bataryaları faal olarak kullandığını da ortaya çıkardı.


‘Yunanistan NATO nazaranvi olduğunu bilmesine karşın bunu yaptı’


hem de Türkiye’nin eski Atina Hava Ataşesi misyonunda de bulunan emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, Yunanistan’ın bu atılımlarını Sputnik’e değerlendirdi.


ABD’nin Yunanistan’la yaptığı Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması’nı hatırlatan Karataş, “Bu savunma mutabakatında şimdi Yunanistan’ın her yerinde ABD’nin kara, deniz ve hava üslerinin kullanmasına ait büyük imtiyazlar var” dedi.


Türkiye ve Yunanistan içindeki siyasetlerin kırılma noktasına gittiği süreçte ABD ve Fransa’nın Yunanistan’a savaş uçakları satması da dahil olmak üzere birfazlaca gelişme üzerinden kıymetlendirme yapmak gerektiğini belirten Karataş, “ABD, B-52 stratejik bombardıman uçaklarını bilhassa Ukrayna krizinin akabinde daha da artırarak ‘Varlık Gösterme Harekatları’ ismi altında NATO ülkeleri üzerinde uçuruyor. NATO misyonları için tüm NATO ülkeleri tarafınca bilinen hava bakılırsav buyruğu dediğimiz bir bilgi yayımlanır. Her bilgi Yunanistan tarafınca da bilinmesine karşın bunu yaptılar” dedi.


‘Türkiye’nin S-400’leri şu kademede kullanımına gerek yok’


Peki, Türkiye bu tacizlere nasıl yanıt vermelidir? S-400’ler bu süreçte kullanılabilir mi? Karataş, Türkiye’nin bunu şimdilik diplomatik yollarla çözmeye çalıştığını söz ederek, “Çünkü S-400 konusu tahrik edici bir mevzu olduğu için herkes onu istiyor. Yunanistan da Türkiye’nin S-400’lerini Ege’ye getirmesini istiyor. Kendisi S-300’leri kullanıyor. Yunanistan’ın kuzeyinden günebir daha kadar 6 batarya Patriot’ları var. Bunları Ege’de NATO üyesi Türkiye’ye karşı duvar üzere ördü. Türkiye’yi düşman ülke olarak görüyor. Türkiye’nin şu kademede S-400’leri Ege’ye getirmesine gerek yok. Zira bu cins gerginlikleri daha da ileriye götürecek, ABD ile bağlantıları bozacak, yaptırımları artmasına sebep olacak S-400’leri şu basamakta kullanımına gerek yok. S-400’ler harbe hazır, istenildiğinde yani gerginlik seviyesi daha da arttığında ilgili yerlere intikal ettirilir” dedi.


‘Yunanistan artık ABD’nin bir eyaletidir’


“Yunanistan şu anda bir piyon” diye devam eden Karataş, şunları ekledi:

“ABD düşman ilan ettiği Rusya’yı çevreleme kapsamı ortasında Ege’ye büsbütün yerleşmiş durumda. ABD çeşitli mazeretlerle dünyada kaybetmiş olduğu tek liderlik kabiliyetini perçinleştirmek, yeni düşmanlar yaratmak ve Avrupa’da ortaya çıkan NATO tartışmalarının da ortadan kalmasını sağlayan Ukrayna krizini tetikledi, kenara çekildi. Avrupa ilerleyen süreçte ekonomik koşullar ağırlaştığında ABD’nin tuzağına düştüğünü anlayacaktır. Ege stratejik bir suyoludur, Bu üsler Rusya’yı çevrelerken beraberinde hayat damarlarına da tıkamaya yönelik bir çalışmadır. İşgal mutabakatlarla da gelir, Yunanistan artık ABD’nin bir eyaletidir. Artık Yunanistan büsbütün Amerikan işgali altındadır. Rusya’yı çevrelemeye yönelik bu üsler beraberinde Türkiye’ye de bir baskı aracıdır. ABD’liler Yunanlara da bu üslerle Türkiye’ye karşı kalkan olduklarını söylüyorlar.”
 
Üst