YaratıcıKalem
Active member
Johannesburg’daki BRICS Zirvesi: Başbakan Modi ve Xi Jinping geçen yıl Kasım ayında kısa bir araya geldi (Dosya)
Yeni Delhi:
Başbakan Narendra Modi, bugünden itibaren başlayacak üç günlük BRICS zirvesine katılmak üzere Salı akşamı Güney Afrika’ya indi. Ziyaret, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile henüz onaylanmayan olası bir ikili görüşmenin konuşulduğu bir dönemde gerçekleşti.
İşte bu büyük hikayedeki en önemli 10 güncelleme
Yeni Delhi:
Başbakan Narendra Modi, bugünden itibaren başlayacak üç günlük BRICS zirvesine katılmak üzere Salı akşamı Güney Afrika’ya indi. Ziyaret, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile henüz onaylanmayan olası bir ikili görüşmenin konuşulduğu bir dönemde gerçekleşti.
İşte bu büyük hikayedeki en önemli 10 güncelleme
Havaalanında Başkan Yardımcısı Paul Shipokosa Mashatile tarafından sıcak bir şekilde karşılanan Başbakan Modi, 2019’dan bu yana ilk yüz yüze BRICS zirvesi için Çin, Rusya ve Güney Afrika’ya ev sahipliği yapacak; son üçü COVID salgını nedeniyle çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.
Zirvenin oturum aralarında Başkan Jinping ile olası bir toplantı hakkında sorulan Hindistan, dün Başbakan’ın programının “hala geliştirilmekte” olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Vinay Kwatra, “BRICS’in genişlemesi konusunda olumlu bir niyetimiz ve açık fikirliyiz” dedi.
Başbakan Modi’nin ilk resmi toplantısı yerel saatle 16.00’da (IST 19.30) yani BRICS İş Forumu Liderlerinin Diyaloğunda gerçekleşecek. Başbakan’a saat 16.30’da 10 dakikalık bir konuşma yapma hakkı tanındı; Başkan Jinping’in 10 dakikalık konuşması hemen sonraya ayarlandı. Daha sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Haber bağlantısı aracılığıyla katılacağı BRICS Liderleri Toplantısına katılacak. Bu etkinlikte olası tartışma konuları küresel gelişmeler ve BRICS üyeliğinin genişletilmesi konusu olacak.
Geçtiğimiz ay üst düzey bir Güney Afrikalı diplomat, 40’tan fazla ülkenin, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ını temsil eden BRICS grubuna katılmaya ilgi duyduğunu ifade ettiğini söyledi. Yetkililer, Arjantin, İran, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Küba, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Komorlar, Gabon ve Kazakistan’ın ilgi gösterdiğini söyledi.
Başbakan Modi zirveye giderken, toplantının tüm üyelere ‘gelecekteki işbirliği alanlarını belirlemek’ için yararlı bir fırsat sağlamasını umduğunu söyledi. “… BRICS, Küresel Güney’i ilgilendiren konuların tartışıldığı ve müzakere edildiği bir platform haline geldi.”
Olası bir Modi-Jinping ikili toplantısına dair dedikodular, Hint ve Çin birliklerinin kapsamlı diplomatik ve askeri görüşmelerin ardından bazı bölgelerden ayrılmalarına rağmen doğu Ladakh’ın bazı kısımlarında çatışmalara kilitlenmiş halde kaldığı bir dönemde zirvenin oturum aralarında geliyor.
Geçen ay, Ulusal Güvenlik Danışmanı Ajit Doval, BRICS ülkelerinin Johannesburg’daki toplantısının oturum aralarında Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile bir araya geldi ve durumu tamamen çözmek ve sınır bölgelerinde barışı yeniden tesis etmek için çabaların sürdürülmesinin önemini vurguladı.
Hindistan-Çin bağları, Haziran 2020’de Ladakh’ın Galwan Vadisi’nde iki ülke arasında on yıllardır yaşanan en ciddi askeri çatışmaya işaret eden şiddetli çatışmanın ardından kötüleşti.
Bir dizi askeri ve diplomatik düzeydeki görüşmelerin ardından iki taraf, ayrılma sürecini 2021’de tamamladı. Ancak Hindistan, sınır bölgelerinde barış olmadığı sürece Çin ile ilişkilerin normal olamayacağını savunuyor.
Başbakan Modi ve Xi Jinping arasındaki ikili görüşme gerçekleşirse, bu, Hindistan-Çin sınırındaki anlaşmazlığın Mayıs 2020’de başlamasından bu yana ilk buluşma olacak. İki lider, geçen yıl Kasım ayında Endonezya Devlet Başkanı Joko’nun ev sahipliği yaptığı G20 yemeğinde kısa bir araya gelmişti. Bali’deki Widodo.