BM’de ABD, Çin ve Rusya, Kuzey Kore Füze Fırlatma Konusunda Tartıştı

Kuzey Kore, 2006’dan bu yana füze ve nükleer programları nedeniyle BM yaptırımları altında bulunuyor.


Birleşmiş Milletler:

ABD, Çin ve Rusya, Pazartesi günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında, Kuzey Kore’nin düzinelerce balistik füze fırlatmasını ve bir nükleer silah programı geliştirmesini teşvik etmekten kimin sorumlu olacağı konusunda tartıştı.

15 üyeli konsey, Pyongyang’ın Perşembe günü en büyük kıtalararası balistik füzesi Hwasong-17’nin lansmanı olduğunu söylediği şey için toplandı. Kuzey Kore, 2006’dan bu yana füze ve nükleer programları nedeniyle BM yaptırımları altında bulunuyor.

Çin ve Rusya, ABD ve Güney Kore’nin ortak askeri tatbikatlarını Pyongyang’ı kışkırtmakla suçlarken, Washington Pekin ve Moskova’yı Kuzey Kore’yi daha fazla yaptırımdan koruyarak cesaretlendirmekle suçluyor.

Üst düzey bir BM yetkilisi toplantıda yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in “uluslararası toplumu bu konuda harekete geçmekten alıkoyan bölünmelerden derin kaygı duymaya devam ettiğini” söyledi.

Rusya’nın BM Büyükelçisi yardımcısı Anna Evstigneeva, ABD ve Güney Kore askeri faaliyetlerini “benzeri görülmemiş” olarak tanımlarken, Çin’in BM Büyükelçisi yardımcısı Geng Shuang, bunların savunma tatbikatları olup olmadığını sorguladı ve onları gerilimi yükseltmekle suçladı.

ABD’nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, “Bu tatbikatlar uzun süredir devam ediyor, rutin. Kore Halk Cumhuriyeti.

Son birkaç yıldır konsey, Pyongyang ile nasıl başa çıkılacağı konusunda bölünmüş durumda. ABD, İngiltere ve Fransa ile birlikte veto güçleri olan Rusya ve Çin, daha fazla yaptırımın yardımcı olmayacağını söylediler ve bu tür önlemlerin hafifletilmesini istiyorlar. Geng, bunun bir yumuşama için elverişli koşullar yaratmaya yönelik bir iyi niyet jesti olarak tasarlandığını söyledi.

Thomas-Grefield, BM yaptırımlarının kaldırılmasının Pyongyang’ı “Güvenlik Konseyi kararlarına uymak için hiçbir şey yapmadığı için” ödüllendireceğini söyledi. Pyongyang’ı Kuzey Korelileri ihtiyaç duyulan insani yardımdan mahrum etmekle suçladı.

Rusya ve Çin, Avustralya’nın ABD ve İngiltere ile nükleer enerjili bir denizaltı programı geliştirmesini sağlayacak olan AUKUS olarak bilinen bir güvenlik anlaşmasıyla ilgili nükleer endişelerini de yeniden gündeme getirdi.

Hem Amerika Birleşik Devletleri hem de İngiltere endişelerini reddettiler ve konseye AUKUS’un Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşmasını ihlal etmediğini söylediler.

İngiltere’nin BM Büyükelçisi yardımcısı James Kariuki konseye “Kuzey Kore’nin yasadışı nükleer ve balistik füze programları birden fazla Konsey kararını ihlal ediyor. Dolayısıyla AUKUS ile hiçbir karşılaştırma yapılamaz.”

()
 
Üst