Baş Yargıç, Meslektaşının Vedasında Shayar’ı Döndürdü

YaratıcıKalem

Active member
CJI, popüler şair Bashir Badr’ın bir beyitini okudu. (dosya)

Yeni Delhi:

Meslektaşları Cuma günü üst mahkemeden emekli olan Yargıç Krishna Murari için bir veda yemeği düzenlerken, bugün Yüksek Mahkeme oditoryumunda şiirle dolu duygusal bir akşamdı.

Hindistan Yüksek Mahkemesi Barolar Birliği (SCBA) tarafından düzenlenen törende Hindistan Başsavcısı DY Chandrachud, kardeş yargıçları şu sözlerle kandırdı: shayari Allahabad Yüksek Mahkemesinden meslektaşı için.

Musafir hain hum bhi, musafir ho tum bhi, kisi mod par fir mulaqat hogi (Ben bir gezginim, sen de öyle. Bir noktada tekrar görüşeceğiz),” CJI bu satırları popüler şair Bashir Badr’dan okudu.

Giden yargıç hakkında konuşurken Yargıç Chandrachud, Yargıç Murari’nin nasıl her zaman sakin olduğunu ve soğukkanlılığını asla kaybetmediğini hatırladı. Aksanındaki “Kanpuri dokunuşundan” da bahsetti.

CJI ayrıca Yargıç Murari’nin mahkeme kağıtsız kaldığında başlangıçta nasıl mücadele ettiğini de açıkladı. Yargıç Murari, beş üyeli bir anayasa kürsüsü kapsamında Shiv Sena ve Delhi hükümetinin haklarıyla ilgili davaları dinlerken dizüstü bilgisayar ve i-Pad kullanmakta tereddüt etti. Yargıç PS Narasimha daha sonra ona yardım etti, ardından cihazlar konusunda rahat olduğunu söyledi Yargıç Chandrachud ve konuşmasını bir başkasıyla bitirdi. shayari –“Aapke saath kuch lamhe kai yaaden bataur inaam mile, ek safar par nikle aur tujurbe tamam mile (Seninle birkaç dakikam ve birçok hatıram oldu, ödül olarak bir yolculuğa çıktık ve birçok deneyim kazandık).

Yargıç Krishna Murari, DY Chandrachud’un biri Allahabad’da, diğeri de Yüksek Mahkeme’de olmak üzere iki kez baş yargıç olarak görev yaptığı için şanslı olduğunu söyledi. Meslektaşlarına gösterdiği cömertlik için CJI’ye teşekkür etti.

Yargıç Murari daha sonra iPad için adli katiplerden yardım istediğini ve öğrenene kadar bunu yapmaya devam ettiğini açıkladı.

“CJI’ye, onsuz çalışmanın zor olduğu teknolojiyle ilişki kurma fırsatı verdiği için teşekkür ediyorum” dedi.

Giden yargıç daha sonra üst mahkemenin sadece anayasal fikirlerin koruyucusu olmadığını, aynı zamanda büyüklerimizin uğrunda savaştığı anayasal hedeflerin de koruyucusu olduğunu söyledi.

“Bu mahkeme sadece çok kültürlü ahlakın bekçisi değil, aynı zamanda çeşitliliğin bir simgesi. Bu mahkeme, tüm dinlerin, kastların, mezheplerin ve ulusun yaygın ve gerçek özünü yansıtan birçok coğrafi bölgeden gelen insanlardan oluşuyor.” söz konusu.

Yargıç Murari de ardından bir beyit okudu –“Kadam uthe bhi nahin aur safar tamaam hua, gazab hai raah ka itna bhi mukhtasar hona (Adım bile atmadı ve yolculuk bitti, yolun bu kadar kısa kesilmesi şaşırtıcı).”

Daha sonra kendisi için hem duygusal hem de zor bir an olduğunu söyledi ve herkese teşekkür etmek için başka bir beyit ile konuşmasını bitirdi —

Dar-o-deewar pe hasrat se nazar card hain, khush raho ahl-e-watan hum to safar card hain (Özlemle bakarım kapılara, duvarlara, mutlu olun hemşehrilerim, gezeriz).

Özellikle, Awadh’ın son Kralı Wajid Ali Shah, bunu İngilizlerin onu Lucknow’dan sürüp Kalküta’ya gönderdiği sırada söylemişti.

Yüksek Mahkemenin diğer yargıçlarının yanı sıra, Hindistan Başsavcısı R Venkataramani, Başsavcı Tushar Mehta ve diğerleri törende hazır bulundu.