Credit Suisse Hisseleri Düşük, En Yüksek Hissedarı Daha Fazla Nakit Çıkarmak İçin %20 Düştü

Zürih:

Credit Suisse hisseleri, ana hissedarının güç durumdaki İsviçre bankacılık devine daha fazla mali yardım sağlamayacağını söylemesinin ardından yüzde 20’den fazla düşüşle yeni rekor seviyelere indi.

Bir dizi skandalla sarsılan İsviçre’nin en büyük ikinci bankası, Suudi Ulusal Bankası başkanı Ammar Al Khudairy’nin Avrupa borsaları bankacılık sektörüyle ilgili yenilenen endişeler arasında gerilerken hissesini “kesinlikle artırmayacağını” söylemesinin ardından bir kez daha sarsıldı.

Credit Suisse’in piyasa değeri, iki ABD bankasının iflas etmesinden kaynaklanan bulaşma korkusu ve iç kontrollerdeki “maddi zayıflıklar”a atıfta bulunan yıllık raporu nedeniyle bu hafta zaten ciddi düşüşler yaşamıştı.

Credit Suisse hisseleri kısa süre sonra İsviçre borsasında serbest düşüşe geçti ve GMT 11:00’den hemen önce yüzde 22,2 düşüşle 1,71 İsviçre frangı seviyesine ulaştı.

IG analisti Chris Beauchamp AFP’ye verdiği demeçte, “Bir büyük hissedar nereye giderse diğerleri de onu takip edebilir. Credit Suisse artık çıkışları durdurmak için somut bir planla gelmeli ve bunu hızlı bir şekilde yapmalı” dedi.

Ticaret şirketi Finalto’nun baş piyasa analisti Neil Wilson, “Credit Suisse’e bakan yatırımcılar ve karşı taraflar giderek daha fazla endişeli” göründüğünü söyledi.

“Credit Suisse ciddi bir varoluşsal sorun yaşarsa, bambaşka bir acı dünyasındayız. Gerçekten de başarısız olmak için çok büyük.”

Çarşamba günü Suudi Arabistan’da düzenlenen Finans Sektörü Konferansı’nda konuşan Credit Suisse başkanı Axel Lehmann, bankanın devlet yardımına ihtiyacı olmadığını söyleyerek bunun “konu olmadığını” söyledi.

Kendi bankasının sıkıntılarını, düzenlemedeki farklılık nedeniyle ABD’li borç veren Silicon Valley Bank’ın (SVB) çöküşüyle karşılaştırmanın yanlış olacağını söyledi.

Lehmann, “Güçlü sermaye oranlarımız, güçlü bir bilançomuz var” dedi ve bankanın Ekim ayında açıklanan köklü yeniden yapılandırma planına atıfta bulunarak “İlacı zaten aldık” dedi.

düzenleyicilerin rolü

Suudi Ulusal Bankası, gemiyi istikrara kavuşturmayı amaçlayan Zürih merkezli borç verenin büyük bir yeniden yapılandırmasını finanse etmek için Kasım ayında başlatılan bir sermaye artışında Credit Suisse’in en büyük hissedarı oldu.

Ancak Khudairy, krallığın en büyük ticari bankasının neden daha fazla para yatırmayacağını açıkladı.

Bloomberg TV’ye verdiği demeçte, “Yanıt kesinlikle hayır, düzenleyici ve yasal olan en basit neden dışındaki birçok nedenden dolayı” dedi.

“Şu anda bankanın yüzde 9,8’ine sahibiz. Yüzde 10’un üzerine çıkarsak, düzenleyicimiz, Avrupa düzenleyicisi veya İsviçre düzenleyicisi tarafından olsun, her türlü yeni kural devreye giriyor ve biz bir şeye girmeye meyilli değiliz. yeni düzenleyici rejim” dedi başkan.

Yüzde 10 eşiğini geçmek, hissedarların sermaye artırımı sırasında hisselerinin seyreldiğini gördüğü ve yatırımlarının değerinin düştüğünü görmeye devam ettiği İsviçre’de bir karışıklığa neden olur.

Şubat 2021’de Credit Suisse hisseleri 12,78 İsviçre frangı değerindeydi, ancak banka o zamandan beri bir dizi sorunla karşı karşıya kaldı.

Kendisine 5 milyar dolardan fazlaya mal olan ABD fonu Archegos’un patlamasıyla sarsıldı.

Bu arada varlık yönetimi şubesi, İngiliz finans firması Greensill’in dört fon aracılığıyla yaklaşık 10 milyar dolar taahhüt ettiği iflasıyla sarsıldı.

Credit Suisse, küresel olarak başarısız olamayacak kadar büyük kabul edilen 30 bankadan biri ve bu bankayı bir krizi atlatmak için kenara daha fazla nakit ayırmaya zorluyor.

Banka, 2022 mali yılı için 7,3 milyar İsviçre Frangı (7,8 milyar $) net zarar kaydetti.

Bu, bankanın büyük bir yeniden yapılanma planının bir parçası olarak yeniden odaklanmayı planladığı faaliyetlerden biri olan varlık yönetimi sektörü de dahil olmak üzere müşterilerinin büyük miktarda fon çekmesinin olduğu bir ortamda gerçekleşti.

İsviçre bankasının İsviçre’de sektördeki zayıf halka olarak görülmesiyle birlikte, SVB’nin iflasının tetiklediği sarsıntılar karşısında piyasalar Credit Suisse’e yöneliyor.

Rabobank analisti Jane Foley AFP’ye “Credit Suisse üzerindeki baskılar zaten gergin olan piyasayı vurdu” dedi.

()
 
Üst