Bakan Kasapoğlu: Türk futbol ekolünü, Türk futbolu oyun üslubunu inşa etmeliyiz

MizahSarrafi

Active member
Türkiye Futbol Federasyonu Stratejik Plan Tanıtım Toplantısı ‘The Game Plan’, Gençlik ve Spor Bakanlığı Riva Kamp ve Eğitim Merkezi’nde düzenleniyor. görüşmede açıklamalarda bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Türk futbolunun kısa, orta ve uzun vadeli strateji planının inşa edileceği bu değerli görüşmede sizlerle bir ortada olmaktan dolayı büyük memnunluk duyuyorum. Türkiye Futbol Federasyonumuz, temsil ettiği misyonla, ülkemizi futbol alanında en üst düzeylere taşımak için bu değerli buluşmanın tertibini gerçekleştiriyor. Stratejik plan toplantımız, ortak aklın ışığında, özgün ve yeni bakış açılarına kapı aralayacaktır. Ben bu vesileyle toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Simon Kuper’in bir kitabı var: ‘Futbol asla yalnızca futbol değildir’. Ben bunu biraz daha açarak spor asla yalnızca spor değildir demek istiyorum. Günümüz dünyasında spor, fizikî aktivitenin fazlaca fakat fazlaca ötesinde bir olgu haline gelmiş durumdadır. Spor artık bir iktisattır. Spor artık bir sanayidir. Spor artık bir diplomasi lisanıdır, bir turizm kalemidir. Spor kozmosunun içerisinde markalar var, tertipler var, spor örnekleri var, toplumsal sorumluluk projeleri var. Bu cihan her geçen gün büyümeye devam ediyor. Bu niçinle ülke olarak spora yönelik siyasetler geliştirirken, kısa, orta ve uzun vade stratejilerini meydana getirirken başarılı olmak istiyorsak tüm parametreleri hesaba katmak, bütünleşik bir bakış açısıyla hareket etmek durumundayız. Spora sanayi diyorsak, öteki sanayilerde olduğu üzere insan hayatındaki süratli değişim ve dönüşümlere de onu adapte etmek mecburiyetindeyiz. Bilhassa yeni kuşağın, tüketim alışkanlıklarını belirlemedeki tesiri her geçen arttırıyor. 2000 daha sonrası doğan neslin başkalarından ayıran özellikler, teknolojiyi kullanma biçimlerinin üst seviye olması, tek bir hususa uzun vakitler ayırmamaları ve mümkün mertebe taşınabilir olma eğilimleridir. Tüm kitle sporlarının yavaş yavaş, hem saha ortasında birebir vakitte saha haricinde bu talepleri gündeme almaya başladıklarını görüyoruz” diye konuştu.


“FIFA Plus uygulaması, seyir teknolojisi manasında, adeta öteki bir boyuta taşıdı”

Futbolun artık yalnızca alanda 90 dakikadan ibaret olmadığını tabir eden Kasapoğlu, “Stadyumdaki deneyim alanlarıyla, maç sırasındaki interaktif içerikleriyle, maç öncesi ve daha sonrası için üretilen dijital eserleriyle futbol artık bir spor faaliyetinden epey daha fazlasıdır. İşte son Dünya Kupası için FIFA’nın çıkardığı FIFA Plus uygulaması önümüzdeki en yeni örneklerden biri. Uygulama, Dünya Kupası deneyimini seyir teknolojisi manasında, adeta öbür bir boyuta taşıdı. Maç öncesi ve maç sonu için uygulama, futbolseverlere geniş bir içerik yelpazesi sundu. Maçları tribünde izlerken kamerayı açtığınızda oyuncuların ismini, hangi mevkide oynadıklarını, futbolcuların saha üstündeki anlık performanslarını ve ısı haritalarını gerçek vakitli olarak gorebiliyoruz. değişen teknolojinin geldiği bu düzey, sahiden hayranlık uyandırıcı. VAR uygulamasını biz Türkiye’ye niye getirdik? Maçlarda yanılgı hissesi mümkün olabilecek en düşük düzeylere gerilesin diye getirdik. Futbol daha şeffaf olsun, izleyici tarafınca güvenilirliği yükselsin, hakemlerimize güçlü vazifelerinde güç versin diye bu çalışmayı başlattık. 1966 Dünya Kupası finalini hatırlayın. Top çizgiyi geçti mi geçmedi mi? Futbol dünyası finali, kazananı değil, senelerca bu mevzuyu tartıştı. şüphesiz bu tip teknolojiler çabucak hemen hayli yeni. Uygulama noktasında her geçen gün gelişiyor. Biz, bu tip teknolojik gelişmeleri izlemeye devam etmeyi ve stratejilerimizde teknolojiye gerekli itinası göstermeyi kritik görüyoruz” halinde konuştu.


