4 Günlük İsyanların Ardından Fransa, Öfkeyi Bastırmak İçin “Tüm Seçenekleri” Tartıyor

YaratıcıKalem

Active member
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ebeveynleri reşit olmayan isyancılar için sorumluluk almaya çağırdı.


17 yaşındaki Nahel’in Salı günü Paris’in Nanterre banliyösünde trafik durması sırasında vurularak öldürülmesinin ardından, Fransa’daki birçok şehir, protestoların art arda dördüncü gecesinde ara sıra şiddet ve yağma olaylarına tanık oldu.

İşte bu büyük hikayedeki 10 gerçek:


  1. Fransız hükümeti şiddetin “azaldığını” söyledi, ancak içişleri bakanlığı dün gece hala 1.311 tutuklama bildirdi – protestoların Salı günü başlamasından bu yana herhangi bir gecede en yüksek. AFP haber ajansının bildirdiğine göre, bugün bakanlık tarafından açıklanan geçici rakamlar, gece boyunca 1.350 aracın ve 234 binanın ateşe verildiğini ve halka açık alanlarda 2.560 yangın olayı meydana geldiğini söyledi.


  2. Fransa’nın en büyük ikinci şehri olan Marsilya Belediye Başkanı Benoit Payan, ulusal hükümeti derhal ek asker göndermeye çağırdı. Dün gece Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Yağma ve şiddet sahneleri kabul edilemez. Fransa’nın üçüncü büyük kenti Lyon’a helikopter ve zırhlı personel taşıyıcılar konuşlandırıldı.


  3. Hafif zırhlı araçlarla desteklenen 45.000 polis konuşlandırıldı ve polis birimleri ve diğer güvenlik güçleri, huzursuzluğu durdurmak için ülke çapında dağıldı. AFP’ye konuşan İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, dün geceki şiddetin “çok daha az yoğun” olduğunu söyledi. Bakan, şiddetin başlamasından bu yana 200’den fazla polis memurunun yaralandığını belirterek, isyancıların yaş ortalamasının 17 olduğunu da sözlerine ekledi.


  4. Şiddet ve yağmanın en çok Marsilya ve Lyon’da yaşandığı belirtilirken, Grenoble ve Saint-Etienne’in bazı bölgelerinde de kukuletalı protestocularla polis arasında çatışmalar yaşandı. Paris’in banliyölerinde de sporadik şiddet olayları bildirildi.


  5. İki gün içinde ikinci bir kabine krizi toplantısına katılmak için Avrupa Birliği zirvesinden erken ayrılan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ebeveynleri reşit olmayan isyancıların sorumluluğunu üstlenmeye çağırdı. Bazı çevrelerde “bir gencin ölümünün kabul edilemez bir şekilde istismar edilmesini” kınayarak, TikTok ve Snapchat gibi hizmetler aracılığıyla yayılan “taklit şiddeti” durdurmak için sosyal ağlarla birlikte çalışacağına söz verdi.


  6. Fransız milli futbol takımı kaptanı ve Paris Saint-Germain süperstarı Kylian Mbappe tarafından yayınlanan bir açıklamada, “Şiddet zamanı yerini yas, diyalog ve yeniden yapılanma dönemine bırakmalı” dedi. AFP’nin bildirdiğine göre Les Bleus, “genç Nahel’in acımasız ölümü karşısında şok olduklarını” söyledi, ancak şiddetin yerini “kendini ifade etmenin diğer barışçıl ve yapıcı yollarına” bırakmasını istedi.


  7. Bazı gecelerde şiddet olaylarına hedef olan otobüs ve tramvaylar dün saat 21.00’de durdurularak yanıcı sıvılar ve büyük havai fişek satışı yasaklandı. Olası bir olağanüstü hal hakkında sorulan Başbakan Elisabeth Borne, hükümetin “tüm seçeneklere baktığını” söyledi. Ancak bazı bakanlar adıma karşı çıkıyor.


  8. AFP’nin haberine göre, Nahel’in cenaze töreni Paris’in Nanterre banliyösünde yerel mezarlıkta toplanan büyük bir kalabalıkla gergin bir atmosferde başladı. Annesi Mounia, Perşembe günü France 5 televizyonuna verdiği demeçte Nahel’in ölümünden sonraki ilk röportajında, “Polisi suçlamıyorum, bir kişiyi suçluyorum: oğlumun canını alan kişiyi.” Kasten adam öldürmekle suçlanan 38 yaşındaki sorumlu memurun “bir Arap yüzü, küçük bir çocuk gördüğünü ve canına kıymak istediğini” söyledi.


  9. Nahel’in ölümü, Fransa’nın düşük gelirli ve çok etnikli banliyölerinde polislik ve ırksal profilleme konusunda uzun süredir devam eden şikayetleri yeniden canlandırdı. Nahel’in büyümesini izleyen Mohamed Jakoubi, öfkenin, çoğu eski Fransız sömürgelerinden azınlık etnik topluluklara karşı polis şiddeti olaylarının ardından bir adaletsizlik duygusuyla beslendiğini söyledi.


  10. BM insan hakları ofisi dün yaptığı açıklamada, Kuzey Afrika kökenli bir gencin öldürülmesinin “ülkenin kolluk kuvvetlerindeki derin ırkçılık ve ırk ayrımcılığı sorunlarını ciddi şekilde ele alması için bir an” olduğunu söyledi. Ancak Fransız dışişleri bakanlığı tarafından yapılan bir açıklama, bu suçlamayı “tamamen asılsız” olarak reddetti. İngiltere ve diğer Avrupa ülkeleri seyahat tavsiyelerini güncelledi ve turistleri isyandan etkilenen bölgelerden uzak durmaları konusunda uyardı.
yorum gönder
 
Üst