Aurora, Jeomanyetik Fırtına Dünya’ya Çarparken Ladakh Gökyüzünü Büyüledi

Auroralar normalde daha yüksek rakımlarda görülür.


En güçlü jeomanyetik fırtına Dünya’nın manyetik alanlarına çarptığında gökyüzü renkli ışıklarla parladı. Saraswati Dağı’nın üzerindeki Hindistan Astronomik Gözlemevi (IAO), bu nadir olayı 22-23 Nisan gecesi Ladakh semalarında kameraya aldı.

Ladakh Hanle’deki Hint Astronomi Gözlemevi’ne (IAO) kurulan 360 derecelik bir kamera, Kuzey Kutbu bölgesindeki yüksek enlemlerle ilişkilendirilen gökyüzündeki güzel ışık gösterisini yakaladı.

Hindistan Astrofizik Enstitüsü bir tweet’te “Aurora ışıkları, Dünya’yı vuran yoğun bir jeomanyetik fırtına nedeniyle görüldü. Aurora’yı bu kadar düşük bir enlemde görmek son derece nadirdir.”

Videoyu buradan izleyin:

#Aurora itibaren #Ladakh!
Bu, 360 derecelik bir kamera tarafından çekilen gökyüzünün hızlandırılmış çekimidir. #Hanle 22/23 Nisan gecesi. Dünyayı vuran yoğun bir jeomanyetik fırtına nedeniyle aurora ışıklarını görebilirsiniz. Aurora’yı bu kadar düşük bir enlemde görmek son derece nadirdir! @dstindia (1/n) pic.twitter.com/gGbrw86vsb

— IIAstrofizik (@IIABengaluru) 29 Nisan 2023
Nadir görülen manzara 21 Nisan günü saat 23:42’de gerçekleşti, “21 Nisan günü saat 23:42’de Güneş Dünya’ya doğru koronal bir kütle fırlatma başlattı. Bu CME (500-600 km/s hız) M1 sınıfı güneş patlaması. CME, 23 Nisan’da akşam saat 22.00’de Dünya’ya ulaştı.”

IAO’ya göre, aurora bir gecede normalden daha düşük enlemlere geldi ve bu da Avrupa, Çin ve Hindistan’daki Ladakh’tan nadiren görülmesine neden oldu. Böyle şiddetli bir jeomanyetik fırtına en son 2015’te meydana geldi.

Hindistan Astrofizik Enstitüsü’nde Yardımcı Doçent olan Wageesh Mishra, bu jeoetkili CME’nin auroral aktivite için mükemmel bir geceye yol açtığını ekledi.

Auroralar normalde Alaska, Norveç ve diğer ülkelerin bazı bölgelerinde daha yüksek rakımlarda görülür.
 
Üst