“Futbol demek iktisat demektir”

Futbolun dünya tarihinde en geniş sonlara ulaştığını belirten Bakan Kasapoğlu, “Dünya nüfusunun yarısı, bir biçimde futbolun tüketicisidir. Deloitte’ın son yaptığı araştırmada Avrupa’da futbolun pazar kıymeti 30 milyar Euro’ya yakın durumda. Bu bedelin yüzde 50’sini ise 5 büyük lig oluşturuyor. Bağlantı, tanıtım, markalama faaliyetleri tam bu noktada fazlaca öne çıkıyor. Spor bir sanayiyse futbol, bu sanayinin en süratli dönen dinamosudur. Futbol demek iktisat demektir. Biz alandaki başarıyı, marka kıymetine ne kadar dönüştürebiliyoruz bunu düşünmemiz lazım. Sporda finansal sürdürülebilirliği nasıl sağlarız, bu ekonomiyi ülkemizde nasıl büyütürüz, bunlara odaklanmamız gerekiyor. Altyapı ve tesis yatırımları, çıkarılan kanunlar, finansal düzenlemeler, futbolda sürdürülebilirlik noktasında epey olumlu katkılar yaptı. Artık önümüze bakma ve yeni projeler, fikirler üretme kademesindeyiz. Artık herkes daha küresel düşünüyor, daha küresel tüketiyor. Bu yüzden yalnızca bulundukları coğrafyanın kadrolarını destekleme, o pazarın içerisinde olma durumu artık geride kaldı. Dünyanın önde gelen futbol kulüplerinin taraftarlarının büyük bir kısmı kendi coğrafyaları haricindedır. Büyük liglere baktığımızda, yeni pazarları hedefleyen transferlerin de yapıldığını görüyoruz. Vaktinde Real Madrid Beckham ile Uzak Doğu, Zidane ile Kuzey Afrika, Roberto Carlos ile Güney Amerika, Raul ile İspanya pazarına hakim oldu. Görüntü oyunlarıyla ilgili yapılan bir araştırmada, kullanıcıların en hayli seçtiği kulüplerin, 5 büyük ligin şampiyon grupları olduğu ortaya çıkarıyor. Yani Avustralya’nın küçük bir kentindeki çocuk bile Avrupa’daki ekibi seviyor, takip ediyor. Biz bu küresel akımın neresindeyiz? Bizim bunu düşünmemiz lazım” değerlendirmesinde bulundu.


“Türk futbolu oyun şeklini inşa etmeliyiz”

Tüm branşlarda, yalnızca 2022 yılı içerisinde milletlerarası tertiplerde 6 bin 127 madalya kazandıklarını hatırlatan Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Türkiye, pek fazlaca spor branşında dünyanın yükselen yıldızı olmuş durumdadır. Futbolun da bu ivmenin içerisinde yer almasını arzuluyoruz. Atlet yetiştirmede, altyapıda, teknik manada günümüzün futbol usulüne karşılık vermeliyiz. Türk futbol ekolünü, Türk futbolu oyun üslubunu inşa etmeliyiz. Avrupa’nın en çağdaş, en yeni stadyumları, idman alanları, altyapı tesislerine sahibiz. 20 yılda, 40’tan fazla stat yaptı. Yeni açılacak statlar var. Ortada önemli bir uğraş, önemli bir inanç, önemli bir özveri var. Bu özveriye daha fazla sportmen yetiştirerek, yetenekleri keşfederek, geleceğe yatırım en kuvvetli yatırım yaparak karşılık vermemiz lazım. Evvelce bizde yanlış bir anlayış vardı tahminen. Birtakım futbol kulüplerimiz ‘Burası yarışmacı düzey, yetiştirici değil!’ diyerek senelerca öz kaynak sistemine, altyapıdan sportmen yetiştirmeye sırtlarını dönmüşlerdi. Bugün bu anlayışın geride bırakıldığını görüyoruz lakin çalışmalar maalesef hala kâfi seviyede değil. Keşfetmeli, yetiştirmeli ve alanda olmaları, vitrinde yer almaları için bu gençlere kucak kucak fırsat vermeliyiz. Üstün Ligimiz şu anda kendi altyapısından gelen oyunculara en az forma veren liglerden biri. Bu hususta Danimarka Ligi yüzde 26.6 ile en önde. Bizim oranımız ise yüzde 4.4’tür. Bu oranı artırmalıyız. Karşılaşmalarda gençlerimize daha fazla imkan sağlamalıyız. Futbol, Türkiye olarak gençlerimize her alanda duyduğumuz inancı güçlendirmemiz gereken alanlardan biri” dedi.


“Bakanlık olarak ‘Kadın Odaklı Spor’ siyasetimiz var”

Bakanlık olarak ‘Kadın Odaklı Spor’ siyasetlerini olduklarını söz eden Bakan Kasapoğlu, “Kadınlarımızı spora daha fazla teşvik edecek projeler hayata geçirdik. Bayanların profesyonel sporda karşı karşıya kalabilecekleri pürüzleri ortadan kaldırdık. Herkes için, en çok da bayanlar için sporda erişilebilirliği temin ettik. Profesyonel sportmenler içinde erkek-kadın oranı neredeyse baş başa geldi. Alınan madalyaların birçoklarında bayanlarımızın imzası var. Evvelce atlet bile bulamadığımız birtakım branşlarda artık bayan atletlerimiz dünyada tepeye oynuyor. Bayan atletlerimizin futbolda da büyük potansiyelleri var” diye konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu son olarak ise, “Futbolun tüm parametrelerinde en kuvvetli biçimde yer almak istiyoruz. Bugün burada bulunan herkesle tıpkı maksatları, tıpkı hayalleri, birebir hassasiyetleri paylaşıyoruz. Hepimiz Türk sporunun, Türk futbolunun hak ettiği yerlere gelmesi için aklımızı ve gönlümüzü koyarak emek sarf ediyoruz. Türkiye Futbol Federasyonumuzun hayata geçirdiği bu çalışma, inşallah Türk futbolunun yeni açılımlar kazanmasına vesile olmasını diliyorum. Sunumlarıyla, konuşmalarıyla ve niyetleriyle stratejik plan toplantısına katkı verecek herkese şimdiden teşekkür ediyorum” diyerek kelamlarını tamamladı.

İHA
 
Üst